ENTREVISTA

Kenneth Martínez: «L'actitud dels bancs, propietaris de molts habitatges buits al Vendrell, és ofensiva»

L'alcalde parla de les principals preocupacions gairebé un any després de les eleccions municipals

Kenneth Martínez fa balanç del primer any després de les municipals al Vendrell.
Kenneth Martínez fa balanç del primer any després de les municipals al Vendrell. | Cedida
Llorenç Aviñó
25 d'abril del 2024
Actualitzat el 26 d'abril a les 11:56h

Aviat farà un any de l'inici del mandat municipal i hauran estat dotze mesos rellevants en l'àmbit polític al Vendrell, no únicament per la composició del nou executiu local, també perquè s'han desencallat algunes qüestions endèmiques que han afectat, de manera negativa, el gruix de la ciutadania. TarragonaDigital ha entrevistat l'alcalde del Vendrell, Kenneth Matínez, per fer balanç d'aquests gairebé 365 dies a les regnes d'un dels municipis amb més creixement de la demarcació de Tarragona.

Com ha estat aquest primer any de mandat?
Ha estat un primer any interessant sobretot perquè hem treballat en feines que podríem anomenar fosques o de poc lluïment que eren necessàries. Em refereixo a la licitació conjunta del servei de recollida de residus, a través del Consell Comarcal, que ha de permetre potenciar de manera definitiva la recollida selectiva al Vendrell i la implantació del sistema de recollida porta a porta que està demostrat que dona grans resultats. Per altra banda, també adjudiquem el nou servei de neteja viària, si tot va bé al ple ordinari d'abril de dilluns vinent. És un nou contracte que garanteix el servei a tot el terme municipal i que respon a la demanda ciutadana de més i millor neteja. Cal recordar que fins ara, amb algunes modificacions el servei funcionava d'acord amb un contracte de l'any 1999, i d'aleshores ençà el Vendrell ha doblat la seva població. Aquests dos serveis i llur licitació han suposat un treball ingent per a enginyers i per a administratius municipals, però els canvis han de servir per millorar la qualitat de vida de vendrellencs i vendrellenques.

Què en sabem del nou edifici del Tabaris de Coma-ruga i el seu entorn?
L'obra està pràcticament acabada i la nostra previsió és fer la inauguració pels volts de Sant Joan, coincidint amb les dates de Turismar. So tot va bé farà la inauguració el ministre de Turisme Jordi Hereu. Finalment, quedarà enllestida la gran reforma urbana del centre de Coma-ruga. És una aposta pel turisme, però també per a la dinamització econòmica del Vendrell i per la cultura dels barris marítims i de la població en general. Tindrem una gran plaça coberta que a la vegada serà un museu, un palau de congressos i fires i un racó per explicar la història de Coma-ruga, un dels més antics referents del turisme de Catalunya.

El mandat és diferent, ho és la composició del ple, i el soci de govern del PSC, el PP...
Sí, el ple el formen persones diferents i partits diversos, però tant durant el passat mandat com en aquest, he de dir que no tinc cap queixa, tothom fa el que ha de fer. Encara més, amb el principal grup de l'oposició, Som Poble-ERC, hem arribat a acords rellevants, referits per exemple a la gestió de l'empresa municipal del servei d'abastament d'aigua i a la de la ràdio i la televisió locals, i això és sempre un bon símptoma. A més a més, he de dir que les relacions personals amb tots els regidors, de govern i d'oposició són amables i no hi ha conflictes innecessaris més enllà de lògica discrepància política.

"Amb el principal grup de l'oposició, Som Poble-ERC, hem arribat a acords rellevants"

Resten tres anys de mandat, que és que toca fer en aquest període?
El govern fa i farà un esforç notable en les dues qüestions cabdals de l'exercici, la millora constant de l'espai urbà i públic i la seguretat ciutadana, manteniment de carrers o, per exemple, la reforma de Jaume Carner a l'espai del Centre Cívic l'Estació. Però també volem apostar per projectes sostenibles, com la conversió de les rieres en un espai per a la ciutadania o l'allargament fins a mar de la Via Verda de Sant Salvador. En matèria de seguretat treballem per augmentar la plantilla de la Policia Local i per ubicar càmeres de seguretat a tot el terme municipal.

Quina és la principal preocupació de l'alcalde?
En tinc unes quantes, però la més greu és la relativa a l'habitatge. Em molesta, em sembla ofensiu i fins i tot insultant, l'actitud dels bancs que són propietaris de molts habitatges buits al Vendrell. Fa quinze anys de la gran crisi immobiliària i resulta que el Vendrell és un dels municipis de lloguer tensat, amb un parc de lloguer social que és difícil d'augmentar si no col·laboren. No estar al costat de la gent que ho necessita per cobrir les seves necessitats bàsiques és imperdonable i més si tenim en compte que el Vendrell continua sent un municipi que any rere any creix en l'àmbit demogràfic. Com tants altres ajuntaments, sense eines realment útils per revertir la situació.