EN DIRECTE

Els veïns es concentren a Torreforta i fan camí cap a l'AEQT abans de la gran manifestació

El carnet que no arriba

Una qüestió que ha quedat en segon pla tot i haver passat ja l'estiu i haver canviat fins i tot el govern de l'estat és la dels exàmens per treure's el carnet de conduir. 

 

A finals de 2017 acabava una vaga d'examinadors que es va allargar mig any i que va pràcticament paralitzar l'atorgament de permisos de conduir. Els motius de la vaga, essencialment, eren la petició d'una pujada de sou i de reforços pel volum de feina que tenen els examinadors de Trànsit. La pujada de sou es va posar sobre la taula pels pressupostos d'enguany i sembla que s'ha fet efectiva i que està inclosa als comptes de 2018.

 

Enguany no hi ha hagut vagues ni aturades en la realització d'exàmens de conduir però la situació segueix essent força lamentable, doncs principalment a Tarragona, la manca d'examinadors és molt greu.  Als retards habituals que els alumnes ja patien aquests darrers anys per optar a l'examen pràctic s'hi va sumar la paràlisi de la vaga, la qual cosa va convertir aquests temps d'espera per examinar-se en períodes de fins a 4 i 5 mesos, en el millor dels casos. En aquests moments, a octubre de 2018, les altes dosis de paciència i resignació segueixen com a ineludibles aliades entre els alumnes d'autoescola que esperen el seu carnet de conduir. 

  

Les reivindicacions dels examinadors poden ser justes. I necessàries, segurament. I l'alentiment de la seva activitat habitual o fins i tot la paràlisi via vaga d'aquesta activitat, un mitjà legítim per aconseguir-les. Però com sempre, en aquests casos, qui acaba pagant els plats trencats de la mala planificació i de la lentitud de l'administració pública per adaptar-se a les necessitats reals de la societat són els mateixos ciutadans. I les autoescoles, que són el tercer vértex del triangle i que també han vist com la manca d'examinadors els ha posat als peus dels cavalls, amb molta més inestabilitat pels professors i amb uns alumnes enfadats que massa sovint culpen les autoescoles del problema, malgrat no ser-ne pas els causants, sinó una víctima més de la situació.

  

Joves i no tan joves que tenen aprovada la teòrica viuen pendents d'una trucada que pot trigar setmanes o mesos per fer un examen de vint minuts. Això fa que la formació pràctica sigui irregular, a última hora, pensant només en l'examen i després de setmanes de no haver tocat el cotxe i que, en línies generals, els alumnes arribin a l'examen menys preparats que fa uns anys.  Aquest llarg temps d'espera provoca també que hagin de seguir depenent del transport públic o familiar per desplaçar-se i fins i tot, a perdre oportunitats laborals pel fet de no tenir el carnet

  

Un govern que pensa en els ciutadans pels quals hauria de governar i no en si mateix no hauria de permetre que això seguís passant. Si realment cal millorar les condicions laborals dels examinadors de trànsit perque Tarragona els sigui una plaça atractiva per treballar, facin-ho. Si calen més examinadors pel volum de feina, agilitzin els tràmits que calgui per posar-los. Però deixin de provocar que els joves d'aquest país i un sector professional com els de les autoescoles visquin pendents d'una trucada que tarda tants mesos a arribar. Un país que vol ser competitiu i eficaç no es pot permetre aquestes injustificables traves burocràtiques.