El Govern de Reus reinvertirà fins a 1,7 milions d'euros del superàvit amb què va tancar el 2023

Habitatge, educació i mobilitat sostenible són els principals àmbits en què es preveu actuar

Es preveu integrar en un únic espai tots els serveis d'habitatge que ofereix l'Ajuntament
Es preveu integrar en un únic espai tots els serveis d'habitatge que ofereix l'Ajuntament | Ajuntament de Reus
19 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:23h

L'Ajuntament de Reus ha aprovat en el ple d'aquest divendres 19 d'abril la liquidació de l'exercici del 2023 amb un superàvit de 4.076.697,42 euros. D'aquest, un total d'1,76 milions d'euros són romanents de lliure disposició que s'incorporaran per pressupostar inversions vinculades  principalment, als eixos del Pla d'Acció Municipal 2023-2027 d'Escolta Activa i Ciutat Verda.

Fins a 2.315.248,59 euros estan compromesos per al pressupost d'enguany, com la transformació urbanística de l'entorn del Mercat del Carrilet; el complex d'habitatge social, aparcament i equipament de la Hispània; l'adequació de les instal·lacions de l'edifici de Bioempreses, el desplegament del pla de la bicicleta o la reforma del Museu de Reus.

Inversions destacades

L'aprovació de l'expedient de modificació de crèdit permetrà finançar diferents inversions:

  • Habitatge: Obertura del nou Servei Municipal d'Habitatge, que integrarà en un únic espai tots els serveis d'habitatge que ofereix l'Ajuntament. Inversió en la compra d'habitatge de lloguer per destinar-lo a la Borsa de Lloguer Social, d'acord amb les directrius del Pla Local d'Habitatge.
  • Educació: Actuacions de manteniment i millora per donar resposta a les necessitats detectades a les escoles públiques, com el Pla de Pintura. Actuacions per al disseny del projecte de futura escola bressol municipal al costat de l'escola Eduard Toda.
El CEIP Eduard Toda ha estat seleccionat en un projecte que uneix les comarques del Baix Camp, el Bages i el Barcelonès
La nova escola bressol s'ubicarà en el recinte de l'Escola Eduard Toda. Foto: TarragonaDigital
  • Mobilitat sostenible: Actuacions vinculades al desplegament i a la campanya d'informació de la futura Zona de Baixes Emissions. Ampliació de la xarxa d'aparcaments dissuasius amb l'obertura d'un nou equipament.
  • Cultura i festivals: Noves programacions culturals i festives amb actuacions en l'àmbit de la diversitat, programació de concerts i la commemoració de l'Any Fortuny.
  • Promoció de Ciutat: Accions amb els agents de la restauració de la ciutat vinculades al compromís del Govern de treball conjunt amb els professionals del sector arran de l'actualització de les ordenances fiscals. Recuperació de la Fira d'Entitats.

Gestió econòmica d'un 97%

La liquidació dels comptes de 2023 confirma que l'Ajuntament de Reus compleix amb tots els indicadors de solvència: un percentatge d'execució de la despesa corrent del 97%, 10 punts per sobre de la mitjana catalana; la rebaixa del període mitjà de pagament als proveïdors en un exercici de 8 a 6 dies (càlcul administratiu); una ràtio d'endeutament del 68,78% (el màxim per haver de sol·licitar autorització a la Generalitat és del 75% i el màxim legal és del 110%) i la reducció del deute municipal en 1,45 milions fins a situar-lo en 113 milions a 31 desembre.

La injecció d'aquests 1,75 MEUR en el pressupost del 2024 s'ha aprovat per majoria amb els vots a favor del Govern, les abstencions dels grups municipals de Junts, PP i el regidor no adscrit i malgrat els vots en contra de la CUP i Vox.

Arxivat a