Quatre segles de Seguici Festiu a Reus

La celebració de Sant Sebastià, antic patró de la ciutat, evidencia la presència de Gegants fa 400 anys

El 20 de gener de 1620 és la primera data de la qual es té constància de Gegants a Reus. Avui fa 400 anys que van sortir a ballar en honor a Sant Sebastià, antic patró de la ciutat. No són els únics elements dels quals es té constància, sinó que el mateix escrit parla de «balls de cavallets y altres balls, jagans, trompetas, y músicha de menestrils» segons recupera el perfil a les xarxes socials de la Festa Major de Reus.

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Avui, 20 de gener, el calendari cristià occidental celebra Sant Sebastià. Segles enrere havia sigut patró de Reus i, com passa avui per Sant Pere i la Mare de Déu de Misericòrdia, se celebrava una missa en honor seu. Documentació d'avui fa tot just 400 anys relata aquell ofici o, més ben dit, els actors implicats i constitueix la primera referència escrita de la presència de gegants a Reus.

En cap cas es tracta dels actuals Gegants de la ciutat, i probablement la seva estructura tampoc era com la dels actuals. Documentació del mateix període històric reflecteix la presència d'una mulassa, que tampoc era com l'actual, així com d'altres elements o balls. D'aquell 20 de gener de 1620, la crònica detalla que «féu-se offici en la iglésia parrochial de la vila dit dia per los preveres de dita iglésia ahont acudiren bale, jurats y prohoms, acompanyats de dits capità y sa companya, balls de cavallets y altres balls, jagans, trompetas, y músicha de menestrils».

El Ball d'Hivern, record de Sant Sebastià patró

Per sisè any consecutiu, a Reus es tornarà a commemorar Sant Sebastià. Diverses entitats van tornar a donar una mica de protagonisme a qui havia sigut patró de la ciutat abans que el seu lloc l'acabés ocupant la devoció a la Mare de Déu de Misericòrdia. La plaça del Castell tornarà a ser escenari del sopar popular, la cercavila i el ball folk aquest dissabte, 25 de gener a partir de les sis de la tarda.

Després de la cercavila, a dos quarts de nou del vespre tindrà lloc el sopar popular, amb tiquets per set euros. El fi de festa el marcaran el concert de Quin folk que fa i la rifa dels productes que, durant la cercavila, els participants recullen dels establiments de la zona. 

"🎹AGENDA: Lluís Capdevila presenta el seu últim disc al Teatre Bartrina" "📲 ÚLTIMA HORA: Una avaria deixa sense Internet diverses zones de Reus"