La CUP de Reus exigeix que es redistribueixin de forma equitativa les ordenances fiscals per al 2025

El grup municipal valora positivament algunes de les bonificacions proposades pel Govern, però reclama reduccions per als petits comerços i habitatges amb baix consum

Els portaveus de la CUP en una anterior sessió plenària de l'Ajuntament
Els portaveus de la CUP en una anterior sessió plenària de l'Ajuntament | X / @CUPReus
17 d'octubre de 2024, 15:33
Actualitzat: 15:33h

El Govern de Reus portarà a votació del ple, aquest divendres 18 d'octubre, el plec d'ordenances fiscals per al 2025. El grup municipal de la CUP ha analitzat les modificacions i estan a favor d'alguns canvis que milloren la gestió tributària, com la reducció dels terminis per al canvi de domiciliacions bancàries i les bonificacions per a vehicles elèctrics i híbrids.

Així mateix, donen suport a "les bonificacions per la instal·lació de plaques solars i altres sistemes d'eficiència energètica, perquè són essencials per avançar cap a una ciutat més sostenible, i la modificació de l'ICIO que prioritza el lloguer social i l'estalvi energètic", apunta la portaveu, Mònica Pàmies.

Així i tot, la CUP ha manifestat el seu rebuig a diverses mesures que consideren injustes: les bonificacions a l’IBI per a grans empreses com Mercadona i Carrefour, que afavoreixen grans corporacions mentre deixen de banda autònoms i petites empreses i, per tant, “no promouen una activitat econòmica justa per a la ciutat i deixen fora els petits comerços, que són els que realment ho necessiten", ha afegit Pàmies. També es mostren en contra de les bonificacions a famílies nombroses sense tenir en compte el seu nivell de renda.

Pel que fa a la taxa de recollida d'escombraries, proposen un sistema més just que premiï la reducció i correcta gestió de residus, ja que l'actual penalitza injustament petits comerços i els habitatges amb menys de tres persones residents. Alhora, rebutgen l'increment de tarifes en els serveis funeraris i votaran en contra de l’increment a la taxa de l’aigua, sobre la qual reclamen un nou tram inferior al que ara està establert com a mínim, 13 m³ cada dos mesos, perquè molta ciutadania està per sota d'aquest consum.

Garantir una renda bàsica universal

En el mateix ple d’aquest divendres 18 d’octubre, la CUP de Reus també presentarà una moció per instar la Generalitat a impulsar la implantació de la Renda Bàsica Universal (RBU), una mesura que consideren fonamental per combatre la pobresa i garantir una vida digna a tota la ciutadania.

Arnau Martí, regidor del grup municipal, ha subratllat que "la RBU assegura un ingrés mínim de manera pública i incondicional, sense dependre de la situació econòmica o laboral de cada persona. És una eina imprescindible per garantir una vida digna a tothom".

Martí ha recordat que prop del 25% de la població catalana viu en situació de pobresa, i que les ajudes actuals com l'Ingrés Vital Mínim o la Renda Garantida de Ciutadania no arriben a cobrir les necessitats de totes les llars: "La RBU eliminarà l'estigmatització i garantirà que ningú quedi enrere. Finançar-la és possible, unificant ajudes i aplicant una fiscalitat justa al 20% de la població més rica".

Arxivat a