L'Ajuntament dona llum verda a obrir nous carrers i zones verdes al barri del Carme de Reus

El ple ha aprovat una modificació urbanística que engega definitivament la transformació del barri

La principal modificació al barri del Carme permetrà construir habitatges d'HPO, un aparcament soterrat i el desdoblament del CAP
La principal modificació al barri del Carme permetrà construir habitatges d'HPO, un aparcament soterrat i el desdoblament del CAP | Sandra Pérez
17 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:14h

La transformació urbanística del barri del Carme de Reus continua avançant sobre el paper per tal de facilitar administrativament totes les modificacions que hauran de permetre noves construccions, obrir nous vials i incorporar espais públics de qualitat i més accessibles. El ple de l'Ajuntament ha aprovat, aquest divendres 17 de maig, iniciar la tramitació d'una nova modificació urbanística per a la regeneració urbana de la zona.

En concret, la modificació fa referència a les àrees PAU 5, PAU 11 i l'illa definida pels carrers Louis Braïlle, Sant Gaietà, Vapor Vell i Gornals; i la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha afirmat que "l’acord ha de culminar amb la millora de la connectivitat del barri del Carme, la creació d’una nova plaça i la construcció d’habitatge de protecció pública". 

Aquest nou pas se suma a la primera modificació del planejament municipal, que ja va aprovar la comissió territorial d'urbanisme del Camp de Tarragona el passat 24 de gener, i per la qual les obres al barri haurien de començar el segon semestre del 2025; tenint en compte que el conveni marca sis mesos per a la redacció dels projectes bàsics i de 14 a 18 mesos per a l'executiu.

Obertura i ampliació de carrers

A més de la construcció d'un aparcament públic, una dotació d'habitatge protegit i el desdoblament del CAP Sant Pere, gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament, l’Incasòl i el CatSalut, la transformació del Carme preveu millorar la connectivitat amb un passatge que ha de comunicar el carrer del Vent amb el nou conjunt urbà al voltant de la plaça del Bisbe Grau.

El passatge previst entre els carrers de Sant Jaume i del Vent amplia la seva secció de 5 m a 10,5 m en el punt més estret. Serà una "escletxa de llum" en un teixit urbà molt dens i de carrers estrets; i facilitarà la continuïtat entre el carrer de l’Àguila i el carrer de la Closa de Freixa. 

Berasategui ha descrit que "aquest passatge ja estava contemplat el 2005 i permetrà reduir l'afectació dels immobles construïts, ja que el carrer de Sant Jaume serà més ampli i podrà tenir característiques més d'estada i criteris d'espai públic actualitzats".

carrer guell mercader gornals barri carme reus googlemaps nacio
La nova zona verda serà un espai d'estada i cohesió social, a tocar del passeig de Prim. Foto: GoogleMaps

Nova zona verda a tocar del passeig

La nova modificació aprovada per l'Ajuntament permetrà desafectar l'illa dels carrers de Louis Braïlle, de Sant Gaietà, de Vapor Vell i de Gornals de la qualificació d'espais lliures i es planteja que mantinguin els usos d'habitatge actualment vigents i els edificis ja existents.

Alhora, aquests usos d'espai lliure es reubiquen a una posició més cèntrica del barri del Carme, concretament, a la cantonada entre els carrers de Güell i Mercader i de Gornals. Així, es crearà una nova zona verda a tocar del passeig de Prim, que quedarà  delimitada per la prolongació del carrer de Sant Gaietà i la nova edificació prevista.

La regidora d'Urbanisme ha exposat que "la reordenació garantirà que es pugui fer aquest espai públic en una zona d'edificació molt densa i obrir espais més amplis, més verds i accessibles". Especialment, aprofitant una zona que no té edificació a alçada i que és propietat d'un gran tenidor. "S'ha treballat llargament amb el veïnat i el nou espai es projecta com una plaça que faciliti la relació i cohesió social", afegeix Marina Berasategui.

També, es proposen habitatges de protecció pública en el nou edifici en la façana est del carrer de Sant Gaietà i habitatges lliures o altres usos permesos, en la façana sud de la nova plaça.

Arxivat a