ÚLTIMA HORA

Les comarques de Tarragona superen el centenar de morts per coronavirus i acumulen 1.206 casos

L’Ajuntament de Reus multarà circular per la vorera amb patinets a motor i la mendicitat «agressiva»

El govern municipal també sancionarà els propietaris de gossos que no netegin amb aigua els orins dels animals i anar despullat pel carrer | Les prohibicions s’inclouen en el nou redactat de l’ordenança de civisme
La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, durant la roda de premsa | Adrià Morte

 

El govern de Reus portarà a votació al plenari municipal del pròxim 29 de novembre la modificació de l’actual Ordenança de Civisme. Els canvis tenen a veure amb els articles que tracten sobre la mendicitat, la prohibició d’anar nu per la via pública, les miccions dels animals i els vehicles de mobilitat personal. Segons l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, la modificació té un doble objectiu: «adaptar-se a les noves normatives i reforçar la voluntat política de vetllar per la convivència a través d’una eina -l’ordenança de civisme- que s’ha mostrat efectiva».

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

El batlle reusenc ha afegit que l’ordenança «és una eina efectiva i necessària per garantir la convivència» i que «sense l’ordenança Reus seria una ciutat on la convivència seria complicada». Per la seva part, la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, ha assenyalat que la modificació «dóna una major concreció» al text actual. 

 

Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Reus | Redacció

 

La mendicitat i la prohibició d’anar nu per la via pública s’adapten a la sentència del TSJC

D’acord a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, s’ha canviat el text amb relació a la pràctica de la mendicitat i a la prohibició d’anar nu per la via pública. En primer lloc, tal com indica el consistori, atenent que a la sentència del TSJC no posa en qüestió la capacitat de regulació de l’Ajuntament, sinó que se centra en el fet que la regulació de la mendicitat requereix una major concreció, la nova redacció de l’ordenança prohibeix quan la manera com s’exerceix la mendicitat pot posar en qüestió la convivència a la via pública.

 

Segons Vázquez, «el TSJC no qüestiona l’ordenança sinó que reitera que s’ha d’intentar regular i evitar qualsevol forma de mendicitat que pugui afectar a menors o acompanyants o que hi hagi estructures organitzades al darrere». D’aquesta manera, el text final especifica que «no es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers els vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada»

 

A més, afegeix: «Tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal».

 

Pel que fa a la prohibició d’anar nu per la via pública, a partir d’ara es concreta el text d’acord amb la sentència del TSJC. En aquest sentit, es prohibeix «anar despullat/ada o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat».

 

Imatge d'una persona passejant el seu gos amb una ampolla d'aigua per remullar l'orina | Laia Riba

 

La modificació de l’ordenança incorpora l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals

La modificació de l’Ordenança de Civisme incorpora de forma més clara i precisa l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública o en qualsevol espai d’ús públic, i incorporar així mateix, l’incompliment d’aquesta obligació com a infracció lleu, que comporta una sanció lleu. El redactat final inclou que «en cas que no es pugui evitar la micció d’aquests animals s’haurà de netejar immediatament amb aigua l’espai on s’ha produït la micció»

 

El text encara vigent es limitava a regular que les persones que passegen animals de companyia hauran d’evitar que els animals defequin a la via pública, i també que facin les seves miccions als espais públics o d’ús públic, i especialment a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà. La recollida o neteja de les deposicions es limitava a les defecacions. El nou text, segons el consistori, «ho aclareix i s’estén a les miccions».

 

Imatge d'arxiu d'un patinet elèctric | ACN

 

S’afegeix la prohibició de circular amb vehicles de mobilitat personal per les voreres

El nou text també concreta de manera expressa els vehicles de mobilitat personal, com ara els populars patinets elèctrics, entre aquells elements de mobilitat respecte dels quals està prohibit circular per les voreres o altres espais destinats a ús dels vianants, i incloure també aquesta tipologia de vehicles dins el tipus infractor i, per tant, susceptible de ser sancionat

 

En aquest sentit, la redacció final de l’article prohibeix «circular en bicicleta, patins, monopatins o altres vehicles de mobilitat personals (VMP) per les voreres o per altres espais destinats a l’ús de vianants (com ara places, carrers de vianants, etc..) tret d’aquells espais en què hi hagi un carril expressament destinat a aquesta finalitat. Resten exceptuats aquells vehicles de mobilitat personal emprats per persones amb mobilitat reduïda»

 

La prohibició ja quedava fixada en el text vigent en definir els VMP com a ‘similar’ a patinets i bicicletes, però amb el nou redactat es precisa de manera clara, donada la proliferació d’aquest tipologia de vehicles a la ciutat. De fet, la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, ha explicat que aquest 2019 la Guàrdia Urbana ha aixecat tres actes sobre patinets elèctrics que s’han vist relacionats amb accidents de trànsit. 

Més notícies de la categoria Reus