Un pas de vianants a la riera d'Aragó de Reus

Reus inicia la transformació per millorar l’accessibilitat a peu de la ciutat

L’avinguda Sant Jordi tornarà a obrir-se al trànsit tot el dia a partir d’aquest divendres 12 de juny

El Pla Director «Reus Ciutat Inclusiva», encarregat per l'Ajuntament de Reus, té com a principal objectiu millorar l'accessibilitat  a peu de la ciutat. Ara, el Govern ha aprovat la proposta de la primera fase d'execució que inclou el projecte de paviments de rajoles guia, voreres i passos de vianants. El projecte definirà itineraris accessibles de la xarxa bàsica de mobilitat a peu i ja s'han identificat ubicacions prioritàries i s'han definit mesures físiques .

Aquest és un projecte fruit de dues propostes seleccionades als Pressupostos Participatius 2019: «Reus, ciutat inclusiva» i «posar rajoles-guia a les voreres i als passos de vianants», proposades durant els tallers oberts a la ciutadania. L'Ajuntament ha decidit unificar-les en una sola actuació, que desenvolupa alhora el Pla Director i el projecte bàsic de mesures prioritàries.

El Pla Director ha posat el focus en tres aspectes: itineraris accessibles, passos de vianants i obstacles a la via pública. La participació de la ONCE en l’elaboració del Pla Director ha estat clau per identificar aquelles zones prioritàries d’actuació. El projecte que desenvolupa la primera fase del Pla Director preveu establir itineraris prioritaris que connectin sense barreres arquitectòniques diferents equipaments i serveis: l’estació de trens, el CAP Sant Pere, el Mercat Central, eixos comercials i la seu de l’ONCE.

Adequació dels passos de vianants i ampliació de voreres i orelles

Les característiques delpaviment  en l'itinerari de vianants ha d'assegurar que el recorregut no tingui ressalts i els passos de vianants caldrà construir-los amb rampes. Per aquest motiu, es dissenyen passos de vianants conseqüents amb els itineraris naturals dels usuaris, evitant trajectes sinuosos i reduint la trajectòria dels vianants. En les interseccions, a més, es preveuen més propers per evitar reculades. Per evitar l'encreuament de la calçada  per llocs no senyalitzats i evitar situacions de perill es disposen els passos en distàncies adequades que permetin la permeabilitat de les vies per als desplaçaments a peu.

Per facilitar la mobilitat de persones amb limitació visual, se senyalitzaran els passos amb paviment de textura diferenciada per indicar la proximitat del punt d’encreuament de la vorera amb la calçada. Aquestes rajoles guia es disposaran entre la línia de la façana i el començament del gual; i, amb un altre model, sobre el plànol inclinat del gual o al llarg de la línia de trobada entre el gual i la calçada.

També es reduirà l'amplada dels carrils de circulació i s'ampliaran les voreres  en alguns punts de la ciutat. Aquesta acció es realitzarà, sobretot, en els passos de vianants que es dissenyen orelles per reduir la longitud del pas de vianants.

L'avinguda Sant Jordi de Reus, espai provisionals per a vianants durant la desescalada
L'avinguda Sant Jordi reobre al trànsit | Aj. Reus

L'avinguda Sant Jordi s'obre al trànsit

L'avinguda Sant Jordi de Reus es va tancar el trànsit per garantir més seguretat en el passeig dels vianants, però després de percebre poca afluència de la ciutadania en aquesta zona, a partir d'aquest divendres 12 de juny, es reobrirà a la circulació.

D'altra banda, el Raval de Santa Anna, el tram inicial del carrer de Sant Llorenç i el carrer de l'Escultor Rocamora continuaran sent d'àmbit segur fins al 19 de juny i continuaran sent d'ús exclusiu per a vianants de 18.30 a 21.30 hores.