Es recupera la riera de l'Abeurada de Reus amb un espai de lleure i joc infantil

Aquesta primera actuació del Pla d'Acció de la V Verda prioritza la connectivitat entre les zones residencial i industrial i l'espai natural

Les obres han permès millorar els accessos a banda i banda de la riera, carrer d'Igualada i polígon DYNA
Les obres han permès millorar els accessos a banda i banda de la riera, carrer d'Igualada i polígon DYNA | Sandra Pérez
15 de gener del 2024
Actualitzat el 25 de març a les 11:08h

L'Ajuntament de Reus va adjudicar les orbes d'urbanització i recuperació de l'entorn natural de la riera de l'Abeurada el març del 2023. Aquestes ja han finalitzat i han renovat la zona en termes ambientals -plantació de vegetació i condicionament-, de mobiliari i senyalització.

L'actuació ha sigut la primera intervenció del Pla d'Acció de la V Verda de la ciutat, un conjunt d'actuacions que pretén recuperar les zones verdes de Reus i millorar-ne les infraestructures. El principal criteri per iniciar el projecte va ser la connectivitat entre la zona residencial del carrer d'Igualada, la zona industrial del polígon DYNA i l'espai natural.

A més, la zona de la riera compta ara amb dos miradors -amb tòtems informatius-, zones de pícnic i jocs infantils amb mobiliari de fusta, un espai per a bicicletes; i s'han millorat els accessos a banda i banda per salvar els desnivells i comunicar ambdós vessants.

El nou espai incorpora zones de pícnic i diversos jocs infantils amb la fusta com a material protagonista Foto: Sandra Pérez


Al seu torn, l'actuació ha permès la connexió amb les zones escolars de l'Institut Pi del Burgar i l'Escola Isabel Besora i un espai empresarial com REDESSA 1, més enllà de l'ús de la zona que en pugui fer el veïnat d'una zona de la ciutat relativament nova i jove.

Preservar la biodiversitat autòctona

Les obres a la riera de l'Abeurada han prioritzat, també, la recuperació de la vegetació i la instal·lació de diversos tancats per preservar la biodiversitat i fomentar la presència d'insectes i pol·linitzadors.

Segons ha explicat l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, "la gran utilització d'aquests espais verds calia que es dignifiquessin, en la línia de reconnectar la ciutat amb els seus espais naturals". La recuperació comprèn un espai d'uns 400 m² que es posa a disposició de la ciutadania, sense perdre l'anterior àrea per a gossos.

En l'actuació, a més, ha sigut essencial la plantació de vegetació autòctona i el moviment de dunes per garantir la màxima humitat sense necessitat de reg artificial. "És un exemple de les accions actives per lluitar contra la descarbonització en l'àmbit local", ha afegit Guaita.

Desenvolupament de la V Verda

En aquesta ocasió, l'Ajuntament ha comptat amb el cofinançament dels fons europeus Next Generation -un 65% del pressupost de179.443,38 euros- i asseguren que ja s'estan treballant els pròxims passos de la V Verda per aquest 2024.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Daniel Rubio, ha destacat altres projectes com el RenatuReus, que comptarà amb 4 MEUR d'inversió de la Fundación Biodiversidad "per crear refugis climàtics i una làmina d'aigua a la zona de la depuradora de Reus, com un espai de biodiversitat en línia amb la V Verda".

La connectivitat entre la zona del carrer d'Igualada i el polígon DYNA ha estat una de les prioritats Foto: Sandra Pérez


També, ha recalcat la importància del desenvolupament urbanísticpúblic simultani a les zones privades, com serà la reurbanització de Les Clarisses, acompanyada de nous habitatges.

Aquesta primera actuació, però, té un valor afegit en connectar altres itineraris naturals ja consolidats com el GR-172 que va fins a Santes Creus o la ruta 11de Reus, que va de la riera de la Quadra fins a Bellissens. La riera de l'Abeurada funciona com a corredor biològic.

Arxivat a