El procés participatiu sobre la reforma del Carrilet de Reus passarà pel plenari municipal. Sigui en forma de conclusions del govern o de mocions o precs de l'oposició, serà una de les qüestions que tractarà, aquest divendres, la sessió de febrer. Tornarà a ser presencial, i PSC i CUP ja han detallat quines propostes hi portaran, a l'espera de conèixer els punts que el govern incorpori a l'ordre del dia.
El PSC proposa instal·lar caixers automàtics en espais municipals
El PSC hi presentarà dues mocions, la primera de les quals vol servir per revertir la manca de caixers i d'atenció presencial dels bancs que hi ha a la ciutat. El portaveu Andreu Martín denuncia que els veïns de barris com el Montserrat no tenen cap caixer a menys de tres quilòmetres a la rodona. Alerten que la pandèmia ha suposat una acceleració de la digitalització i dels pagaments amb targeta.
Aquests fets, afegeix, «han provocat una exclusió financera i bancària molt important amb el col·lectiu de la tercera edat». Per revertir aquesta dinàmica aposten perquè s'instal·lin caixers automàtics en espais municipals. El segon acord vol garantir que les oficines bancàries atenen presencialment.
Els socialistes proposen «seguir l'exemple de l'Ajuntament del Vendrell i imposar sancions als bancs». En concret es tracta d'un impost de 10.000 euros per l'ús de la via pública en tenir-hi un caixer «en cas que no s'atengui presencialment en bona part de l'horari d'oficina». La tercera part de la moció aposta per introduir «mesures de bonificació contractual» en les licitacions i contractacions amb entitats bancàries.
És a dir, que quan l'Ajuntament tregui a concurs públic un contracte amb entitats bancàries, s'incorporin criteris com la densitat de caixers a la ciutat o les ràtios d'atenció al públic. Fora de l'àmbit municipal, la iniciativa socialista també vol instar els bancs a reforçar els recursos d'atenció al client.
«Mal estat» i ocupacions al barri de la Pastoreta
Els socialistes presentaran una segona moció al plenari municipal centrada en el barri de la Pastoreta. Martín denuncia que «hem pogut copsar en reiterades ocasions que el veïnat està molt preocupada per l'estat de deixadesa que pateix el barri». Posa d'exemple que «falta un punt de neteja en molts llocs del barri, hi ha voreres i asfaltat en mal estat», i vol que s'analitzi a fons l'estat del barri.
Aposten, també, perquè es revisi l'enllumenat del barri i s'eliminin els punts foscos i perquè s'incrementi la neteja pública. Encara en aquesta zona, Martín alerta que «tampoc ens oblidem del greu problema que tenen els veïns i veïnes del carrer de Roset Mauri, on hi ha les naus ocupades». Recorden, també, la reivindicació d'un pas per a vianants a l'avinguda de Sant Bernat Calbó, a l'altura del supermercat Lidl.
La CUP denuncia que el procés del Carrilet «incompleix» el reglament de participació
La CUP insistirà en les crítiques contra el procés participatiu sobre la reforma del Carrilet. Presentarà una moció per «invalidar-lo» que, tot i que compta que rebi el suport almenys del PSC, assumeix que el govern tombarà. Tot i això, la intenció és evidenciar les incoherències que exposen entre el procés i el reglament de participació ciutadana aprovat pel mateix govern.
La regidora Mònica Pàmies apunta dos motius per reclamar que s'invalidi. «Per manca de transparència i per incompliment de les pautes que contempla el reglament de participació ciutadana», ha sentenciat. En concret, considera que tal com es va dur a terme el procés, s'incompleixen tres articles.
En primer lloc, l'article 8, que al tercer apartat estipula que cal garantir un mecanisme per «aclarir els dubtes interpretatius que es puguin plantejar». Una situació que, segons Pàmies, «en aquest cas va ser impossible» a causa del pes que van tenir les fases telemàtiques. Un altre punt del reglament incomplet, afirma, és el segon apartat de l'article 72.
S'hi especifica que «s’ha de garantir el respecte, la llibertat d’expressió, la igualtat de tracte dels participants i l’eficàcia dels debats, amb la incorporació de totes les veus». Això, assegura, es contradiu amb la impossibilitat de presentar propostes per part de la ciutadania durant les sessions presencials. Per últim, la regidora cupaire cita també l'article 68.
Deixa clar les fases que s'han de preveure «en tots els processos participatius». Una d'aquestes és la «fase d’aportació de propostes per part de la ciutadania amb l’únic requisit d’identificació de la persona». De nou, Pàmies etziba que «aquesta part tampoc s'ha acomplert, el format venia pautat i les enquestes no donaven opció a fer aportacions».
En la mateixa moció per aquest divendres volen fer valer les 9.000 signatures recollides en contra del tancament del Mercat del Carrilet. La voluntat és promoure una iniciativa legislativa popular, una línia d'actuació que també apuntava el PSC fa uns dies. L'objectiu de la CUP és centrar un futur procés participatiu en el Mercat del Carrilet en concret.
Per començar-ho a treballar han convocat una assemblea oberta a tota la ciutadania aquest dimecres, 16 de febrer, a les sis de la tarda, a l'avinguda del Carrilet. La formació vol que la ciutadania s'impliqui en l'oposició al procés participatiu i els seus resultats. Una iniciativa que qualifiquen de «fracàs» per part del govern, al qual emplacen a fer «un exercici d'humilitat i reconèixer el seu error».