Protestes contra l'«enterrament» del riu Siurana

La ‘Plataforma pel Riu Siurana’ es mobilitza contra el transvasament del riu Siurana perquè el deixa amb un 14% de la seva capacitat

 

Acte de l'enterrament del riu Siurana, a la venta d'en Pubill | Isma

 

El passat dissabte 4 d’agost, a les set de la tarda a la Venta del Pubill, es va realitzar un acte reivindicatiu on ‘la Plataforma pel Riu Siurana’ va protestar per demanar que s’aturi el transvasament del riu Siurana cap a la riera de Riudecanyes.

GALERIA DE FOTOS: Les imatges d'aquesta mobilització contra l'«enterrament del riu Siurana».

 

En aquest acte hi ha participat unes vuitanta persones que anaven vestides de dol, portant la roba de color negre, i les quals van plantar creus negres per a simbolitzar la mort i l’enterrament del riu Siurana. D’aquesta manera els ecologistes denuncien que s’ha fet el segon transvasament del riu d’aquest estiu tot i que el pantà de Siurana està en un estat «lamentable amb només 3 hectòmetres cúbics». 

El cabal del pantà de Siurana ha passat d'un 25 a un 14%

 

El pantà estava a un 25% de la seva capacitat total i, després del transvasament, el cabal del pantà ha disminuït fins al 14%. Per això ‘la Plataforma pel Riu Siurana’ reclama que «es revoqui la injusta i caduca concessió», que es garanteixi el cabal ecològic del riu i que s’implementi una gestió «pública, justa i transparent» de l’aigua

 

A més a més, encara queda un altre transvasament que, tot i que tan sols és de 0,5 hectòmetres cúbics, deixarà al pantà de Siurana en un 10% de la seva capacitat total. Però no caldria, ja que per a resoldre els problemes d’aigua del Camp hi ha altres alternatives amb menor impacte ambiental.

Acte de l'enterrament del riu Siurana, a la venta d'en Pubill | Isma
 

El pantà de Siurana sec és un perill pel futur de la biodiversitat

Cal recordar que el riu Siurana forma part de la xarxa natura 2000, és una zona d’especial protecció de les aus i és un lloc d’interès comunitari, ja que el seu paisatge opta a patrimoni mundial de la Unesco. Per tant, com el riu té la màxima protecció ambiental, amb aquest transvasament, s’incompleix la normativa europea en matèria de cabal ecològic

 

Cada any durant el mes de juliol, a Riudecanyes es transvasa una mitjana anual del 90% de l’aigua que recull el pantà de Siurana, fet que deixa el riu sec i els pous i els aqüífers amb un nivell molt baix provocant que els pobles i els pagesos tinguin problemes de falta d’aigua entre els mesos de maig a novembre i afectant notablement la biosfera de la zona.

Falset desaprova el transvasament del riu Siurana | Ajuntament de Falset

 

Falset lamenta que la situació del riu Siurana és alarmant

Jaume Domènech, alcalde de Falset, lamenta la nova desviació d'aigua cap a Riudecanyes i afirma que «és una veritable vergonya que quan la situació del riu Siurana i del seu embassament és alarmant i el Priorat mostra la seva preocupació fermament, segueixin fent-se transvasaments com si aquí no passés res amb el beneplàcit i el consentiment de l’Agència Catalana de l’Aigua i de la Generalitat de Catalunya».

 

L’alcalde Domènech també opina que «és evident que hi ha uns ajuntaments, uns interessos i un territori als quals l’administració fa més cas que al conjunt dels ajuntaments, els ciutadans i els agricultors del Priorat».

 

A més a més, rectifica el compromís de Falset en la lluita per tal de «capgirar la política hídrica de la comarca, que tolera que un 95% de les aigües del riu Siurana es transvasi cap a l’embassament de Riudecanyes mentre que a la comarca del Priorat, que coincideix amb la conca natural del riu, hi hagi pobles que passem set».

 

En considerar que la situació és greu i que es tracta d’un afer comarcal, l’ajuntament de Falset va aprovar una moció en defensa del riu Siurana, afirmant que «tots els municipis del Priorat hem de ser conscients que aquest no és un problema exclusiu d’un poble o d’un altre, sinó que és un problema de tots els municipis i de tots els seus habitants».