Els veïns del barri del Carme de Reus reclamen càmeres de vigilància

El govern respon que, al barri, «els fets delictius han baixat més que la mitjana de tot Reus» | L'associació de veïns organitzarà patrulles ciutadanes
Un grup de veïns del barri del Carme denuncien la manca de seguretat que afirmen que hi ha a la zona | Jordi Olària

 

Els veïns del barri del Carme organitzaran patrulles veïnals per fer front al que qualifiquen d'«onada de robatoris». Com a reacció al que perceben com un augment de les entrades amb força a comerços i domicilis reclamen més efectius policials, mesures dissuasives com la instal·lació de càmeres de seguretat i que sigui l'Ajuntament de Reus mateix qui es posicioni davant els jutjats per reclamar presó preventiva per als presumptes lladres detinguts.

«Volem denunciar públicament la manca d'efectius policials que pateix la nostra ciutat», ha etzibat Josep Machado, president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme. Aquesta falta d'efectius, afirma, ha provocat un augment dels robatoris que, en el cas de domicilis particulars, «l'increment d'enguany deu ser d'un 25 % o 30 %», especula. «Que patrullin a peu per la nostra ciutat i pels diferents carrers, que no és només l'Ajuntament i la plaça del Mercadal on hi ha d'haver la Guàrdia Urbana», rebla.

Josep Machado, president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme | Jordi Olària Gras

 

Els veïns volen que s'instal·lin càmeres de vigilància

«Els veïns demanem, a petició dels botiguers, que es posin càmeres de videovigilància», ha afirmat Josep Machado. En aquest sentit, demà mateix tenen intenció de presentar una instància a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament de Reus per tal que posin en marxa el projecte. Amb tot, posen sobre la taula l'organització de patrulles veïnals nocturnes.

«Ens veurem obligats a fer mobilitzacions i tornarem a fer patrulles com ja vam arribar a fer en època de la Policia Nacional; si ells el que volen és això, els veïns patrullarem de nit i haurem de fer la feina que han de fer ells», sentencia. Una acció que podrien engegar avui «en funció de la resposta de l'Ajuntament», aclareix Josep Machado. Matisa, també, que «la denúncia que avui fem no és contra els Mossos ni contra la Guàrdia Urbana, perquè ells també pateixen la manca d'efectius, és una denúncia contra l'equip de govern».

Els veïns del barri del Carme organitzaran patrulles veïnals | Jordi Olària Gras

 

Apunten a la falta de control de la immigració

Pel que fa al perfil dels lladres, Josep Machado assegura que «hi ha gent d'aquí, que seria un 20 %, la resta són estrangers», i afegeix que «el que veiem nosaltres és que hi ha molts estrangers i això no es controla, fan el que volen». Reclamen a l'Ajuntament de Reus que prengui mesures i, en aquesta línia, volen que s'aprovi una moció al plenari per «demanar, als jutjats, que als lladres que agafin els posin en presó preventiva», una mesura que, afirma Machado, ja s'ha fet a altres ciutats de Catalunya.

Dubten de les dades dels Mossos i l'equip de govern

Segons expliquen des de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme, els lladres han arribat a agredir dos dels veïns als quals van robar, un d'ells el van deixar inconscient després de trencar-li el pòmul. Per tot això posen en dubte les declaracions que els Mossos d'Esquadra i el regidor de Seguretat de Reus, Joaquim Enrech, van fer ara fa una setmana.

Policia i govern mantenen que els delictes, a Reus, van a la baixa, i que tot i poder-se produir situacions puntuals, la ciutat és segura. Josep Machado, per contra, considera que no és així, «el regidor de Seguretat que no digui que és una sensació, això és una realitat, de sensació res». El barri del Carme, de fet, va ser la víctima del presumpte autor de cinc robatoris amb força que es van produir als seus carrers.

Joaquim Enrech, regidor de Seguretat, en una imatge d'arxiu | Jordi Olària

 

El govern defensa que Reus i els seus barris són segurs

El govern de Reus ha respost a les declaracions de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme repetint, per boca del regidor de Seguretat, Joaquim Enrech, que «Reus és una ciutat segura». El regidor manté que «no hi ha cap barri de la ciutat que tingui una problemàtica especial» i, des del govern, no es donen dades per barris, explica, «per no estigmatitzar zones, però al barri del Carme, els fets delictius han baixat més que la mitjana de tot Reus».

Segons Enrech, la coordinació entre cossos policials i entre policia i societat civil ja dona els seus fruits. Amb tot, Joaquim Enrech admet que «som conscients que hi ha successos que poden generar sensació d'inseguretat a la ciutadania». Tot i això, apunta, «deixem treballar a la policia; Reus és una ciutat segura, les xifres ho demostren».

Sense dades concretes, des del govern municipal s'assegura que «hi ha una reducció continuada del nombre de delictes; ens trobem en el moment més dolç des de l'any 2013». De fet, segons dades que el govern local facilita citant el Ministeri de l'Interior, «Reus és el municipi de Catalunya de més de 30.000 habitants on més baixen els fets delictius».

"Més de 900 famílies de Reus reben consells sobre consum energètic" "La residència d'Horts de Miró de Reus podria obrir aviat"