Els ajuntaments de Tarragona sortegen els membres de les meses electorals

La LOREG estableix que l'assistència a les meses electorals és obligatòria, tot i que hi ha algunes causes que es poden al·legar per no anar-hi: us expliquem quines són

Publicat el 02 de maig de 2023 a les 18:00
Actualitzat el 02 de maig de 2023 a les 18:15
La maquinària de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig continua en funcionament. Des del passat 29 d'abril i fins al 3 de maig, els ajuntaments tarragonins han de fer el sorteig per elegir els membres de les meses electorals. Un president i dos vocals, amb els seus corresponents suplents, en aquest cas dos per cadascun dels membres.

[municipalstarragona]

Per exemple, els dos municipis més grans de la demarcació, Tarragona i Reus, han fet aquest dimarts 2 de maig el sorteig per elegir els membres de les meses electorals. Així, des d'aquesta mateixa tarda, agents de la Guàrdia Urbana s'encarreguen de repartir les notificacions —que es poden rebre fins al 6 de maig— i el llibre d'instruccions.

En aquest sentit, segons estableix la LOREG, poden ser membres de les meses electorals les persones majors de 18 anys i menors de 70 anys que sàpiguen llegir i escriure. Els majors de 65 anys, però, poden renunciar en un termini màxim de 7 dies després de rebre la notificació.
 

És obligatori anar-hi

Aquelles persones que hagin estat designades membres de les meses electorals tenen l'obligatorietat d'assistir, amb tres excepcions que es poden al·legar: causes personals, causes familiars i causes professionals.

Les al·legacions davant la Junta Electoral de Zona (JEZ) s'han de presentar en un termini màxim de set dies després de rebre la notificació —fins al 13 de maig—. La JEZ haurà de resoldre en un termini màxim de cinc dies —fins al 18 de maig—.

Segons estableix la LOREG, els membres de les meses electorals, siguin els titulars o els suplents, que sense justificació no assisteixin a la constitució de les meses poden ser condemnats a una pena de presó de tres mesos a un any o una multa de 6 a 24 mesos.
 

Causes personals

Entre les causes personals que es poden al·legar davant la Junta Electoral de Zona hi ha: tenir una discapacitat o una incapacitat permanent, estar en situació de baixa laboral, tenir programada una intervenció quirúrgica inajornable, estar embarassada de més de sis mesos o haver estat membre de meses electorals tres vegades en els darrers 10 anys.

Així mateix, també es pot al·legar en el cas d'estar internat en un centre penitenciari o en una institució psiquiàtrica o que un elector tingui una ordre d'allunyament envers un dels membres de la mesa.
 

Causes familiars

Pel que fa a les causes familiars que es poden al·legar per no participar en una mesa electoral, hi ha: ser mare en període lactància, tenir a càrrec menors de 8 anys o persones amb discapacitat, tenir un esdeveniment familiar inajornable, que suposi pèrdues econòmiques o ser pare o mare d'un menor de 14 anys que no pot quedar-se a càrrec de cap altre familiar.
 

Causes professionals

Finalment, les causes professionals només es poden al·legar en els casos de tenir funcions electorals durant la jornada electoral —juntes, jutjats o administracions—, formar part de serveis essencials —policies, bombers, metges...— i directors de mitjans de comunicació o caps de serveis informatius que hagin de cobrir la jornada.

La resta de treballadors que siguin designats com a membres de mesa tenen dret a un permís retribuït durant el dia de la votació (en cas de ser laborable) i a una reducció de cinc hores l'endemà de la jornada electoral.