Avís preventiu de contaminació per ozó a Reus

L'ozó troposfèric arriba als seus màxims durant la primavera i l'estiu, pot provocar problemes respiratoris a les persones
Imatge de l'estació meteorològica del Centre Cívic del Carme | cedida
 

A causa de l'alta radiació solar observada aquests dies, des de l'Ajuntament de Reus es vol fer un avís preventiu de contaminació per ozó a la població i sobretot en aquelles persones més vulnerables a aquests efectes —persones amb malalties cardíaques o de l'aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades— que redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos a l'aire lliure, sobretot, durant les hores més caloroses del dia, des de les 13.00 hores fins a les 16.00 hores. 

Els efectes que pot provocar l'ozó en les persones

L'ozó troposfèric es forma quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV) i una radiació solar intensa al llarg d'un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores). Així, l'època típica dels màxims d'ozó coincideix amb la primavera i l'estiu. Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot produir altres problemes respiratoris com una incidència més gran i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar i una inflamació de les vies respiratòries, que generi símptomes respiratoris i una alteració del rendiment. A banda, d'un increment de la mortalitat diària.

A Reus existeix una estació automàtica de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA)  que analitza la qualitat de l'aire a l'avinguda de Bellissens que controla en línia diversos contaminants a més de l'ozó troposfèric com nitrats, sulfats, monòxid d'oxigen i PM10. Precisament, aquest últim és el que ens afecta més sovint i són partícules sòlides i líquides de substàncies orgàniques o inorgàniques molt petites i que poden arribar a les zones perifèriques dels bronquíols i alterar l'intercanvi pulmonar de gasos. 

El trànsit és el principal causant de contaminació a Reus, és per això que es recomana passar i fer esport per aquells carrers amb menys càrrega de vehicles. La Generalitat ha posat a disposició de la ciutadania un aplicatiu gratuït des d'on es poden rebre notificacions d'avisos i on hi ha un visor de la qualitat de l'aire. 

"🚨 Presó per fer pintades en un tren a Reus" "🎭 OBRES: El Teatre Fortuny de Reus remodelarà les instal·lacions"