REPORTATGE

El solar de les antigues fàbriques Valira i Coromina dotarà Reus d'una «nova centralitat» amb nous habitatges

La reurbanització al carrer Camí de Riudoms millorarà les connexions entre el CAP Sant Pere, el Mas Totosaus i el Centre Cívic Ponent

El solar on s'ubicaven ambdues fàbriques connectarà la zona del CAP Sant Pere amb el Centre Cívic Ponent
El solar on s'ubicaven ambdues fàbriques connectarà la zona del CAP Sant Pere amb el Centre Cívic Ponent | Sandra Pérez
15 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:07h

Els solars que ocupaven les antigues fàbriques Valira i Coromina, entre el carrer Camí de Riudoms i l'avinguda dels Països Catalans, es transformaran en els pròxims anys en tres blocs de pisos. La reurbanització començarà aquest 2024 i l'objectiu és regenerar tota la zona, a més de sumar fins a 160 habitatges de nova construcció.

Es tracta de dos projectes simultanis amb promotors privats diferents, però als quals l'Ajuntament ha incidit per mantenir una sèrie de criteris alineats amb les promocions municipals. Aquesta intervenció permetrà connectar el CAP Sant Pere, el Mas Totosaus i el Centre Cívic Ponent.

Els terrenys van quedar enllestits fa uns mesos, des que les naus industrials s'haguessin començat a enderrocar el 2019, després de diversos anys abandonades i sense activitat.

Base privada amb criteris de disseny públic

D'una banda, el sector de la Coromina "connectarà la part interior del Mas Totosaus amb el Centre Cívic Ponent", detalla la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Reus, Marina Berasategui. Sobretot, s'hi vol prioritzar la qualitat del projecte d'urbanització per tal que "estigui a l'altura dels estàndards de projectes que impulsem com a ajuntament", garanteix.

Per això, "està previst obrir uns carrers, uns connectors per vianants que estem demanant al promotor que siguin de plataforma única perquè sigui un espai més d'estada que de pas", descriu la regidora. Apunta, també, que hi haurà parterres i plantació de vegetació, encara que la major part de l'espai l'ocupin els blocs de pisos.

Aquests seran dues peces d'habitatges, 60 paral·lels a l'avinguda i 65 perpendiculars, que se sumaran als 40 més que es construiran al solar de l'antiga Valira. En aquest cas, Berasategui exposa que "la propietat encara ha de fer la licitació per demanar la llicència d'aquests habitatges, que estan previstos només en planejament urbanístic".

Una «nova centralitat» per Reus

La reurbanització d'aquests dos sectors independents, però que quedaran unificats en una mateixa zona, que també limita amb els carrers de Pau Font de Rubinat i de Frida Kahlo, és fruit de l'impuls que l'Ajuntament de Reus ha donat als titulars privats.

A més de "desencallar espais que fins i tot havien generat problemes o queixes", Marina Berasategui celebra que "es dona la casualitat feliç que hi ha un equipament de barri molt important, com és el centre cívic, i també un per l'hemisferi oest de la ciutat, com és el Mas Totosaus".

La rehabilitació del Mas Totosaus es va inaugurar el novembre del 2023 Foto: NUA Arquitectures


Després d'aquesta transformació urbanística, es renovaran les voreres del Camí de Riudoms en el tram davant del Mas Totosaus i el Centre d'Atenció Primària, que està inacabat i és estret. Al mateix temps, es crearà una nova zona verda, que passarà a ser de gestió municipal un cop finalitzada, com en el cas del pla de la V Verda.

Berasategui assegura que "es convertirà en una nova centralitat", ja que es preveu la construcció de nous blocs de pisos amb espais comunitaris i aparcament soterrat, que podran donar entrada a noves famílies residents a la ciutat, en zona declarada com a tensionada.

Arxivat a