El vídeo més espectacular de l'aurora vista des de Prades

Una tempesta geomagnètica del grau més alt permet veure aurores boreals en llocs insòlits, com a Reus i a Prades

Imatge de l'aurora vista des de Prades.
Imatge de l'aurora vista des de Prades. | Parc Astronòmic Prades
11 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:51h

No fa falta explicar massa cosa sobre els fets, perquè des de les deu de la nit del divendres, 10 de maig, les xarxes s'han inundat d'imatges d'un fenomen extremadament estrany que es podia observar fins i tot des del terrat dels edificis de Reus, per exemple. Una tempestageomagnètica considerada severa pels experts — de G4 i G5, els màxims— va deixar un espectacle increïble a les nostres comarques a través d'aurores que van tenyir el cel de color rosat intens. La imatge, habitual al nord d'Europa, però totalment excepcional a la nostra zona, va ser captada des de molts punts per la mirada d'usuaris meravellats. 

A més, al Camp de Tarragona comptem amb un dels millorscels d'Europa, el de Prades, i aquest divendres va fer gala de la seva distinció compartint unes imatges de les aurores que deixen sense paraules. Aleix Roig, fotògraf astronòmic i impulsor del Parc Astronòmic de Prades, va capturar diverses fotografies i un vídeo increïble on no només es veuen les auroresboreals dansant al cel de Prades, sinó que fins i tot també podem veure algun estelfugaç.

El fenomen s'ha de produir durant tot el cap de setmana, tot i que amb menys intensitat, i es preveu que la tempesta afecti tot el planeta. Entre el dimecres 8 i el dijous 9 de maig es van produir al Sol una successió de fenòmens d'activitat CME. Aquests són el tipus de fenomen més violents al Sol i són més freqüents i intensos en el cicle de màxima activitatsolar com el que estem entrant enguany. Els efectes de la tempestasolar han tardat 48hores en arribar a la terra, ja que les partícules carregades resultants del fenomen no viatgen a la velocitat de la llum. Si els CME es produeixen en direcció a la Terra, les partícules ejectades impacten contra nosaltres. En condicions normals les partícules interactuen amb el campmagnètic de la Terra i s'escolen pels polsmagnètics terrestres produint les clàssiques auroresboreals o australs.

La tempesta geomagnètica s'ha vist, però, amb facilitat en diversos punts del Camp de Tarragona. Molts usuaris han capturat el moment increïble, fins i tot en nuclis urbans com el de Reus, un fet que demostra la intensitat de les aurores. Montblanc, Falset i moltes més racons han estat testimonis d'aquest moment gairebé inèdit.