El Banc de terres del Priorat resisteix l’impacte de la Covid-19 i segueix creixent

L'activitat s'ha mantingut per via telemàtica i s'han pogut signar diversos acords durant aquests mesos
Imatge general de diverses vinyes al terme municipal de Porrera, al Priorat, amb la Serra de Montsant al fons | ACN

El Banc de terres del Priorat segueix augmentant la seva oferta tot i l'impacte la pandèmia de la Covid-19. Tant és així que, ara mateix, ja compta amb 176 finques, un 34 per cent mes amb relació a les que hi havia al principi d’any. El nombre de pagesos demandants també ha crescut i, un de cada quatre d'aquests, són persones de fora de la comarca que voldrien instal·lar-hi la seva residència per a fer un canvi de vida, una tendència a l'alça en els darrers anys.

L'activitat ha continuat de manera telemàtica

Gestionat pel Consell Comarcal, el Banc de terres es va crear per dinamitzar la gestió de l’espai agrari i fer d'intermediari entre propietaris de finques susceptibles a ser aprofitades i persones que volen recuperar-les mitjançant diversos tipus d'acords, com poden ser la parceria, l'arrendament o la cessió.

Encara que el Banc de terres va començar a treballar de portes endins el gener de 2019, no va ser plenament operatiu fins al mes d’octubre de l’any passat. Però malgrat els pocs mesos de marge que hi ha hagut fins a l'esclat de l’emergència sanitària de la Covid-19, l’activitat no s'ha aturat, ja que s'han formalitzat diversos acords telemàticament durant els mesos de confinament.

  

En concret, al llarg del confinament, es van signar quatre acords entre propietaris i demandants, que no es coneixien prèviament ni tan sols s’havien vist les cares. Això és fàcil i segur, segons Xavier Gràcia, president del Consell Comarcal, que afirma: «El Banc de terres ofereix confiança i dóna plenes garanties a les persones que s’hi apunten, ja que compta amb assessorament jurídic especialitzat i garanteix la seguretat jurídica dels acords per a totes les parts».

La vinya és el conreu estrella del Priorat. | LS

Més de 200 hectàrees gestionades repartides per tota la comarca

Les 176 finques ara inscrites al Banc de terres sumen un total de 239 hectàrees i pertanyen a 39 propietaris. La tipologia de finques és diversa. Tot i que hi ha un percentatge elevat de finques forestals, n’hi ha de tots tipus, des de trossos abandonats fins a finques productives a punt per entrar-hi a treballar. Les terres estan distribuïdes entre gairebé tots els pobles del Priorat i hi ha representats una important diversitat de conreus: horta, olivers, ametllers, avellaners i vinya.

  

Algunes finques disposen d'instal·lacions complementàries, com és el cas de cabanes de tros i algun petit magatzem. Entre les ofertes també n’hi ha que compten amb masos abandonats, granja o celler.

El perfil dels demandants: joves agricultors

De la gairebé cinquantena de demandants inscrits, el grup majoritari són professionals agrícoles en actiu o persones de menys de quaranta anys que, recentment, han fet la incorporació com a joves agricultors o són a punt de fer-la. Un quaranta per cent dels demandants viu a la comarca del Priorat, mentre que hi ha un 24 per cent de persones que voldria venir a viure a la comarca per a iniciar-se en aquest món.

  

  

Segons el Consell, es tracta de persones que afirmen voler fer un canvi d’estil de vida i que tenen alguna mena de formació agrària. Gairebé la meitat desitjarien viure en un mas amb una finca per poder desenvolupar el seu projecte. Entre els perfils de demandants també hi ha petites empreses, persones que busquen una terra per a l’autoconsum o fins i tot professionals agraris residents en altres comarques catalanes.

La vinya, el conreu més demandat

Tot i que la vinya segueix sent el conreu més demandat, entre els darrers acords n’hi ha diversos que han tingut com a protagonistes finques de fruita seca i d’olivers. Des del Consell Comarcal es recorda que donar-se d’alta com a usuari del Banc de terres és un tràmit senzill, que pot fer-se tant a la seu de l'ens, a Falset, com als ajuntaments de la comarca. La fitxa d’usuari, ja sigui com a propietari o demandant, també es pot descarregar a la pàgina web del Consell.

"L'innovador pla del Priorat per aprofitar les restes de poda agrícola" "Urgent: Decisió d'última hora amb la Festa Major de Falset"