Article

La germandat de la Crucifixió, revulsiu de la Setmana Santa de Valls amb els 75 anys del misteri actual

Va ser presentat i beneit durant el Diumenge de Rams de 1949.

Misteri de la Crucifixió de Valls
Misteri de la Crucifixió de Valls | Cedida
13 de març del 2024
Actualitzat a les 9:15h
El misteri de germandat de la Crucifixió de Jesús de Valls commemora, aquesta Setmana Santa, el 75è aniversari de la seva construcció. És una de les entitats més antigues de la ciutat i al llarg de la història ha tingut diferents misteris amb els quals ha participat a les professons de Setmana Santa vallenca. 

L’últim d’aquests passos és amb el que actualment participa a la professó del Divendres Sant. Va ser presentat i beneit al 1949, tot just fa 75 anys. «Va ser realitzat pels alumnes de l’Escola del Treball de Valls, sota la direcció del mestre d’escultura Joan Borrull i Soler. Pel que fa a l’escultura hi van participar Ignasi Ferré i Cabré, Joan Ferré i Briansó, i Pere Benaiges i Buyó; els de treballs de fusteria els van realitzar els alumnes de l’aula de fusteria de Magí Ferrando i Canela; i la mecànica del xassís ho va coordinar el professor Joan Güell i Bonet», expliquen des de la germandat a TarragonaDigital. 

El Diumenge de Rams de 1949, l’Escola del Treball va fer entrega del misteri a la Junta de Govern de la Germandat de la Crucifixió, va ser beneït i aquell mateix any ja va participar a la professó del Sant Enterrament.  
 

Misteri de la Crucifixió de Jesús a la professó del Sant Enterrament de 1949. Foto: Agustí Gurí. Arxiu Municipal de Valls

Restauració i professó extraordinària

Després de tants anys en actiu, i amb comptades intervencions documentades, la Junta de Govern detalla que la principal fita d’aquest aniversari «ha estat la restauració del misteri, ja que presentava un estat de deteriorament important i calia garantir la integritat de les figures del conjunt».

Per aquest motiu, el taller de restauració reusenc Avall ha dut a terme en les darrers mesos un acurat procés de conservació de les quatre imatges, que són dos jueus, un soldat romà i el Sant Crist, i també de la civera. La intervenció es va beneir el passat divendres 1 de març, i l'estrena va culminar amb una professó extraordinària pels carrers del centre històric de Valls, amb més de dos-cents d'integrants.
 
Al llarg d'aquest 2024 també s'està duent a terme un extens programa d'actes que s'allargarà fins a Corpus amb conferències, misses i actes culturals obert a tota la ciutadania «per reivindicar la llarga història de la germandat, posar en valor a nivell artístic el seu misteri i donar un revulsiu a la Setmana Santa vallenca», exposen des de l'entitat a TarragonaDigital.
 

Imatge dels germans a la professó de Valls Foto: Cedida

La Carretada, un sobrenom descriptiu

La Germandat de la Crucifixió té les seves arrels, com a mínim, a mitjans del segle XVIII, però no es disposa de la data de la seva fundació. Antigament, el misteri tenia el nom de «Com claven Jesús a la Creu», amb moltes més imatges que l'actual, però encara conserva el sobrenom de «la Carretada», donada la gran dimensió del misteri, l'elevat pes de la carrossa i el nombre crescut d’imatges.