Les 5 millors zones boletaires de la província de Tarragona

El clima està fent que la temporada de bolets s'allargui. Per això TARRACO CENTER, et dona algunes pistes sobre el secret més ben guardat de les nostres muntanyes: els millors llocs per trobar bolets a Tarragona.
Collir bolets és una activitat típica de la tardor catalana. | Cedida

 

Tot i que la temporada de bolets del 2019 fa setmanes que va començar, ja es va preveure que seria una temporada fluixa i tardana, per tant s'està allargant a causa de les pluges Si encara no has anat a buscar-ne o no n'has trobat, aquest és el moment ideal; la terra està humida i encara no han baixat les temperatures bruscament.

 

Anar a buscar bolets és una tradició popular d'arreu de Catalunya. Els aficionats sempre coneixen llocs per trobar bolets i esperen amb candeletes l'arribada de les primeres pluges de tardor per pujar als boscos i passejar-s'hi a la recerca de ceps, llenegues, rovellons, rossinyols o fredolics.

 

La configuració muntanyosa del país i la seva diversitat climàtica, afavoreix els paratges idonis per a la propagació micològica, cosa que ha fet que s'hi desenvolupés una àmplia cultura sobre el món del bolet. Cultura també compartida entre els boletaires d'aquí, que saben quins són els millors llocs per trobar bolets a Tarragona.

 

El canvi climàtic, les sequeres i els incendis forestals són grans enemics per als bolets i posen en risc sabers sobre el paisatge que passen de pares a fills i que ajuden a entendre l'entorn natural. Els darrers anys, una consciència més gran del que significa la riquesa dels nostres boscos per a l'equilibri de l'ecosistema ha fet que la gent hi posi el peu de manera més curosa, però no està mai de més recordar que cuidar i mantenir el bosc net és una responsabilitat col·lectiva.

 

 

Tarraco Center et proposa les 5 millors zones boletaires de la província de Tarragona, perquè puguis gaudir d'aquesta tradició catalana de tardor i gastronòmica.

 

Els 5 millors llocs on trobar bolets a la província de Tarragona

És sabut que el bon boletaire no revela mai la situació de la rovellonera, però bé que els podem seguir de lluny i intuir per on van.

 

1. La Mussara

Donada l'altitud de l'altiplà de la Mussara i els encontorns, cap al final de la primavera hi haurem pogut agafar algun moixernó i alguna múrgola, els bolets de primavera característics. Si el final de l'estiu és plujós, a partir del setembre ja podrem trobar els primers pinetells i rovellons a la Mussara i als Motllats. Aquests bolets, al fenàs sota de pi roig prepirinenc que recobreix gran part d'aquests boscos, són els més primerencs entre els de tardor. Amb l'arribada de l'octubre, hi podrem trobar també llenega negra, cama de perdiu als més tardans fredolics. La temporada de bolets es pot allargar fins al mes de desembre.

 

És la zona boletaire més cèntrica de la regió, a pocs quilòmetres (tot i que amb nombrosos revolts) de Reus i de Tarragona. Hi podem accedir des del vessant sud-oest, el del Baix Camp, des de Maspujols i l'Aleixar o des del nord-est, a l'Alt Camp, per Alcover, Mont-ral i l'Albiol. A les parts més altes i fresques de la zona, als voltants de La Febró i Capafonts i fins a Farena, boscos més vells i humits, amb alzinars, hi trobarem altres bolets com els camagrocs o els carlets. Un paradís boletaire a Tarragona que cal trepitjar amb respecte i consciència ambiental.

 

La Mussara nevada. | Laia Solanellas
 

2. Els Ports

Al sud de Tarragona hi trobem el sostre provincial, els Ports, l'immens massís que arriba fins als 1.400 metres d'altitud al Mont Caro i fa de pulmó verd del Baix Ebre. Hi trobem múltiples ecosistemes. Pinedes de càracter més mediterrani, obagues i vessants més assolellats amb alzina i fins i tot faig. Des del punt de vista micològic, això es tradueix en un lloc per per trobar diferents bolets als sotaboscos.

 

L'accés no és complicat, però hem de tenir present que el Massís dels Ports es troba protegit en tant que Parc Natural i hi hem d'extremar les precaucions i la cura del bosc. Des de Tortosa i agafant la T-342 cap a Roquetes, aviat trobarem la pista que ens durà fins a dalt al Caro i fins a l'altra banda de la serralada, al Maestrat. El clima hi és més fres i humit que a les muntanyes del prelitoral de Tarragona i hi podrem collir camagrocs, rovellons, llengües de bou, rossinyols i d'altres.

 

Campanya per preservar la zona dels Estrets als Ports. | Wikipedia
 

 

3. Bosc de Poblet

Al vessant nord de les Muntanyes de Prades, al costat invers de la Mussara hi trobarem un dels boscos més idonis per als boletaires de Tarragona, el bosc de Poblet. Frondós i amb gran riquesa vegetal, és un ecosistema tan favorable per trobar bolets que la Generalitat, propietat del Monestir i de tots els seus terrenys veïns, en va restringir l'entrada mitjanant la fórmula del Carnet del Boletaire, implantat fa pocs anys.

 

A les Muntanyes de Prades, els sóls rics en silici, configuren un espai de vegetació més variada, un pH més àcid del terreny i l'aparició de coníferes, pi negre i pi pinyoner. Amb tot, això fa més probable trobar els bolets més apreciats pels experts, els ceps, els ous de reig o els rossinyols.

 

Des de l'any 2012, per entrar al Paratge Natural d'Interès Nacional del Bosc de Poblet, s'havia de pagar una taxa de recol·lecció de bolets, seguir unes directrius de Bones Pràctiques i respectar la quantitat màxima de bolets que és permesa de collir, sis quilos per persona. Aquest sistema s'havia implantat per protegir l'entorn dels danys als camins, tant de vehicles com de persones, la massificació al bosc o l'abandonament de deixalles. El bon resultat del pla ha fet que ja no sigui necessària l'autorització, però es recomana continuar seguint les normes bàsiques. 

 

Un cop al bosc i seguint totes les normatives, hi trobarem un terreny excel·lent pels bolets típics de Tarragona: rovellons, llenegues, camagrocs, etc. Potser fins i tot algun cep.

 

Vista del Bosc de Poblet. | La Conca 5.1

 

4. Serra de Llaberia i Muntanyes de Tivissa i Vandellòs

Són les muntanyes que tanquen el Camp de Tarragona pel sud i un dels passatges boscosos més desconeguts de la regió. Tot i que són formacions molt rocoses, calcàries, i amb vegetació d'arbustos mediterranis, fenassars i pi blanc, que no és l'hàbitat preferit dels bolets, les zones més humides i de més alçada, en especial cap a Pratdip i baixant cap al vessant de la Ribera d'Ebre i el Cardó-Boix componen una vasta àrea boscosa per explorar a la recerca del bolet.

 

La temporada hi començarà més tard, sobretot a les carenes encarades a mar, però en anys de fortes pluges a l'agost els marges dels camins que duen a fonts i ermites seran un lloc ideal per al pinetell i el rovelló, especialment el vinós o de sang (Lactarius sanguifluus), el més apreciat pels boletaires experts pel seu gust i la seva suculència. En ser majoritàriament lloc de pinedes no hi trobarem gran varietat de bolets, però en ser boscos poc freqüentats hi podrem gaudir d'una millor experiència boletaire.

 

Un cop al bosc i seguint totes les normatives, hi trobarem un terreny excel·lent pels bolets típics de Tarragona: rovellons, llenegues, camagrocs, etc. Potser fins i tot algun cep.

 

Uns paisatges que allunyen als seus senderistes del soroll de la ciutat | serrallaberia.org
 

5. Serra d'Ancosa

Una altra zona poc coneguda pels boletaires de Tarragona és aquest enclavament entre l'Alt Camp, l'Anoia i el Penedès. Amb una altura que pot elevar-se fins als 900 metres, és una zona humida i on la temperatura sempre hi és molt més baixa de mitjana que a baix al Camp. Entre les obagues d'Ancosa i Rofes, a l'altiplà del poble de La Llacuna, hi podem trobar boscos poc concorreguts de pi blanc, prelitorals, on no és difícil trobar bolets.

 

Les espècies, com a Llaberia i Vandellòs, seran les pròpies del sól calcari i el bosc mediterrani. Rovellons, cames de perdiu, llenegues i, més cap a finals de tardor, fredolics i camagrocs. Les zones veïnes, a les Capçaleres del Foix, caient cap a l'Alt Penedès, també pot ser un bon lloc per aventurar-s'hi a explorar.

 

Plana d'Ancosa a La Llacuna | Natura Local