[municipalstarragona]
L'acte ha arrencat amb un vídeo reivindicant lluites com la dels col·lectius insubmisos, el feminisme o l'independentisme. Marta Llorens, actual portaveu municipal, ha criticat el "reusenquisme anacrònic i interessat" que ha afirmat que practica Carles Pellicer. De l'actual alcalde ha recordat que no només plega després de 12 anys al càrrec, sinó després de més de vint anys a l'Ajuntament.
La defensa ecologista, del Siurana als parcs eòlics i les pedreres
"Hem aconseguit denunciar corrupcions i reivindicar drets", ha posat en relleu pel que fa al paper de la CUP a l'oposició del plenari reusenc. Llorens ha afirmat que "no volem ser el fi, sinó el mitjà; som l'altaveu de les lluites del carrer", i que no volen perdre perspectiva, motiu pel qual, ha reflexionat, "tenim un peu a l'Ajuntament, però la resta la tenim al carrer". Ha repassat alguns dels conflictes en els quals s'han implicat, des de desnonaments a conflictes laborals, passant per situacions com la del Mercat del Carrilet o el dispensari del barri Gaudí.L'encara portaveu ha reivindicat haver posat sobre la taula el debat de la gestió de l'aigua abans que la resta de partits el consideressin necessari. En concret pel que fa al sistema Siurana-Riudecanyes on, com ha etzibat, "la CUP manté el mateix discurs" al Baix Camp i al Priorat, a diferència de la resta de forces, com ha criticat. Un tema que ha servit per donar pas a Andreu Escolà, militant ecologista vinculat al Gepec (va presidir-lo onze anys).
A banda del cas de l'aigua, Escolà ha recordat diversos fronts en els quals ha treballat en col·laboració amb la CUP, com el "no a la MAT", el parc eòlic previst a Alforja o la pedrera aturada a Escornalbou. "Ni que tingui dues querelles, em sento satisfet, hem aconseguit que el riu torni a baixar, però no suficient", ha reblat en referència al Siurana.
Ha mencionat altres projectes que considera que malmeten el territori, com el Hard Rock, i ha criticat que es "llenci" aigua de la depuradora mentre es manté "l'espoli" del Siurana. La seva aposta és, segons ha deixat clar, "que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes la gestioni directament l'ACA".
"O tenim una CUP forta, o tindrem l'ERC de les renúncies"
La següent a prendre la paraula ha sigut Mònica Pàmies, cap de llista del partit a qui Marta Llorens ha alabat per la seva manera de treballar "tossuda i minuciosa". Ha afirmat que, gràcies a aquesta filosofia, "hem posat obstacles a tres projectes bàsics per al govern" com l'aparcament de l'antiga Hispània, el tancament del Mercat del Carrilet i l'asfaltatge com a prioritat davant de les zones verdes. Són tres iniciatives a les quals, segons ha reivindicat, tal com les han plantejat Junts, ERC i Ara Reus, la CUP s'ha oposat frontalment.Pàmies ha plantejat que necessiten suport "per dirigir les polítiques cap a la independència i cap a l'esquerra". Criticant el govern municipal els ha acusat de "carregar-se el comerç local" posant d'exemple el Mercat del Carrilet que "aquest govern, amb ERC al capdavant, volia tancar". Considera "ridícul i ofensiu" que es facin campanyes per al comerç local mentre s'autoritza la instal·lació "d'un Mercadona a cada entrada de Reus".
Ha continuat atacant els membres del govern actual afirmant que "o tenim una CUP amb força, o tindrem l'ERC de les renúncies i el mercadeig de càrrecs a la Diputació". "O tenim una CUP amb força, o un PSC continuista del mandat de Pérez; o una CUP amb força, o Junts amb promeses de mil pisos i polítiques de campanar", ha continuat. Ha acabat etzibant que, "o tenim una CUP amb força, o tornaran a fer govern ERC, Junts i el PSC".
L'alcaldable ha acabat per reivindicar els membres de la llista electoral recordant els seus camps de militància. Amb el lema "gent que lluita és el que cal" ha presentat Arnau Martí, segon membre de la llista, i Meritxell Díaz, vuitena integrant.
Aposten per actuar localment amb visió general
Martí ha qualificat d'"absurda" la promesa electoral d'habitatge de Junts que, igual que l'any 2019, ha tornat a prometre sumar mil pisos a la borsa de lloguer municipal. Per la seva banda, ha sentenciat, la CUP es compromet a "deixar-se la pell per evitar desnonaments". Ha afegit, de fet, que també es comprometen a "deixar-nos la pell per evitar desnonaments" i a no negociar ni renunciar als drets socials.Díaz, per la seva banda, ha reivindicat la necessitat de "ser una ciutat inclusiva, qui viu a la ciutat ha de poder formar part del Reus actiu que tant ens agrada". Una condició que vol que es compleixi "independentment de la procedència, l'orientació sexual o el gènere". L'acte l'ha tancat la diputada de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, que ha reclamat actuar en clau municipal també per influir en l'òrbita autonòmica i estatal.
S'ha centrat especialment en l'habitatge, apuntant que al Baix Camp hi ha uns 2.000 pisos buits "que s'han de posar al servei de la gent". Ha recordat, criticant el govern central, que la Llei d'Habitatge "no s'ocupa de la pujada desenfrenada dels lloguers". Tampoc s'ha estat de recordar que "ERC ha aprovat els quatre pressupostos del PSOE, i ara que venen eleccions, fan estirabots".