El Baix Camp hauria de rebre 49,5 milions d'euros de la Generalitat, amb inversions en educació i mobilitat

L'Hospital Sant Joan de Reus, el TramCamp, l'escola Joan Ardèvol de Cambrils o la construcció d'una nova a Maspujols serien les inversions més elevades fins al 2027

La Generalitat preveu destinar gairebé 2 milions d'euros a l'Hospital Sant Joan de Reus
La Generalitat preveu destinar gairebé 2 milions d'euros a l'Hospital Sant Joan de Reus | Laia Solanellas
29 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:30h

El Govern de la Generalitat va aprovar el projecte de la Llei de Pressupostos de 2024 aquest dimecres 28 de febrer, amb una inversió prevista de 125,8 milions d'euros al Camp de Tarragona. Pel que va a les obligacions plurianuals fins al 2027, el Baix Camp rebria així 49,5 MEUR. A més de la injecció econòmica que permetrà engegar el TramCamp al territori, destaquen els gairebé 2 MEUR per a l'Hospital de Reus i una aposta per l'educació i la mobilitat comarcal.

Entre les inversions més destacades al territori en el conjunt del període 2024-2027 són les partides destinades a la implantació del tramvia, que sumarà més de 130 MEUR, dels quals 4,6 seran al Baix Camp. Addicionalment, es transferiran 62 milions d'euros a la Universitat Rovira i Virgili. D'altra banda, el total dels pressupostos d'enguany inclourà tant inversió de la Generalitat com transferència de capital d'altres agents.

Segons les previsions del Govern català, la ciutat de Reus comptarà amb 1,8 MEUR per a les instal·lacions de l'Hospital Sant Joan i també es contempla la redacció del projecte de reforma de la residència pública de gent gran, l'antiga ICASS. També, en el marc del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics, es duran a terme obres de remodelació a l'Estació Enològica i el CAP Llibertat aquest 2024. I, addicionalment, s'invertiran 250.000 euros en la Fira del Circ de Catalunya Trapezi.

L'acord entre el Govern i el Grup Parlamentari dels Socialistes ja es va avançar a l'aprovació del Projecte de llei el passat dimarts 27 de febrer. Aquest concretava, a més, la incorporació d'un jutjat social a Reus i un projecte de hub sanitari amb el nou centre de recerca Pere Virgili (URV), per consolidar la inversió en la ciència amb una inversió nacional de fins a 30 MEUR. Pel conjunt pressupostari, però, encara caldria el vot a favor o l'abstenció d'algun altre partit.

Baix Camp: inversions en mobilitat i educació

La comarca del Baix Camp estarà dotat aquest 2024 amb 19,2 milions d'euros, un import que inclou l'ampliació de l'escola Joan Ardèvol de Cambrils (2,7 MEUR), la construcció d'una via ciclista a la C-14 entre Salou i Reus, per uns 750.000 euros; i una altra entre Reus i Cambrils a la TV-3141 per valor de 371.000 euros.

El tercer tram del carril bici entre Reus i Cambrils es començarà a treballar el segon semestre d'enguany Foto: Laia Solanellas


L'escola cambrilenca ascendirà, així mateix, fins a 5 MEUR l'any 2026 i, al municipi també s'invertirà en l'ordenació i millora de la mobilitat del passeig marítim (739.483 €). Al mateix temps, la Generalitat destinarà 3,2 milions d'euros a la construcció d'una nova escola d'una línia a Maspujols (5,8 MEUR fins al 2025) i executarà treballs de millora al camí de la Porrassa fins a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (659.043 euros, 2,1 MEUR fins 2025).

El projecte de llei també destaca que els compromisos plurianuals al Baix Camp pujaran fins a 49.534.000 euros i que el territori ja ha rebut fins al gener del 2024 gairebé 35 MEUR dels fons Next Generation EU.

Al Priorat, les partides estaran considerablement repartides amb importants inversions per al nou servei de rehabilitació del CAP de Falset (232 mil euros), el Parc Tecnològic del Vi (150 mil), desplegament de la fibra òptica (762 mil), conservació de carreteres (1,3 MEUR), camp poliesportiu municipal de Falset (137 mil) i la restauració de l'església de la Cartoixa d'Escaladei (110 mil).

Arxivat a