El grup municipal de Junts per Reus presentarà una moció, en el ple ordinari d'aquest divendres 25 de juliol, per demanar a l'executiu reusenc que s'aturi la tramitació de l'ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), aprovada inicialment el passat mes d'abril. El rebuig del principal grup a l'oposició del consistori se suma a les denúncies públiques ja fetes per les formacions de Vox i Aliança Catalana, així com les d'alguns ciutadans i El Tomb de Reus.
La portaveu juntaire, Teresa Pallarès, creu que “el govern de PSC, ERC i Ara no pot tirar endavant una mesura d’aquesta transcendència, que afecta de ple la mobilitat de milers de ciutadans i l’activitat econòmica, i especialment el comerç local, sense diàleg, transparència ni consens amb els sectors afectats”.
“Estem plenament compromesos amb una ciutat més sostenible i amb polítiques ambientals efectives, però aquestes han de ser compatibles amb la realitat econòmica i social de Reus. El Govern ha actuat de manera unilateral i de forma opaca. Això no és governar amb responsabilitat, és imposar”, ha afegit Pallarès. Per això, amb la moció reclamen que es paralitzi la tramitació fins que no s'hagi arribat a un consens ampli amb les entitats comercials, veïnals i polítiques.

- La Zona de Baixes Emissions (ZBE) començarà a aplicar-se aquest 2025 a Reus.
- Ajuntament de Reus / L.S.
La demanda del Tomb de Reus
Fa tan sols uns dies que l'entitat comercial El Tomb de Reus va anunciar que havia presentat una demanda contenciosa administrativa davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per "defensar una aplicació proporcionada, equilibrada i dialogada d'aquesta mesura". Asseguraven que "no volen oposar-se al progrés, que no es tracta d'escollir entre salut o economia, sinó de fer compatible una ciutat verda amb una ciutat viva".
El col·lectiu considera que el govern local ha tirat endavant el projecte "sense estudiar ni valorar adequadament les conseqüències econòmiques i socials que tindrà". En aquest sentit, exposen que no "s'ha presentat un estudi econòmic seriós, no s'han consensuat les fases amb els sectors afectats ni s'ofereixen alternatives reals per minimitzar l'impacte".
També la Unió de Botiguers va expressar, en un manifest, la seva preocupació per la implantació de la ZBE coincidint amb la campanya de Nadal 2025 i van sol·licitar a l'Ajuntament de Reus la "pausa temporal" de la mesura de regulació del trànsit.
Aliança Catalana ho considera «precipitat i desproporcionat»
Des del grup comarcal d'Aliança Catalana, han denunciat la implantació "precipitada i desproporcionada" de la ZBE a la ciutat en considerar que la mesura no "s'adapta a la realitat ambiental del municipi ni està consensuada amb la ciutadania i el teixit econòmic". Insisteixen que "Reus no supera els límits de contaminació establerts per la Unió Europea" i que el desplegament de l'ordenança reguladora del trànsit tindrà "greus conseqüències socials i econòmiques".
Com a alternativa, plantegen una proposta "més racional i equilibrada" en què la Zona de Baixes Emissions es limiti al Tomb de Ravals, per tal de "protegir el centre històric sense afectar la mobilitat general ni la vida econòmica de la ciutat".
«Una imposició ideològica», a parer de Vox
El passat mes de juny, el portaveu del grup municipal de Vox, Javier Vaquero, va encapçalar una acció informativa en rebuig de la implantació de la ZBE a Reus. El polític i altres afiliats al partit van denunciar que "la mesura és una imposició ideològica impulsada per l'Agenda 2030 i recolzada per tots els partits", titllant les polítiques del Govern central "d'elitistes" i assegurant que "ataquen la classe treballadora" amb l'obligació indirecta de canviar de vehicle.
D'altra banda, segons informa el Diari Més, l'exregidor de Vox i ara no adscrit Julio Pardo ha presentat, conjuntament amb un grup de ciutadans, un altre recurs contenciós administratiu davant el TSJC contra l'ordenança reguladora de la ZBE. Pardo argumenta al mateix mitjà que aquesta és "discriminatòria i injusta perquè perjudica els ciutadans amb menor capacitat econòmica" i assegura que, pel dret fonamental a la lliure circulació, "qualsevol vehicle amb la ITV en vigor, assegurança i al corrent de pagament d'impostos, ha de poder circular lliurement per tot el territori".
El rotatiu també recull que el regidor nega que hi hagi contaminació a Reus i com apunta que el document que s'ha redactat "no ha valorat les conseqüències i l'impacte econòmic sobre el comerç", a banda "de forçar les empreses a substituir els seus vehicles contaminants per altres no contaminants", hauria expressat Julio Pardo.