La Diputació de Tarragona avança 1,9 milions al projecte que vol detectar fuites d'aigua en municipis

A l'espera de la resolució sobre els fons europeus, l'ens avança un primer import als 120 municipis per començar a treballar per millorar la xarxa d'abastament d'aigua

L'ens supramunicipal va presentar el projecte que permetrà que els petits municipis de Tarragona millorin la xarxa d'aigua.
L'ens supramunicipal va presentar el projecte que permetrà que els petits municipis de Tarragona millorin la xarxa d'aigua. | TarragonaDigital
18 de juny del 2024

La Diputació de Tarragona ha decidit que avançarà 1,9 milions d'euros per al projecte que ha de permetre la detecció de fuites d'aigua en 120 municipis de la demarcació de menys de 20.000 habitants. Aquesta iniciativa està a l'espera de saber si rep una subvenció de 10 MEUR per part de fons PERTE. La intenció és que aquests municipis puguin tenir una diagnosi de l'estat de la seva xarxa el 2027 per, després, fer les obres de reparació corresponents. Paral·lelament, l'ens destinarà 600.000 euros per sufragar part dels 4 MEUR per a la connexió de Sarral i Forés amb la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), uns treballs que acabarien el juliol del 2025.

Sobre el 'Projecte de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua mitjançant la digitalització', la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha apuntat: "la resolució ha d'estar al caure, ara al juny, però per guanyar temps hem acordat que comencem a tramitar-ho". "Comptem que la resolució serà positiva", ha pronosticat.

Un cop s'hagi acabat aquesta diagnosi, els municipis podran demanar ajuts a la diputació per fer les obres de millores, que les finançarà fins a un 98%. Llauradó ha concretat que en algunes d'aquestes 120 localitats s'ha detectat que s'arriba a perdre fins a un 40% de l'aigua a través de les fuites. El projecte es complementarà en el futur amb dues fases més, que abordaran la digitalització i la governança en la gestió de l'aigua. De tot plegat se'n poden beneficiar unes 143.000 persones.

Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació a Tarragona, confia que es rebran els fons del PERTE.
Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació a Tarragona, confia que es rebran els fons del PERTE.

Adjudicades les obres per solucionar l'abastament d'aigua a la Conca de Barberà

Pel què fa al projecte de la Conca de Barberà, en les darreres setmanes el Consell Comarcal ha adjudicat les obres d'abastament d'aigua en diversos municipis de la comarca per un import de 3.339.105,48 euros més IVA. En la primera fase s'abordarà l'enllaç entre Sarral i Forès així com el de Sarral amb el seu dipòsit municipal amb la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). A banda, també està prevista la construcció d'un nou dipòsit comarcal a Forès, amb un cost estimat de 630.000 euros.

Entre les dues actuacions, la Diputació de Tarragona hi aportarà 600.000 euros, ha anunciat Llauradó, que complementaran les aportacions del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, de l'Agència Catalana de l'Aigua i dels municipis. Les obres està previst que comencin aquest setembre i acabin el juliol del 2025.

En una segona fase, sis municipis més de la comarca també es connectaran al CAT. Són Conesa, Llorac, Passanant i Belltall, Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Savallà del Comtat. En aquest projecte l'ens supramunicipal hi destinarà 400.000 euros.