L'ampliació del període de caça augura una reducció dels danys del cabirol als cultius del Priorat

La mesura, celebrada per Unió de Pagesos, forma part del Pla Pilot de prevenció i mitigació de danys produïts pel cabirol a la comarca

L’ampliació del període de caça del cabirol ha provocat un augment notable de les captures d’aquesta espècie al Priorat, fet que, un principi, beneficiarà els cultius, els camps de conreu i el sector agrícola.

Al territori, Unió de Pagesos (UP) ha volgut agrair el suport de la Federació de caça de Tarragona a la pagesia, «l’esforç de les societats de caçadors del Priorat» i els resultats obtinguts a través del Pla Pilot de prevenció i mitigació dels danys produïts pel cabirol als cultius prioratins. Cal destacar que, en els últims anys, l'augment de la població de cabirol a la comarca ha comportat un increment dels danys en el cultiu de vinya, els ametllers i d'altres arbres fruiters, com ara els cirerers.

Les captures creixen un 151,2% en un any

El pla, impulsat pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i presentat a la comissió de seguiment el 24 d'abril, a Falset, ha suposat un important increment de les captures de cabirol a la comarca, passant dels 125 exemplars la temporada 2017-2018, a les 314 preses d’enguany, amb un creixement del 151,2%. Amb això, s’espera que durant la primavera i l'estiu hi hagi una reducció significativa dels danys als conreus de la comarca.

En aquest sentit, UP remarca que és important fer un seguiment dels cultius i que, en cas de danys, els pagesos s’adrecin a la societat de caçadors «perquè facin les actuacions necessàries durant el nou període de caça». El sindicat també ha demanat que, si els danys persisteixen, es torni a ampliar el període de caça durant la pròxima temporada «per assolir una població sostenible de cabirols».

Tres cabirols, en una imatge d'arxiu | ACN

 

El cabirol creix espectacularment a Catalunya

Unió de Pagesos ha alertat que el cabirol ha crescut de forma espectacular durant els últims vint anys al nostre país i s’estima que la seva població ronda els 30.000 exemplars, i continua en expansió. En termes de densitat relativa de cabirol a l’hivern, aquesta ha augmentat un 435% respecte al 1998, segons dades del Departament d’Agricultura.

L’organització agrícola, en aquest sentit, observa la necessitat d’establir mesures per controlar el creixement de la població de cabirol i evitar que, en un futur, «no acabi com els danys generalitzats del senglar a Catalunya». El sindicat també lamenta que el pla pilot de mitigació de danys per aquesta espècie al Priorat i el del conill al Segrià «siguin els únics previstos que s’estan aplicant» al nostre país.

UP reclama l'aplicació dels plans pilots previstos

UP ha denunciat que la resta de plans pilots previstos en el ‘Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica 2017/2018’ «no hagin avançat satisfactòriament» i en reclama l’aplicació al Departament.

Notícies relacionades: