EN DIRECTE

🔴 La vaga del sector químic, a l'espera d'una manifestació massiva aquesta tarda

L’Ajuntament de Reus va ingressar més d’1 milió d’euros en multes el 2018 amb l’ordenança de circulació

Els expedients més nombrosos són els d’estacionament en zona blava sense tiquet i en els que s’excedeix el temps permès

Les multes més freqüents són per no posar el tiquet a la zona blava | L.S.

 

L’any 2018 l’Ajuntament de Reus va ingressar 1.060.638,93 euros en multes per infraccions de l’ordenança municipal de circulació. Així ho diu el portal Reus Open Data. Aquesta xifra correspon al nombre d’expedients de multes que es van cobrar durant l’any passat, tenint en compte que es poden comptabilitzar i cobrar expedients d’anys anteriors. Però quines són les multes més freqüents que imposa la Guàrdia Urbana de Reus?

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

En primer lloc cal assenyalar que el portal Reus Open Data mostra els expedients de multes iniciats per la Guàrdia Urbana a la ciutat de Reus, és a dir, que aquests poden no estar tancats o que s’hagin tancat sense multa econòmica. En tot cas, les infraccions més nombroses són les d’estacionament en zona blava sense tiquet i en les que s’excedeix el temps permès, les multes per estacionar en doble fila, els expedients per estacionar en zona de càrrega i descàrrega i en cinquè lloc les que corresponen a circular sobrepassant el límit de velocitat

 

Els expedients de multes més freqüents s’ubiquen a les zones blaves

Durant l’any 2018 a Reus es van imposar 17.060 expedients de multes per estacionar en zona blava o parquímetres sense tiquet. Dit d’una altra manera, cada dia es van multar 47 vehicles per estacionar sense pagar. Aquesta multa està tipificada com a «lleu» i correspon a l’article 68 de l’ordenança municipal de circulació. 

 

El text del document diu «en la modalitat denominada zona d’aparcament vigilat (parquímetres), l’estacionament d’un vehicle obligarà al conductor al pagament del preu establert ja sigui per la corporació o per l’empresa que pugui gestionar-la. En conseqüència, no es podrà estacionar en l’esmentada zona sense tenir el tiquet corresponent. La infracció d’aquesta norma es considerarà falta lleu i se sancionarà de conformitat amb les previsions de la vigent Llei de seguretat viària». Pel que fa a enguany, fins al mes d’agost s’han imposat fins 11.962 expedients per aquest mateix motiu.

 

Imatge d'arxiu una zona blava | Redacció

 

El segon tipus d’expedients de multes més freqüents són per estacionar en zona blava o de parquímetres excedint el temps màxim permès. En aquest cas, el nombre de multes s’eleva fins a les 7.134 l’any 2018 i a les 4.505 en el que portem d’any 2019. La infracció està estipulada en el mateix article de l’ordenança municipal de circulació on s’indica que «depassar el temps que figura en el tiquet corresponent tindrà la mateixa consideració».

 

Cal destacar que Reus Mobilitat i Serveis gestiona un total de 2.330 places distribuïdes en set pàrquings subterranis (Les Oques 450, Baluard 100, Llibertat 900, Pastoreta 250, Passeig Prim 250, Sant Ferran 80 i Carrilet 300). Per una altra banda, es disposa de 975 places de zona blava repartides arreu de la ciutat i 751 de zona taronja/àrea d’aparcament.

 

Estacionar en doble fila o en zona de càrrega i descarrega

Estacionar en doble fila o en passos rebaixats per discapacitats físiques o davant o al costat de refugis, zones precaució o en espais prohibits senyalitzats o en espais destinats als serveis d’urgència o seguretat ocupa el tercer lloc del podi. L’any 2018 es van iniciar 2.898 expedients de multes per aquesta infracció mentre que en el que portem d’any ja s’han obert 2.224. En aquest cas, el codi del grau d’infracció està tipificat com a «greu» i el trobem a l’article 64 de l’ordenança municipal de circulació. 

 

Per una altra banda, el quart lloc de major nombre d’expedients l’ocupen els estacionaments en zones de càrrega i descàrrega. L’any 2018 es van iniciar 2.175 expedients de multes per aquesta infracció i aquest 2019 ja s’han obert 1.678. Es tracta d’una infracció «lleu» i es correspon també a l’article 64 de l’ordenança municipal de circulació.

 

Imatge d'una senyal de zona de càrrega i descàrrega al passeig Prim | Redacció

 

Més de 2.300 multes per excés de velocitat

L’any 2018 la Guàrdia Urbana va imposar fins a 2.367 multes per circular sobrepassant el límit de velocitat. Aquesta infracció es considera «greu» i correspon a l’article 50 de l’ordenança municipal de circulació. Enguany, ja s’han sancionat 1.389 conductors per realitzar aquesta infracció.

 

Augmenten les infraccions per conduir utilitzant el telèfon mòbil

Una de les dades més significatives que hi ha al portal Reus Open Data és el nombre d’expedients de multes iniciats per «conduir utilitzant manualment el telèfon mòbil, el navegador o qualsevol altre dispositiu incompatible amb l’obligatòria atenció permanent a la conducció». En tot l’any 2018 es van sancionar 222 infraccions d’aquest tipus mentre que en el que portem d’any ja s’ha superat aquesta xifra arribant a les 267.

 

Per una altra banda, també es van multar 31 conductors l’any 2018 per «conduir utilitzant auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so que disminueixen l’atenció permanent a la circulació». Enguany, s’ha iniciat 7 expedients.

 

Imatge d'arxiu d'un agent de la guàrdia urbana en una prova d'alcoholèmia | Guàrdia Urbana Reus

 

L’ordenança municipal de circulació recull fins a 105 articles diferents

L’ordenança municipal de circulació de Reus recull fins a 105 articles diferents on s’estipulen les infraccions que no es poden cometre. A banda dels expedients ja comentats, els altres més nombrosos són els per estacionar en carril de circulació, estacionar davant un gual senyalitzat correctament, estacionar sobre la vorera o conduir un vehicle amb una taxa d’alcohol en aire espirat superior a 0,25 mg/l  i sobrepassant els 0,50 mg/l.