El Govern de Reus portarà a votació, en el pròxim ple de l'Ajuntament, aquest divendres 18 d'octubre, l'expedient d'ordenances fiscals per als 2025, una proposta que es basa en tres eixos: la congelació i contenció dels principals impostos i taxes (IBI, ICIO, vehicles, guals, terrasses, grua), l'augment de les bonificacions als impostos i la progressivitat fiscal. Entre les principals afectacions, s'incrementaran algunes tarifes del bus urbà, es "castigarà" un consum excessiu de l'aigua i augmentarà la taxa de la recollida dels residus.
El regidor de Serveis Generals, Hisenda i Bon Govern, Manel Muñoz, ja ha presentat als grups municipals i a representants d’entitats de la ciutat unes ordenances que responen "a la sensibilitat i prioritats de l’equip de govern, fruit del procés d’escolta activa, i les prioritats de posar les persones al centre de l’acció de govern i d’avançar cap a una ciutat més verda", assegura.
Així, el govern local descriu un caràcter "finalista" i es marca els següents objectius amb el nou expedient: Facilitar el lloguer, especialment per a joves, assequible i social; afavorir el reciclatge; apostar per la mobilitat sostenible i elèctrica; i fomentar el consum responsable d’aigua. Després de l'aprovació provisional de les ordenances, es posarà a exposició pública i, a partir de les al·legacions que es presentin, es modificaran o no per a l'aprovació definitiva, prevista per al mes de desembre perquè puguin entrar en vigor l'1 de gener del 2025.
Impostos: congelació i noves bonificacions
La proposta d'ordenances fiscals contempla una congelació dels principals impostos, conjuntament amb la creació de noves bonificacions. En primer lloc, l'IBI es congela i s’incorporen bonificacions relacionades amb les energies renovables: bonificació del 50% durant 3 anys per obres d’instal·lació de punts de recàrrega de cotxes elèctrics (màx. 50 euros) i bonificació del 50% durant 5 anys per la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar, així com per obres que incorporin una reducció en la demanda energètica de l’edificació (màx. 400 euros).
Amb tot, el regidor Muñoz ha assenyalat que "voldrien ampliar les bonificacions que ja s'apliquen en famílies nombroses a les monoparentals, però estan limitats per llei", motiu pel qual estudiaran altres vies del pla de subvencions per poder bonificar el cost de l'IBI a aquestes llars.
En segon lloc, l'ICIO també es congela i es creen bonificacions per a l'accés a habitatge de lloguer (lloguer social o accessible, previ informe de la regidoria de Serveis a les Persones i Drets Socials, bonificació del 90%, si se cedeix per gestió pública, o del 40%, si la gestió és privada); l'accés a habitatge de compra o lloguer per a joves menors de 35 anys (social o accessible, previ informe de la regidoria, bonificació del 90% si se cedeix per gestió pública o del 40%, si la gestió és privada); construcció d'habitatges amb sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric d'energia solar o amb sistemes d'estalvi energètic (bonificació del 50% amb informe i declaració responsable tècnic (simplificació dels tràmits)); instal·lació de punts de càrrega de cotxes elèctrics (bonificació del 90%); obres d’especial interès arquitectònic o utilitat municipal (bonificació del 90%); i obres de retirada d’amiant (bonificació del 95%).
En tercer lloc, els impostos sobre els vehicles de tracció mecànica s'amplien, en el cas de vehicles clàssics, exempts de l'impost del CO₂ de la Generalitat o sense obligació de passar la ITV, els supòsits de bonificació del 100%. En el cas dels titulars de llicència de taxi de cotxe elèctric o híbrid, gaudiran d'una nova bonificació del 75%. Alhora, la voluntat del Govern és incorporar subvencions per a taxis adaptats a usuaris amb diversitat funcional o mobilitat reduïda.
Taxes: puja la recollida de la brossa
Segons ha detallat el regidor de l'àrea, l'increment en la taxa de la recollida dels residus respon a l'obligació de compliment legal, per la Llei de les Hisendes locals. Suposarà un augment de l'1,85% i, per compensar-ho, el Govern de Reus proposa la creació d'una bonificació del 20%, en funció de les aportacions de residus a les deixalleries municipals (fixes o mòbils):
- De 4 a 6 aportacions: -10%
- De 7 a 12 aportacions: -15 %
- Més de 12 aportacions: - 20%
Amb un màxim de 20 euros (corresponent aproximadament al 20% d’un rebut mig). Per exemple: habitatge que pagui 190 euros de taxa de la brossa, només amb 4 aportacions a l’any veurà reduït el rebut en 19 euros. "L'increment del reciclatge podria ajudar a reduir la despesa del servei, és un incentiu fiscal per reciclar més i que la gent no deixi coses al carrer", evidencia Muñoz. Les dades d'aportacions a la deixalleria es recolliran al llarg de l'any vinent i s'aplicaran les bonificacions el 2026.
Tarifes: es penalitzen els consums excessius d'aigua
El principal impacte de les ordenances fiscals per al 2025 serà en la tarifa de l'aigua. Muñoz justifica la progressivitat fiscal, "gravant més a qui més despesa d'aigua faci", amb el context de sequera actual. Així, d'una banda, la quota fixa o cànon de l'aigua, el que s'adreça al manteniment i resolució d'incidències en la xarxa d'abastament d'Aigües de Reus, pujarà un 5% (una família de 3 persones amb un consum responsable de menys de 100 litres/dia equivaldrà a 0,61 euros més mensualment).
D'altra banda, pel que fa a la quota variable, es congelen els dos primers trams de menys consum, és a dir, no s'incrementarà en cas de consum inferior a 100 L/dia/persona; en el tercer tram de consum, es puja un 10%; i es crea un quart tram, per aquells consums excessius o molt elevats (per exemple, cases amb piscina), amb un augment del 30%. Malgrat tot, el regidor d'Hisenda assegura que "el 80% de la població reusenca fa un ús responsable del servei". En paral·lel, es vol aprovar un fons social de 100.000 euros destinat a famílies vulnerables.
Així mateix, les tarifes dels aparcaments públics municipals es mantenen igual, però es modificaran els horaris en la zona blava. En canvi, el bus urbà estrenarà tarifes: els abonaments multiviatge seran un 5% més cars i els bitllets senzill (1,60) i a l'aeroport (3,70) s'incrementen un 23%. Pel que fa al servei de bicicleta compartida Ganxeta, aquesta podrà ser utilitzada a partir dels 14 anys.
Finalment, les tarifes del cementiri també es congelen, no es modifica el preu públic, però es preveu que passi a ser una taxa quan entri en funcionament el servei supramunicipal de Funecamp. També, caldrà ajustar altres aspectes com la documentació o el padró de cementiri, que no suposaran cap increment per a la ciutadania.