Imatge d'arxiu del carril bici de l’avinguda de Falset

L'Ajuntament de Reus defineix el traçat dels nous carril bici de convivència

El pla estén els vials pel centre a l'espera que es faci el mateix al voltant de les rondes, amb una especial insistència gràcies a la seguretat i poc risc d'infecció que implica circular en bicicleta

L'Ajuntament de Reus ha aprovat aquest dijous, 25 de juny, el projecte de carril bici de convivència al centre urbà, una proposta que ha estat treballada per la Comissió d'Entorn Urbà post Covid-19 i que ha donat continuïtat a la promoció d'una mobilitat sostenible, saludable, eficient i segura que preveu el Pla d'Acció Municipal. El pla, doncs, preveu estendre la xarxa de carrils bici per 36 vials del centre de la ciutat en una llargada d'11,5 quilòmetres.

Una iniciativa per reduir el risc d'accidents i la intensitat del trànsit

El projecte aprovat, elaborat pels serveis municipals d'Enginyeria, es completarà a posteriori amb el pla que preveu fer el mateix a l'àmbit exterior  de la ciutat, que generarà un itinerari circular al voltant de les rondes. La solució adoptada en aquests projectes per dibuixar els carrils de convivència, es basa en col·locar arreu de les vies nova senyalització  horitzontal i vertical que obligarà a reduir la velocitat del trànsit a trenta quilòmetres per hora. De fet, aquest és un dels objectius de l'actuació, juntament amb la intenció de garantir un espai perquè hi circulin amb seguretat  les bicicletes i, amb tot, reduir  el risc d'accidents, la intensitat del trànsit i els espais d'aglomeració.

L’execució dels projectes ampliarà  la xarxa de carrils bici i permetrà avançar en el desplegament del Pla de la Bicicleta de Reus. Com a continuïtat de les actuacions de millora de la mobilitat sostenible que en els darrers anys s’han dut a terme a la ciutat, el projecte planteja ampliar els carrils bici, com a mesura d’adaptació a la situació causada per la crisi sanitària de la Covid-19. La licitació del contracte per executar els treballs de l’àmbit interior sortiran a concurs públic aviat, amb un pressupost de 32.235,72 euros.

Insistència en la mobilitat en bicicleta pel poc risc de contagi que implica

Marina Berasategui, regidora d’Urbanisme i Mobilitat, afirma que «la pandèmia ens ha ofert la possibilitat de reflexionar  sobre com utilitzem l’espai públic, i també sobre la necessitat d’avançar cap a un ús més just i equitatiu, i cap a una mobilitat més sostenible». Actualment, Reus ja disposa de carrils bici per a dur a terme desplaçaments sostenibles, però tot i això, s'insisteix  en la millora i l’ampliació d’aquest tipus de mitjà de transport especialment en l’actual context de pandèmia, ja que els desplaçaments a peu i en bicicleta són els sistemes de mobilitat recomanats per a la protecció de la salut de la ciutadania perquè generen menys risc  de contagi durant la pandèmia.