El Vendrell va viure al ple d'aquest dilluns 1 d'agost un agre debat sobre les dutxes de les platges i l'estalvi d'aigua. En l'actual context de sequera, el govern local defensa que el tancament de les dutxes respon a una estratègia per estalviar aigua i evitar restriccions. En aquest sentit, afirmen que la mesura va permetre estalviar 8.000 metres cúbics d'aigua el passat 2021 en relació amb el 2019.
Des de l'oposició, en canvi, apunten que el tancament de les dutxes no respon a cap planificació. I esgrimeixen que aquests 8.000 m3 són «la xocolata del lloro» comparats amb els 1,7 milions que es perden anualment per fuites a les canonades. Una xifra que suposa que es perdi un 35% de l'aigua que transporten aquestes canalitzacions.
Comptadors, canonades i fuites
Però és cert que el Vendrell perd un terç de l'aigua per fuites a les canonades? El regidor de l'àrea, Alfons Herrera, ho nega. Herrera afirma que l'oposició es basa en la diferència que hi ha entre l'aigua que surt dels pous o del CAT, i la que després es comptabilitza als comptadors. Però no tota l'aigua que es fa servir es mesura amb els comptadors, puntualitza.
Segons Herrera, «hi ha fonts i algun edifici municipal que no tenen comptadors». Tampoc es comptabilitza l'aigua que es destina a omplir les cisternes dels Bombers o la que es buida dels dipòsits quan aquests s'han de netejar. De la mateixa manera, Herrera assegura que alguns comptadors no mesuren bé l'aigua.
Per tot plegat, el regidor nega que es perdi un 35% de l'aigua per culpa de fuites. I afegeix que els regidors de l'oposició «ho saben, perquè assisteixen al Consell d'Administració d'Aigües del Vendrell». Però des del principal grup de l'oposició, Som Poble-ERC, mantenen que aquestes xifres són correctes.
Un pla integral que inclogui tots els àmbits
Lluís Navarrete, portaveu del grup, assenyala que les pèrdues d'un terç del cabal s'indiquen fins i tot en informes del mateix Ajuntament. «Quan es va demanar l'EDUSI pel Parc del Botafoc hi havia un document on el mateix consistori assenyalava que es perdia un terç del cabal per deficiències a la xarxa», afirma. Navarrete reitera que el seu partit no està en contra de l'estalvi d'aigua, però demana un pla integral que inclogui tots els àmbits.
«Cal fer les inversions necessàries per arreglar les deficiències de la xarxa», apunta. Alhora, recorda que l'aigua que es gasta per a parcs i jardins és el triple que la que s'estalvia amb les dutxes. El regidor de l'Aigua, Alfons Herrera, admet que les canonades de la xarxa d'aigua pateixen fuites perquè la infraestructura està molt envellida.

Però assegura que ja s'estan fent actuacions per renovar-les, com està passant ara al carrer de Mar. El consistori té en previsió reparar la connexió entre el Molí del Blanquillo i el Vendrell, que és una de les que perd més aigua. Però encara no s'ha fet perquè hi ha hagut «altres prioritats», com arreglar el dipòsit del Nou Vendrell, que està en molt mal estat.
Aquests treballs es preveuen licitar aviat. Una altra actuació prevista serà fer la cinquena connexió amb el CAT per portar aigua de l'Ebre. Fins ara hi ha quatre d'aquestes connexions, totes al sud del municipi.
La cinquena es preveu fer al nord, a la zona de Tomoví. El regidor remarca que aquest minitransvasament és clau perquè el Vendrell no es trobi en fase d'alerta per la sequera, com altres municipis. El 50% de l'aigua del municipi prové de pous propis i l'altre 50% prové de l'Ebre.
Pla de conservació de l'aigua
Al ple de dilluns, la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, va assegurar que el govern ja treballava en un «pla de conservació de l'aigua». Una iniciativa que va sorgir a partir d'una moció de SP-ERC, i que ha de servir per marcar les prioritats dels pròxims anys. Rovira va avançar que el canvi de les canonades i la reparació de les fuites al centre en són dues.
També va explicar que s'estava parlant amb l’ACA per fer servir aigua regenerada per al reg de parcs i jardins.