La setmana comença amb avenços importants a la ciutat de Tarragona. Aquest matí de dilluns, 7 d'abril, ha acollit la constitució formal de la Comissió Bilateral Generalitat – Ajuntament de Tarragona, amb una primera reunió celebrada a la ciutat. La trobada ha estat presidida pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, al capdavant d'una àmplia representació del Govern de la Generalitat que ha inclòs alts càrrecs dels departaments de Presidència, Economia i Finances, Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Educació i Formació Professional, així com Cultura. També hi ha estat present la delegada territorial del Govern a Tarragona, Lucía López.
Per part del consistori tarragoní, l'alcalde Rubén Viñuales ha participat en la reunió acompanyat pels principals responsables de l'equip de govern municipal. Entre ells, hi havia els consellers municipals Nacho Garcia, responsable de Territori i Patrimoni; Sonia Orts, encarregada de Seguretat, Neteja i Mobilitat; Isabel Mascaró, consellera d'Educació, Hisenda, Serveis Interns i Tecnologia; Sandra Ramos, responsable de Cultura, Memòria Històrica i Benestar Animal; i Guillermo García, conseller de Medi Ambient, Espai Públic i Joventut. A més, han assistit tècnics municipals per donar suport als treballs de la reunió.
Aquesta primera trobada ha tingut per objectiu establir un "marc estable de col·laboració i coordinació" entre les dues institucions amb la voluntat que la comissió sigui un espai per impulsar mecanismes de cooperació i participació, facilitar la intervenció activa de l'Ajuntament en les decisions de la Generalitat i garantir el seguiment i control de l'execució dels acords que s'hi prenguin. Es preveu que es reuneixi com a mínim un cop a l'any, alternant les sessions entre Barcelona i Tarragona.
Primers acords rellevants per a Tarragona
La importància d'aquesta comissió bilateral ha quedat palesa des d'un bon inici amb uns primers acords importants per al futur de la capital tarragonina. Entre els temes més rellevants tractats durant aquesta primera sessió, destaca l'inici dels treballs per al trasllat dels serveis educatius i socials que actualment s'ubiquen a l'antiga Laboral.
Les dues administracions han acordat impulsar un conveni de col·laboració per crear un grup de treball que en coordini el procés. Aquest conveni s'haurà de signar en un termini màxim de dos mesos. El trasllat del Campus Educatiu de Tarragona respon a la voluntat d'optimitzar els serveis i espais d'un equipament que es considera únic a Catalunya, tant per la seva dimensió com per la seva especialització i volum d'activitat. Es preveu que aquest canvi permeti millorar l'oferta educativa i donar una resposta més adequada a les necessitats dels alumnes i docents del municipi.
L'operació permetria al Port de Tarragona i a diferents empreses guanyar espai per desenvolupar la seva activitat i la Generalitat i Ajuntament de Tarragona estimen en uns 100 milions d'euros el cost que tindria traslladar el Complex Educatiu de Tarragona.
Pel que fa a la preservació del patrimoni i l'impuls del sistema bibliotecari, la Comissió Bilateral també ha arribat a acords significatius. D'una banda, Generalitat i Ajuntament treballaran conjuntament per optimitzar els recursos destinats a la conservació i promoció del patrimoni cultural, amb especial atenció a la recerca de noves vies de finançament. D'altra banda, s'ha acordat reforçar el sistema de biblioteques i serveis culturals de la ciutat, mitjançant la millora d'infraestructures i la potenciació dels equipaments culturals de proximitat.
La biblioteca anirà a la Tabacalera
En aquest context, una de les decisions més destacades ha estat l'impuls definitiu al trasllat de la Biblioteca Provincial de Tarragona (BPT) a l'espai de la Tabacalera. Aquesta decisió, fruit del consens assolit en diverses comissions interinstitucionals, parteix del reconeixement d'aquest emplaçament com el més idoni per ubicar-hi aquest equipament.
Tant el Govern com el consistori han acordat col·laborar amb el Ministeri de Cultura per fer realitat aquest trasllat i desenvolupar les accions necessàries per convertir la Tabacalera en un nou pol de cultura de referència per a la ciutat. Amb aquesta aposta, es tanca un capítol d'especulacions sobre el nou ús d'aquest espai i també, per fi, es dona una nova vida a l'immoble de grans dimensions.