Les entitats comercials de Reus presenten una demanda contra la Zona de Baixes Emissions

El Tomb de Reus considera que l'Ajuntament ha tirat endavant el projecte «sense consensuar les fases amb els sectors afectats i sense oferir alternatives reals per minimitzar l'impacte»

Publicat el 21 de juliol de 2025 a les 18:16

Ha sigut habitual, en els últims mesos, que diferents col·lectius mostrin la seva oposició al projecte de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus, com va passar amb la protesta silenciosa que alguns veïns van fer durant la conferència de ciutat pronunciada per l'alcaldessa Sandra Guaita, el passat mes de juny, o els adhesius que hi ha en diferents punts del municipi. Amb tot, des de l'Ajuntament, han insistit en diverses ocasions que la seva implementació serà progressiva, que obeeix al compliment obligatori d'un mandat llei com a ciutat de més de 50.000 habitants, i que encara que restringirà l'entrada dels vehicles més contaminants, no serà una prohibició i les sancions començaran l'1 de desembre del 2025, amb diferents criteris i condicionants, fins al seu desplegament complet el 2028.

Ara, les entitats comercials fan un pas més per intentar frenar la implementació de la ZBE. Segons detallen en un comunicat, El Tomb de Reus ha presentat una demanda contenciosa administrativa per "defensar una aplicació proporcionada, equilibrada i dialogada d'aquesta mesura". Asseguren que "no volen oposar-se al progrés, que no es tracta d'escollir entre salut o economia, sinó de fer compatible una ciutat verda amb una ciutat viva".

Amb múltiples arguments, que representes més de 200 establiments del centre de la ciutat, expressen la seva preocupació arran de la campanya impulsada pel govern municipal "Reus respira millor, el teu negoci també", que promou la ZBE com una millora global. Des de l'entitat comercial, es posicionen "totalment a favor de millorar la qualitat de l'aire i construir una ciutat més saludable i sostenible", però rebutgen que això no es pot fer "a costa del comerç local".

Demanen «alternatives reals» i un estudi econòmic

A parer seu, l'Ajuntament de Reus ha tirat endavant la Zona de Baixes Emissions "sense estudiar ni valorar adequadament les conseqüències econòmiques i socials que tindrà". En aquest sentit, exposen que no "s'ha presentat un estudi econòmic seriós, no s'han consensuat les fases amb els sectors afectats ni s'ofereixen alternatives reals per minimitzar l'impacte".

Critiquen, a més, que s'estaria "venent una imatge idealitzada del futur, mentre el comerç pateix en el present". El Tomb defensa que "no hi ha espai públic actiu sense botigues, bars, serveis i gent que hi treballa; no hi ha ciutat sense comerç" i els seus membres consideren que l'arribada de la ZBE farà disminuir els clients perquè "moltes d'aquestes persones no tindrien transport públic eficient ni opcions viables per adaptar-se a les restriccions previstes".

Així, demanen ser inclosos a l'hora de decidir sobre la "construcció del futur de Reus" i conclouen que "volen respirar millor, però amb les persianes obertes, els carrers plens i la ciutat en moviment". Davant d'aquest comunicat a les xarxes socials, altres botiguers locals els han mostrat suport i alguns veïns han aprofitat per criticar la gestió i "capacitat d'escolta activa" del govern local, fent referència a la rectificació sobre el canvi d'ubicació de l'estació d'autobusos al Parc de Mas Iglesias.

Tanmateix, alguns usuaris retreuen a l'entitat comercial no haver format part del procés participatiu ni d'exposició pública, a través d'al·legacions. Cal recordar, però, que prèviament a les sessions informatives per a la ciutadania, l'Ajuntament va conduir unes sessions sectorials de reflexió i debat al voltant de l'ordenança de ZBE, una de les quals estava adreçada especialment a la Cambra de Comerç, Pimes, Unió de Botiguers i El Tomb de Reus.