L'Ajuntament de Tarragona ha decidit portar als tribunals la supressió de l'estació intermodal de mercaderies de BASF, una decisió que considera perjudicial per a la mobilitat i la seguretat de la ciutat. El Consell Plenari ha aprovat per unanimitat interposar un recurs contenciós administratiu contra la Comissió de Territori de Catalunya en relació amb la modificació del Pla Director Urbanístic (PDU) del Camp de Tarragona, que elimina aquesta infraestructura clau per al transport de mercaderies.
Segons l'Ajuntament, la desaparició de l'estació intermodal comportarà una reconfiguració del trànsit de mercaderies, fet que es traduirà en un augment significatiu del nombre de trens i camions que travessaran la ciutat. Això implicaria una reconfiguració en el trànsit de mercaderies, que se centralitzarien a la terminal ferroviària de la Boella, a les instal·lacions del Port de Tarragona, i faria que uns 46.000 camions més cada any sortissin cap a l'A-27 en el seu tram més urbà. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha expressat la seva preocupació i ha remarcat que "estem treballant amb el Ministeri i la Generalitat per tal que les mercaderies perilloses no passin per la ciutat, ni per altres nuclis poblats, i aquesta modificació va justament en sentit contrari".
Sense resposta del govern
El govern municipal ja havia intentat aturar aquesta modificació amb una sol·licitud prèvia presentada el passat 15 de novembre, arran de l'aprovació definitiva del nou PDU. No obstant això, com que no es va rebre cap resposta per part de les autoritats competents, es considera que aquest requeriment ha estat desestimat, fet que ha portat l'Ajuntament a recórrer als tribunals.
Tot i que els terrenys afectats per la modificació del PDU no pertanyen al municipi de Tarragona, el consistori argumenta que la decisió té un impacte directe en la ciutat i, per tant, l'Ajuntament hauria d'haver estat inclòs en el procés de tramitació des del principi. En aquest sentit, Viñuales ha reivindicat un canvi de paradigma en la planificació d'infraestructures i ha afirmat que "fins ara, les infraestructures han condicionat Tarragona i això ha de canviar: ha de ser Tarragona qui condicioni les infraestructures, pensant sempre en el bé dels tarragonins i tarragonines".
El consellerd'Urbanisme del consistori, Nacho García, ha explicat que "l'A-27 està en terrenys de Tarragona, i a Tarragona no se li han demanat informes, sinó que en fase d'al·legacions ens vam assabentar que s'havia modificat el Pla Director i va ser quan vam poder presentar les al·legacions, que van ser desestimades; un requeriment previ que no s'ha contestat, i ara només ens queda anar al contenciós administratiu". "Si el nou Pla Director tira endavant estem hipotecant el futur per l'interès d'una empresa privada", ha destacat García al ple. Tots els partits han donat suport al consistori.
Paral·lelament, alguns grups han criticat el PSC perquè al Parlament Europeu el Partit Socialista Europeu va votar en contra d'una iniciativa de la Plataforma Mercaderies per l'Interior per tal de fer un nou corredor ferroviari perquè els trens de mercaderies passessin per fora de les ciutats de la costa de Tarragona. L'alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, ha reconegut que va ser un error de l'eurodiputada "que no es va llegir l'informe fins al final". "El Ministeri s'ha gastat diners per plantejar alternatives i ha dit que a la nostra zona les mercaderies han de passar per l'interior", ha manifestat el batlle.