Ernest Roigé (ERC) renuncia a la presidència del Consell Comarcal del Baix Camp

El republicà intercanvia posicions amb el conseller Juanjo Garcia (Junts), fins ara president de Secomsa, qui es marca objectius clars per liderar el Baix Camp els dos anys restants de mandat

Publicat el 16 de juliol de 2025 a les 10:19
Actualitzat el 16 de juliol de 2025 a les 10:27

El camí fins a l'equador del mandat 2023-2027 no ha sigut gens plàcid ni senzill al Consell Comarcal del Baix Camp i ara, que arriba un canvi polític entre dos dels responsables que han intentat prendre les regnes, l'ens fa més que evident el seu paper destacat i la complexitat que s'arrossega en la gestió. En una sessió extraordinària del ple, aquest dimarts 15 de juliol, el fins ara president del Consell, el republicà Ernest Roigé, va fer oficial la seva renúncia al càrrec.

El també alcalde de Riudecanyes, però, continuarà sent conseller i, a més, s'intercanvia la presidència amb Joan Josep Garcia (Junts), alcalde d'Alforja i qui ha presidit els últims dos anys l'empresa comarcal Secomsa, encarregada de la recollida i tractament dels residus arreu del Baix Camp. Aquest 'intercanvi' és fruit del pacte que es va rubricar a inici del mandat, el juliol del 2023, entre les formacions d'ERC, Junts i PSC, amb què els independentistes compartirien el lideratge de l'ens supramunicipal.

  • Joan Josep Garcia serà el president del Consell els pròxims dos anys.

Roigé i Garcia s'intercanvien els papers després de dos anys convulsos en els dos vaixells que han capitanejat. Al Consell Comarcal, encara es pateix per la prorrogació dels pressupostos del 2024, que es van impugnar i no es van arribar a aprovar; s'han viscut dos canvis en la gerència i fins i tot, uns mesos sense aquesta figura; a més del conflicte laboral amb la plantilla.

Pel que fa a Secomsa, els treballadors van arribar a fer tres setmanes de vaga a la planta de Botarell per reclamar millores salarials i socials a l'empresa i, després de molts mesos de negociació, es va arribar a un acord favorable. També, ha entomat reptes com el desplegament del Porta a porta a la majoria dels municipis o les millores de la planta de tractament.

Roigé: dos anys plens de complexitats

El president sortint va iniciar el seu discurs de comiat demanant un minut de silenci per la mort de la regidora de l'Ajuntament de la Selva del Camp, Judit Fontanillas, qui va perdre la vida en una caiguda a la via ferrada del tossal de les Venes de Montblanc el passat cap de setmana. Tot seguit, Ernest Roigé va voler fer un "balanç sincer" i donar compte tant del seu compromís amb el pacte de mandat com amb la "vocació de servei públic".

«No ha sigut un mandat fàcil, m'atreveixo a dir que ha estat una etapa especialment complexa i carregada de tensions», Ernest Roigé

"No ha sigut un mandat fàcil, m'atreveixo a dir que ha estat una etapa especialment complexa i carregada de tensions, només dos anys, però amb reptes acumulats que han posat a prova el funcionament ordinari de la institució", va començar expressant. Amb tot, va posar en valor la tasca col·lectiva de moltes persones que han permès avançar malgrat els múltiples problemes.

El període va engegar amb un retard en la composició dels òrgans de govern i una situació interna complicada, un context d'inestabilitat que va portar a dos canvis de gerència -Xavier Lázaro va agafar la baixa i l'exalcalde de Botarell, Lluís Escoda, va ocupar el seu càrrec posteriorment i fins avui- i, sobretot, un pressupost prorrogat que ha "dificultat enormement la gestió i la planificació".

  • La sessió extraordinària del ple ha estat conduïda per la mesa d'edat.

Celebrar les fites aconseguides

Tanmateix, Roigé va aprofitar per treure pit de les fites i els èxits. Des de desencallar la redacció de la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) per assolir unes taules salarials dignes i unes condicions laborals més justes, a assumir íntegrament des del Consell Comarcal el transport adaptat i les beques menjador. També, s'ha mantingut el servei d'acollida d'animals, a l'espera de desplegar una protectora comarcal; s'han iniciat accions en promoció turística; s'ha reprès el departament de Feminismes i Igualtat i s'ha continuat amb l'Oficina Comarcal de Transició Energètica.

Alhora, el president sortint va celebrar que els projectes de sanejament de Riudecols, Cala d'Oques i Vinyols i els Arcs veuran la llum el 2026 i que altres municipis, com Les Irles, Montclar, Maspujols, Pratdip, Vilanova d'Escornalbou i Capafonts també els aprovaran. Pel que fa a Secomsa, va recalcar que és "una peça clau per als serveis ambientals de la comarca" i va destacar la bona gestió de la vaga de personal per reconduir els acords, així com va agrair el suport de l'Agència de Residus de Catalunya per assegurar la viabilitat econòmica en la inversió de 20 milions d'euros per al centre de tractament.

"Tanco dos anys de presidència amb el cap alt i el cor tranquil, no ha estat fàcil, però hem sembrat les bases d'un Consell Comarcal més eficient i més just per als ajuntaments i per a la ciutadania", va concloure en el seu discurs, assegurant haver après tant dels encerts com dels errors i, especialment, reafirmant la seva voluntat de "fer avançar una institució que considera essencial perquè el Baix Camp mereix institucions sòlides i transparents".

  • L'alcalde de Riudecanyes ha presidit l'ens supramunicipal des de juliol de 2023.

Joan Josep Garcia presidirà l'ens fins al 2027

Un cop formalitzada la renúncia de Roigé, es va constituir la mesa d'edat, presidida per Ricard Montero (Vox) i Lídia Bargas (Junts), per conduir la presentació de candidatures i la votació del nou president. D'acord amb el pacte de mandat, només els juntaires van presentar a l'elecció el conseller Joan Josep Garcia, qui va prendre possessió i prometre el càrrec després de proclamar-se la seva presidència amb 27 vots a favor, majoria absoluta de la corporació.

Tot seguit, els portaveus dels diferents grups comarcals van agrair la tasca feta, van desitjar sort i confiança a Garcia i els membres a l'oposició van garantir que continuaran fiscalitzant perquè les promeses fetes es compleixin, es treballi conjuntament i es recuperi l'estabilitat econòmica i administrativa a l'ens.

  • El batlle d'Alforja ha passat també per altres administracions com la Diputació.

Com a resposta, el president entrant va afirmar que "sempre ha treballat per assolir acords amplis", sigui des de l'Ajuntament d'Alforja, en la seva etapa com a diputat o des de la presidència de Secomsa que ha ostentat en dues etapes diferents.

Full de ruta amb tres eixos clars

Venint de liderar l'empresa de recollida i gestió dels residus, al capdavant de l'ens haurà d'enfrontar un repte afegit: la situació econòmica de Secomsa. L'empresa pública va tancar el 2024 en números vermells, amb pèrdues superiors al milió d'euros -segons publica el Diari de Tarragona-, i, per tant, si no es recupera a finals de l'exercici d'enguany, la llei obligarà a tancar el servei.

"Assumeixo el repte d'aprofundir en la millora de la gestió de l'ens comarcal, m'agrada ser ambiciós, però realista i comprometre'm amb allò que puc complir, per no aixecar falses expectatives, per honestedat i transparència", va exposar Juanjo Garcia. Així, fent bandera de "pragmatisme", es marca tres objectius clars en el full de ruta fins al 2027:

  • Posar les bases perquè, de cara al següent mandat, els consellers a l'oposició puguin estar representats en les societats comarcals, especialment en els òrgans de govern de Secomsa.
  • Garcia marca tres objectius clars a treballar fins al 2027.
  • Compromís de finalitzar la RLT la primavera del 2026 i intentar que l'acord econòmic estigui pactat. Assegura que "estan més a prop de donar resposta a una demanda justa i fonamental del personal".
  • Reorganitzar i redefinir els serveis que s'ofereixen als municipis de la comarca, fent un estudi exhaustiu cost-resultat per tenir en compte, sobretot, els 22 municipis amb menys de 3.000 habitants, els sis micropobles i els set amb menys de 1.000 habitants. Aconseguir que la cartera de serveis s'ajusti a les necessitats dels ajuntaments amb "uns estàndards d'eficiència i eficàcia assumibles".