Converses entre el PSC i Junts per tancar un pacte de govern a l'Ajuntament de Tarragona

Rubén Viñuales governa en minoria a la capital tarragonina i treballa per aconseguir una majoria estable al consell plenari

El govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona es podria ampliar amb l'entrada de Junts.
El govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona es podria ampliar amb l'entrada de Junts. | Eloi Tost/ACN
05 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:28h

El PSC i Junts han mantingut converses per a la incorporació dels independentistes al govern municipal de Tarragona. Si finalment s'acaba concretant el pacte, l'executiu de Rubén Viñuales passaria dels nou regidors actuals a 12, nou dels socialistes i 3 de Junts. Tot i això, si l'acord tirés endavant, només serviria per repartir la càrrega de treball, ja que el govern continuaria estant en minoria, havent de buscar suports entre els partits de l'oposició per tirar endavant les propostes al plenari de la plaça de la Font.

Cal recordar que el ple de l'Ajuntament de Tarragona està format per 9 regidors del PSC, 6 d'Esquerra, 4 del Partit Popular, 3 de Junts, 2 d'En Comú Podem, 1 de Vox i dos regidors no adscrits, Francisco Javier Gómez i Jaime Duque, que van ser escollits en les llistes de Vox, però que el passat mes de març van deixar de formar part del partit d'extrema dreta.

Tot això ha transcedit a pocs dies de les eleccions europees, que se celebren aquest diumenge 9 de juny, i de la constitució del nou Parlament de Catalunya, que tindrà lloc dilluns 10 de juny, amb l'elecció de la Mesa i del president de la cambra catalana. Així mateix, el panorama polític està marcat per les negociacions per a la presidència de la Generalitat, amb Salvador Illa i Carles Puigdemont pugnant per qui es presentarà primer a la investidura.

Converses confirmades, però sense un acord imminent

En aquest sentit, fonts consultades han explicat que hi ha hagut trobades i converses entre ambdues formacions, però no es preveu que l'acord sigui imminent. Des del PSC, han confirmat que hi ha hagut com a mínim dues trobades, però que qualsevol decisió ha quedat posposada fins al mes de setembre. Així mateix, desvinculen els possibles acords que hi pugui haver a Tarragona de les negociacions al Parlament i al Govern de la Generalitat.

Des de Junts, el relat difereix una mica. Fonts consultades han assenyalat que hi ha hagut converses amb els socialistes, però han deixat clar que de moment encara no s'ha posat cap oferta en ferm sobre la taula. En aquest sentit, des del partit que lidera a Tarragona Jordi Sendra, creuen que la pròxima setmana, passades les eleccions europees, podrien produir-se nous contactes, amb més profunditat i contingut.

El que tenen clar des de Junts és que no volen ser crossa un partit crossa i que no volen un perfil baix si acaben entrant al govern municipal. En aquest sentit, volen liderar àrees "de pes", en què puguin desenvolupar el seu programa electoral. Finalment, afirmen que tenen autonomia per pactar a Tarragona, independentment del complicat panorama polític sorgit de les eleccions al Parlament del passat 12 de maig.

Els complicats equilibris del govern de Rubén Viñuales

El PSC governa en solitari l'Ajuntament de Tarragona des del 17 de juny de 2023. Ho fa amb els nou regidors obtinguts en els comicis del 28 de maig de 2023 i amb Rubén Viñuales com a alcalde. En aquest primer any de govern, que ha estat bastant plàcid, els socialistes han comptat amb el suport de Junts, En Comú Podem i, en grau més baix, d'Esquerra, per tirar endavant la seva acció de govern.

El pressupost de l'Ajuntament de Tarragona per al 2024 va aprovar-se amb els vots favorables d'aquestes tres formacions, mentre que ara fa pocs dies el govern Viñuales va aprovar un modificatiu de crèdit amb el suport de Junts i Comuns. La proposta també va tenir el vot afirmatiu dels regidors no adscrits Francisco Javier Gómez i Jaime Duque, que van deixar Vox el passat mes de març.

En Comú Podem ha estat un dels socis destacats de Viñuales en aquest primer any de mandat, però els de Jordi Collado tanquen la porta a participar en un govern de coalició en què hi hagi Junts. Encara més, la possible presència dels independentistes a l'executiu municipal podria allunyar possibles acords puntuals amb els comuns.

La proposta dels de Jordi Collado sempre ha estat un pacte d'esquerres al govern municipal, amb PSC, ERC i En Comú Podem. Les relacions entre socialistes i republicans no són especialment bones i durant la campanya Rubén Viñuales ja va descartar un pacte amb ells. Caldrà veure com evoluciona tot plegat i si finalment hi ha acord i amb qui.