L'abandonament de la Font dels Lleons de Tarragona desperta les crítiques de l'oposició

Reclamen la convocatòria urgent del Consell Assessor de Patrimoni Històrico-Artístic de Tarragona per conèixer l'estat d'un dels jaciments romans més importants descoberts en els últims anys

La Font dels Lleons és un espectacular jaciment descobert fa pocs anys a Tarragona i que continua abandonat.
La Font dels Lleons és un espectacular jaciment descobert fa pocs anys a Tarragona i que continua abandonat. | MNAT - Codex
27 de setembre de 2024, 12:19
Actualitzat: 12:34h

El grup municipal d'Esquerra Republicana (ERC) a Tarragona ha sol·licitat de manera urgent la convocatòria del Consell Assessor en matèria de Patrimoni Històrico-Artístic de Tarragona. Aquesta demanda arriba després que s'hagin publicat noves informacions sobre la Font dels Lleons, segons les quals tant l'Ajuntament de Tarragona com la Generalitat de Catalunya haurien obert un expedient contra la propietat del jaciment per haver realitzat excavacions durant anys sense els permisos necessaris.

Maria Roig Alsina, portaveu d'ERC, ha manifestat la seva preocupació per la gravetat dels fets. "És un tema molt greu, els membres del Consell Assessor mereixem conèixer tot el que ha passat i com està la situació", ha declarat Roig, qui també ha lamentat la manca d'informació per part de l'equip de govern: "ens sorprèn que ni l'alcalde ni el conseller de Patrimoni ens hagin informat", ja que segons la notícia, "coneixen el tema des del mes de juny, és una falta de respecte".

Roig ha subratllat la importància de la Font dels Lleons com una de les troballes arqueològiques més rellevants de Tàrraco, destacant que, malgrat trobar-se en una propietat privada, "el patrimoni pertany a tota la ciutadania". Així mateix, la portaveu ha recordat que fer visitable aquest jaciment és una de les principals promeses del mandat de l'alcalde Viñuales en matèria de patrimoni.

El procediment urbanístic, suspès mentre es tramita la llicència d'obres

Segons han explicat fonts de l'Ajuntament de Tarragona a TarragonaDigital, el 21 de juny es va notificar a l'empresa GESBLOC 2000 S.L. la suspensió del procediment de protecció de la legalitat urbanística per unes obres sense llicència localitzades el 29 d'abril de 2024. Aquesta suspensió està activa fins que es resolgui el tràmit de la llicència d'obres corresponent, gestionada a l'expedient. Així, el procediment disciplinari urbanístic resta paralitzat mentre s'avalua la llicència.

La llicència d'obres, sol·licitada el 3 de maig de 2024, dies després de la detecció de les obres sense autorització, es troba actualment pendent de l'entrega de documentació requerida el 30 de juliol. Fins al moment, no s'ha rebut capresposta per part de GESBLOC 2000 S.L.

La Comissió de Cultura ha demanat els resultats d'una intervenció arqueològica per comprovar l'afectació de les obres no autoritzades sobre les restes arqueològiques del lloc. A més, sol·liciten plànols detallats que mostrin la superposició entre les actuacions executades i les restes arqueològiques. Aquesta documentació és essencial per autoritzar o denegar la intervenció, però l'expedient roman paralitzat des de juliol, sense que s'hagi aportat la informació requerida.

Arxivat a