El PSC de Reus veu el procés participatiu per la reforma del Carrilet com «un engany més del govern per una falsa sensació de participació ciutadana». El portaveu socialista, Andreu Martín, l'ha criticat durament aquest dimecres al matí com han fet també altres grups de l'oposició. El PSC, de fet, apunta que «hi ha un projecte que ve de fora i es fa, bàsicament, una gestió per veure on el podem col·locar».
El procés participatiu ha servit, segons els socialistes, «per aconseguir que aquí no es faci res en tot aquest mandat». Ha repassat algunes demandes de la zona, com actuacions menors de via pública, de millora de la il·luminació o d'enderrocs pendents. Mesures que, assegura, no es prendran perquè s'hipoteca qualsevol obra al barri al futur projecte de reforma urbanística.
«Aquest govern ens ha volgut fer un Benidorm Fest»
«No es buscava saber què volia la gent, es buscava forçar que la gent hagués d'optar entre les opcions que volia el govern». Atacant específicament ERC, Martín ha sentenciat que «la manera com s'han fet les coses no és ni d'esquerres ni republicana». Assegura que «aquest procés participatiu ha servit per mostrar la manca de voluntat i de capacitat de portar a terme un procés de participació de la ciutadana».
Etziba, finalment, que en aquest àmbit, «per aquest govern aquest mandat està tancat». El PSC, però, no es limita a criticar les mancances del procés participatiu. Sospiten que tot plegat és només una maniobra per justificar un projecte urbanístic ja definit i elaborat «des de fora».
En clau més informal, Martín acusa el govern local de «fer un Benidorm Fest amb aquest procés participatiu». Una crítica relacionada amb la polèmica votació per la representació espanyola al festival d'Eurovisió. «El jurat popular ha escollit Mercat del Carrilet, i el jurat professional volia una opció concreta, l'Alberg», ha comparat.
El PSC sospita que la reforma del Carrilet «a algú convé i interessa»
Andreu Martín té clar que «aquí hi ha un projecte que ens volen vendre, que ens volen col·locar». Així doncs, l'espai del Mercat del Carrilet, enderrocant l'edifici, seria un emplaçament adient per aquest projecte. Considera que tant el tancament del mercat com el procés participatiu responen, únicament, a la necessitat de donar sortida a un projecte urbanístic ja dissenyat.
«Un projecte que algú té, que a algú convé, que a algú interessa, però no ve ni amb l'aval d'una petició ciutadana ni d'un procés participatiu que l'accepti», ha declarat. Afegeix, a més, que no és ni la primera ni la segona vegada que passa alguna cosa així. «És la supeditació del govern a interessos i idees que venen de fora», etziba.
Argumenten que aquesta sospita explicaria diverses situacions i posicionaments al voltant del Carrilet. Ha mencionat la voluntat d'enderrocar el mercat, però també la d'impulsar una reforma que no es basa en reivindicacions ciutadanes. Ha posat d'exemple l'alberg, que el govern considera una necessitat de ciutat, però la ciutadania no el reclama.
Tornen a insistir al govern en la consulta sobre el mercat
Martín ha recordat que, durant el període electoral del 2019, partits de l'equip de govern van fer campanya comprometent-se a reformar i reimpulsar el Mercat del Carrilet. Un full de ruta que va prendre la direcció contrària a principis de mandat, quan es va anunciar el seu tancament —finalment ajornat tres anys—. «Sense que hi hagi un procés de validació d'aquest canvi de proposta», subratlla Martín.
Els socialistes ja van proposar, al plenari municipal, organitzar una consulta ciutadana sobre el Mercat del Carrilet. El govern local va tombar la iniciativa al·legant que ja es podria abordar aquesta qüestió durant el procés participatiu que ara ha acabat. Tot i això, ha insistit Martín, durant aquest procés no s'ha preguntat pel Mercat del Carrilet.
És per això que insisteixen, de nou, que cal que la ciutadania es pronunciï específicament sobre aquesta qüestió. Recorden, de fet, que es van recollir 9.000 firmes en contra del tancament, una xifra molt superior a les 794 persones que s'han implicat en el procés participatiu. Per aquest motiu consideren que l'única manera de resoldre el «conflicte» és fent la consulta ciutadana que ja van proposar al plenari.