Cuina d'aprofitament per estalviar aliments

Unes receptes i consells per aprofitar, organitzar i treure més partit dels ingredients i no caure en el malbaratament alimentari

Ja ho deien els nostres pares i avis, el menjar s'ha d'aprofitar en totes les seves formes possibles. El malbaratament alimentari fa que es llencin a l'any una gran quantitat de productes i restes de cuinats. En aquests dies de confinament, a causa del Covid-19, ens sorgeixen els dubtes sobre si sabrem racionalitzar bé tot allò que hem comprat. Per altra banda, tampoc es tracta de sortir de casa cada cop que ens falti un tomàquet, haurem d'aprendre, per un temps, a subsistir com s'ha fet en altres èpoques. És per aquest motiu que us proposem uns consells i unes receptes per fer més fàcils aquests dies excepcionals que estem vivint i poder gaudir d'una cuina d'aprofitament.

 

Pels que teniu nens i nenes a casa durant aquests dies, us deixem unes receptes divertides i fàcils que podreu fer en família, perquè s'entretinguin i s'ho passin d'allò més bé aprenent a cuinar.  

 

Consells per fer un bon ús dels aliments que tenim a la despensa:

  • Organitzar bé els àpats, fent un menú setmanal. D'aquesta manera sabrem els ingredients que tenim, com els podem fer servir i aprofitar-los per a altres plats. Pots treure idees amb les més de mil receptes de cuina tradicional que trobaràs a Catalunya Cuina.
  • Fer una llista de la compra, per tal de no comprar de manera descontrolada deixant els supermercats buits de reserves.
  • Fer un rebost de productes bàsics i conserver coherent.

  

8 Receptes d'aprofitament

Sopa de ceba

Una recepta que tant han menjat els nostres pares i avis, d'aquelles que gairebé no necessiten ingredients i que a la vegada és deliciosa i escalfa el cos.

Sopa de ceba | Albert Vilas

Trinxat de carn d'olla

La cuina tradicional té com a base la cuina d'aprofitament. Aquest n'és un exemple ben clar, podeu aprofitar la carn d'olla sobrant d'un àpat per fer aquest plat exquisit.

Trinxat de carn d'olla | Albert Vilas

 

Frittata de pasta i verdura

Una recepta de cuina d'aprofitament en tota regla. A l'hora de preparar una Frittata, és habitual reutilitzar les sobres d'algun altre plat, moltes vegades de pasta o carn o fins i tot de peix.

Frittata de pasta i verdura | Albert Vilas

Coradella tradicional

Aquesta és una recepta que agrada molt o no agrada gens. Una recepta tradicional feta de menuts de xai per tal d'aprofitar tot l'animal.

Coradella tradicional | Albert Vilas

Semifred de torró de Xixona

Si encara teniu les sobres dels torrons de Nadal, és el moment ideal per a fer aquestes postres delicioses i fresques.

Semifred de torró | Albert Vilas

Consulta la recepta completa

 

Corquetes de carn d'olla

Tot un clàssic, una altra manera d'aprofitar la carn d'olla sobrant del caldo o escudella.

Croquetes de carn d'olla | Albert Vilas

Canelons de col

El caldo és un gran aliat per la cuina d'aprofitament, ja que amb pocs ingredients pots fer diferents plats com sopes, escudella, carn d'olla o com aquesta recepta, aprofitar la col que sobra del brou per fer canelons.

Canelons de col | Albert Vilas

Crestes de gula, gamba i xampinyons

Les crestes o empanades es poden fer de mil maneres, amb diferents tipus de farciments, com el que teniu en aquesta recepta o amb qualsevol sobra que trobeu per la nevera.

Crestes de gambes, gules i xampinyons | Albert Vilas