Nerviosisme per una plaga de processionària a prop d'una escola de Reus

Les famílies que hi passen habitualment alerten que els pins «estan plens de bosses»
Les bosses característiques de la processionària | Cedida

 

Les bosses de processionària preocupen a les famílies que passen, habitualment, pel carrer de Ventura i Gassol. A l'altura del pont, que es passa per sota per arribar a l'escola La Vitxeta i a la urbanització de Sant Joan, hi ha pins que, segons pares i mares d'alumnes de l'escola «estan plens de bosses». El cas és que, aquests dies, han començat a caure'n les erugues, una situació que preocupa especialment a aquelles persones que hi passen amb canalla petita i amb animals de companyia.

Malgrat ser inofensives si no es toquen, el contacte de la pell amb els pels urticants que les cobreixen pot provocar erupcions, sobretot en canalla petita. No és l'únic perill ni el més greu, d'aquests insectes, sinó que per a animals com els gossos i els gats, els pels urticants poden arribar a ser mortals si les ensumen o les llepen.

Bosses de processionària als pins de la zona | Cedida

 

Els perills de la processionària

La processionària és un insecte que rep el seu nom a causa de com es desplacen un cop baixen de l'arbre, generalment el pi. Es mouen per terra en filera —la semblança amb una processó els ha donat el nom— amb una femella al capdavant. Abans, han estat creixent a les característiques bosses que teixeixen als arbres, i que van augmentant de mida i de densitat al llarg dels dies.

Quan baixen dels arbres estan recobertes de pels urticants, sobretot per a la canalla petita, que si les toca pot patir erupcions. Per als animals són encara més perilloses, ja que poden arribar a ser mortals per a gats i gossos. Precisament per això, i per trobar-se en una zona de pas per anar a una escola, algunes famílies han alertat d'aquest fet a través de les xarxes socials.

La mateixa alerta ha circulat pel que fa als animals, amb veïns i veïnes de Reus alertant de la toxicitat que suposa per a les bèsties el contacte amb les erugues. Des de l'Ajuntament de Reus es contempla la processionària com una de les plagues contra les quals s'actua de manera regular, com es fa contra els coloms, les paneroles o els rosegadors.

"Dotze joves reusencs formaran part de l'UniRaid 2019 en una nova aventura solidària" "AGENDA: Galatea Reus acull una xerrada sobre les altes capacitats intel·lectuals"