Rubén Viñuales (PSC): «La gent de Tarragona ens veu com l'única alternativa possible»

L'advocat afronta les eleccions d'aquest diumenge amb l'objectiu de recuperar l'alcaldia pels socialistes

Rubén Viñuales lidera la llista del PSC per primera vegada.
Rubén Viñuales lidera la llista del PSC per primera vegada. | Antonio Ramos
26 de maig del 2023
Actualitzat el 08 de juny a les 16:53h
Rubén Viñuales, advocat i professor de la URV, buscarà aquest diumenge recuperar l'alcaldia de Tarragona per al PSC. Tot i debutar com a candidat socialista i no arribar als 40 anys, aquesta és la tercera vegada que lidera una llista electoral municipal. Cal recordar que ja ho va fer dues vegades amb Ciutadans i amb uns bons resultats.

A finals de 2020, Viñuales anunciava la seva marxa del partit taronja i de l'Ajuntament, ocupant la segona posició en la llista del PSC en les eleccions al Parlament de Catalunya de febrer de 2021. Ara fa un any, el maig de 2022, va ser escollit candidat del PSC, agafant el relleu de l'històric Josep Fèlix Ballesteros, alcalde durant tres mandats.

La gran majoria d'enquestes preveuen una victòria socialista aquest diumenge, tot i que caldrà veure l'aritmètica postelectoral per saber si el PSC recupera l'alcaldia de Tarragona quatre anys després. En aquest sentit, Viñuales ha tancat la porta a Esquerra, la CUP i Vox, però es mostra disposat a parlat amb la resta de formacions.

"El model econòmic s'ha de basar en les 3 T: tecnologia, talent i turisme"


L'aposta del cap de llista socialista són les 3 T: tecnologia, talent i turisme. Sense oblidar la neteja, el patrimoni, la seguretat, l'espai públic i la mobilitat. Assegura "estar molt content a d'estar on estic" i creu que que "la gent està il·lusionada amb el projecte socialista i ens veu com l'única alternativa possible".
 

"La ciutat no va bé, està molt pitjor que fa quatre anys"

- Vist des de fora sorprèn que vostè hagi substituït com a cap de llista l'exalcalde Ballesteros, a qui tant va criticar.
- Jo vaig criticar temes de gestió i ho he parlat mil vegades amb el Pep. Tot i això, mai vam perdre el respecte personal ni institucional, cosa que no passa a l'actual consistori. Tampoc escapa a ningú que jo era el 'rojillo' al meu anterior partit i que en el passat havia estat votant socialista. Ara que ja fa un temps que estic al PSC, només puc tenir paraules d'agraïment i orgull per formar part de la família socialista. Estic molt content d'estar on estic.

- Va tenir un aterratge fàcil al PSC?
- Sí, la veritat que sí. Et diria més, va ser molt més que fàcil. Va ser calorós en el bon sentit de la paraula. Em van tractar molt bé des del primer dia, potser també per aquesta creença que realment tornava a casa, com deien molts d'ells. La veritat és que estic molt content perquè el PSC és un partit molt especial.

- En posició de sortida, hi ha la seva antiga companya Sonia Orts. Hi ha hagut reticències sobre la seva inclusió a la llista?
- Sempre que hi ha independents hi ha reticències, però es va aprovar per unanimitat en l'assemblea. Aquest és un projecte col·lectiu, cap persona és essencial, però, alhora, tots ho som. Crec que no es pot jutjar una llista per una persona. Repeteixo, aquest és un projecte col·lectiu, que són els projectes que arriben lluny. I, sincerament, crec que tenim una llista espectacular.

- Aquesta és la seva tercera campanya com a cap de llista, però la primera amb el PSC. Hi ha diferències?
- Moltes, la veritat és que això és jugar en una altra lliga. Vaig amb el millor cotxe de la graella i estic molt content i agraït de poder ser el pilot. Però tot això no seria possible sense els millors mecànics, els millors dissenyadors i els millors enginyers que m'acompanyen.

- Se sent favorit aquest diumenge?
- El favorit sempre és l'alcalde. Tot i això, crec que la ciutat no va bé, que està molt pitjor que fa quatre anys, i que la gent això ho ha vist. Per això, crec que la gent està il·lusionada amb el projecte socialista i ens veu com l'única alternativa possible.
 

"La cura de l'espai públic crec que és una de les grans mancances que hi ha a la ciutat"

- Si és alcalde, quines actuacions són prioritàries a la ciutat?
- La neteja és un problema molt seriós a la ciutat. I no és una percepció subjectiva, sinó que és una percepció objectiva. La cura de l'espai públic crec que és una de les grans mancances que hi ha a la ciutat. Un altre tema prioritari és el model econòmic que volem com a ciutat. Per això nosaltres parlem de les 3 T: tecnologia, talent i turisme.

Ja no rebem gairebé impostos de la indústria petroquímica i no podem viure només de l'IBI. Volem recaptar de l'activitat econòmica, i per això hem de generar activitat. I això també requereix creixement, perquè com a ciutat, si no creixes, decreixes. I nosaltres ho tenim claríssim, creixement sostenible, en tots els sentits.

- La majoria dels temes pendents que hi ha a la ciutat són gairebé els mateixos que fa 20 anys. Què s'ha de fer perquè Tarragona faci un salt endavant?
- Hem de ser pragmàtics, trobant solucions a aquestes qüestions pendents, i pensar en gran. Veig ciutats o pobles molt més petits que Tarragona que saben aprofitar molt millor les oportunitats. I nosaltres, en això, tenim una assignatura pendent. També crec que és bàsic crear una àrea de captació de fons.
 

Rubén Viñuales aposta per les 3 T: tecnologia, talent i turisme. Foto: PSC Tarragona


- El projecte del Banc d'Espanya es va quedar sense els Next Generation. Quina és la seva proposta?
- El projecte Rambla Science va aconseguir dos milions d'euros dels fons FEDER i a Europa no regalen els diners. Nosaltres volem continuar treballant per aconseguir el finançament. Buscarem altres opcions, tot i que ja teníem una solució que alguns han deixat perdre.

- I què s'ha de fer amb la Tabacalera?
- La meva idea era que la Ciutat Judicial anés aquí, però ara això ja no és possible. Així que apostem perquè tingui un ús unitari, sense fraccionar l'espai de la Tabacalera. M'agradaria que pogués formar part del hub tecnològic que volem generar al Francolí, amb el 22@ tarragoní.

"Qui pensi que la seguretat és un monopoli de les polítiques de dretes, s'equivoca"


Si això no fos possible, hem de plantejar unificar tota l'administració local i centralitzar tots els serveis administratius. Cal recordar que actualment, tenim una OMAC a la Rambla Nova que ens costa 600.000 euros anuals de lloguer.
 

"Ricomà i Puig tenen una visió molt classista de l'urbanisme"

- Tarragona ha perdut població els darrers anys. Què proposa per revertir aquesta situació?
- Si no creixes, decreixes. És així. Les ciutats que sí que construeixen, creixen, nosaltres no ho fem i decreixem. I algunes veus encara diuen que les xifres poden ser pitjors, perquè hi ha gent que continua empadronada, però que no hi viu. La veritat és que és molt preocupant.

Nosaltres creiem que hem de créixer. Per la Vall de Llorito i també per Ponent. Però no tot s'ha de concentrar a Ponent com volen els senyors Puig i Ricomà, que tenen una visió molt classista de l'urbanisme.

- La inseguretat és una de les principals preocupacions dels ciutadans. Què faria si governa?
- Qui pensi que la seguretat és un monopoli de les polítiques de dretes, s'equivoca. De fet, moltes vegades la inseguretat la pateix molta gent que és votant nostra. En aquest sentit, si soc alcalde, jo mateix gestionaré la cartera de seguretat, que considero que és una manera de dir a la gent que és un tema que em preocupa.
 

Salvador Illa, Rubén Viñuales i Montse Adan, en un acte a Tarragona. Foto: Neus Bertola/ACN


En la seguretat sí que hi ha un tema de percepció, tot i que no hagin passat més coses. Per revertir-ho tenim diverses propostes, com fer comissaries descentralitzades, recuperar la policia de mobilitat —equipada amb motos escúters—, fer servir les noves tecnologies amb l'aplicació TGN Segura i les càmeres de videovigilància, incrementar la plantilla i modificar els quadrants dels torns.

Finalment, en zones més conflictives, desplegar una unitat especial de seguretat ciutadana que patrullaria de sis de la tarda fins a les dues de la matinada, acompanyada de la unitat canina, per recuperar l'espai públic que algunes persones no desitjables han pres a molta gent.

- En l'àmbit de la mobilitat, en el seu moment, vostè va mostrar en contra de la gratuïtat de l'autobús, però ara és una de les seves propostes estrella.
- És una mesura que serà viable amb l'intercanviador de Battestini, juntament amb altres mesures, com la taxa que pagaries per tenir la targeta que permetrà viatjar de forma gratuïta tot l'any. Això ens permetria, a més, millorar les freqüències i estalviar combustible, alhora que buidem de cotxes el centre de la ciutat, que en part ens vindrà obligat amb les Zones de Baixes Emissions.

També hem de guanyar espai per fer una ciutat més amable i, a més, també hem d'oferir pàrquings dissuasius al voltant de la ciutat, que estiguin ben connectats a través del servei d'autobús. D'aquesta manera aconseguirem que la mobilitat no sigui un obstacle per no venir a Tarragona, perquè no podem viure només de les nostres quatre pessetes.
 

"Per gestionar el patrimoni apostem per un consorci amb l'Estat, la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament"

- En la neteja de la ciutat, el programa 'Pam a Pam' és una peça clau?
- Sí, perquè aquesta política tindrà un impacte molt immediat. Durant una setmana, els serveis públics s'enfoquen en una zona de la ciutat per deixar-la impol·luta. Neteja, brigada i jardineria. I una vegada feta aquesta gran actuació, després només has d'anar fent el manteniment. No és un invent meu, és una idea que funciona en molts municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

- Parla de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Estar al Parlament li dona una visió més àmplia i eines per millorar Tarragona?
Sí, perquè em permet conèixer alcaldes i alcaldesses que les han vist de tots colors, que tenen una gran experiència i que ela seus municipis apliquen solucions que podem copiar. Així mateix, el fet d'estar el Parlament em permet donar a conèixer Tarragona entre gent que només en té referències llunyanes. Fixa't que molts em coneixen com Viñuales 'El Romà'.

- Va estar a Roma fa poques setmanes, coneixent de primera mà els gestors de la ciutat i del patrimoni. Què proposa en aquest àmbit?
- La coordinació de titularitats. La major part del patrimoni és nostre i l'hem de pagar nosaltres. Però pagar-ho sols ens surt molt car i a més sempre hem d'anar pidolant. Hem de pensar en gran, generant un consorci amb l'Estat, la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament. També hem de treballar el mecenatge, que ara s'està aprovant la nova llei, com van fer a Roma amb el Coliseu o la Fontana di Trevi.

"És impossible que pactem amb Esquerra a Tarragona. Han perdut les formes amb el nostre partit"


Hem de tenir un relat clar. Tenim un bon producte, però ens hem de donar a conèixer. Hem de fer molta digitalització, com el projecte Porta Tarraco, que no és de Ricomà, sinó que és de l'anterior govern municipal. I Tarraco Viva, que és una gran idea, cal que tingui algun format més massiu per atraure més públic i que la ciutadania s'acabi d'involucrar.

També apostem per una ruta romana per la part baixa, amb la Necròpolis, la font dels Lleons, les termes de Sant Miquel, el Teatre Romà i el Port, per fer que les estances s'allarguin i que els visitants no vegin Tarragona en només un dia.

- En aquest mandat s'han incrementat impostos i taxes. Com ho veu el PSC?
- La gent el que vol és que els seus impostos tinguin un retorn, que li donis bons serveis. Pagar li molesta si veuen que no hi ha retorn. Aquest govern, que va de progressista, ha incrementat tots aquells impostos que no són progressius, que afecten tothom per igual. Segons quina família, pagar 50 euros més d'impostos suposa la diferència entre comprar menjar fresc o no comprar-ne.
 

"La gestió de l'Ajuntament necessita un sistema gerencial"

- L'alcalde Ballesteros va comentar que la seva espineta clavada havia estat la modernització de l'administració. Serà una de les seves prioritats?
- Pots tenir un cotxe molt bonic, però si el motor no funciona... La tecnologia ha avançat i per a algunes coses no cal una persona, però per d'altres sí que és important l'atenció personal, el fet de veure una cara. També hem de treballar amb la bretxa digital i no obligar tothom a descarregar-se una aplicació.

Crec també que cal un sistema gerencial a l'Ajuntament, amb tres grans àrees. Hi ha 1.200 funcionaris a la casa i considero que requereixen un sistema professional.

- Les instal·lacions esportives, especialment els camps de futbol, necessiten actuacions urgents. Ho tenen previst?
- Hem de renovar la gespa dels camps de futbol, això ho tinc molt clar. Amb una mica més d'1,5 milions d'euros podríem actuar en els vuit camps. Centenars d'usuaris cada dia els fan servir i hem d'oferir unes instal·lacions dignes. Dedicarem una partida a aquestes actuacions, perquè tenim capacitat d'endeutament.
 

Rubén Viñuales amb diversos membres de la seva candidatura en una compareixença de premsa. Foto: Cedida


També és molt necessari posar les graderies al Palau d'Esports, perquè el Berni Álvarez pugui portar esdeveniments interessants a la ciutat, que generin riquesa i llocs de treball. Nosaltres no som una empresa, però hem de facilitar les coses perquè la gent vulgui viure aquí, es generin llocs de treballar i que tinguem visitants.

- Pactaran amb Esquerra?
- No, és impossible que pactem amb Esquerra. El primer de tot a la vida les formes són importants i ERC de Tarragona ha perdut les formes amb el nostre partit. Ja està bé de faltar al respecte, d'insinuacions i de campanyes a les xarxes socials. No em deixa de sorprendre que tinguin temps per criticar el PSC a les xarxes quan tenen una ciutat a governar.