El General Prim, protagonista del cartell de Carnaval de Reus

La FRAC l'ha escollit aquest dijous en assemblea | El Carnaval de Reus se celebrarà del 28 de febrer al 6 de març

El Carnaval de Reus 2019 ja té cartell. L'ha escollit la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval, la FRAC, aquest dijous en assemblea. El guanyador és un dibuix del General Prim muntant una cabra, espasa en mà i amb barret de bruixot. L'única possible referència a la situació política catalana són tres bocins de tela groga als peus de la cabra que munta el fill il·lustre reusenc. L'autor és Oriol Calabuig.

 

Guanyador per tres vots de diferència

Només tres vots han separat el cartell guanyador del segon classificat, la imatge d'un bufó doblegant els barrots d'una cel·la amb un cartell a la part inferior amb la mateixa estètica que les pancartes de 'llibertat presos polítics'. En la mateixa línia anava un altre dels candidats, amb un Vitxet tancat a presó i amb esparadrap a la boca, una imatge icònica de la lluita contra la censura i per la llibertat d'expressió.

Amb aquest guanyador sembla, a priori, que aquesta festa reusenca ha esquivat, un any més, la polèmica. Entre els candidats hi havia, també, un muntatge de la cara del rei Felip VI amb una perruca com la que duia Freddie Mercury al videoclip del 'I want to break free' de Queen.

Les fotografies de la Guerra de Confeti del Carnaval 2018 a Reus
Les fotografies de la Guerra de Confeti del Carnaval 2018 a Reus | Gerard

 

Dos mesos de compte enrere

El Carnaval de Reus 2019 se celebrarà entre el 28 de febrer i el 6 de març, i manté els actes tradicionals d'aquesta festa. El cap de setmana central és el del 2 i 3 de març, quan se celebraran les rues de lluïment i infantil i la guerra de confeti. Ho organitza la FRAC juntament amb l'Ajuntament de Reus, i l'entitat ja ha intentat, darrerament, que la rua de lluïment, al de dissabte a la tarda, torni a passar pel centre de Reus.

Després d'anys d'haver assumit que la rua s'havia de celebrar als passejos de Sunyer, de Prim i de Misericòrdia, un canvi urbanístic va permetre recuperar l'esperança de tornar-la a traslladar, almenys mínimament, al centre de Reus. La desaparició de la illeta de la sortida del pàrquing de la plaça del Prim va permetre a la FRAC proposar al consistori, l'any passat, un recorregut que recuperava els carrers del nucli antic.

Per la Federació, era una bona manera, a més, de commemorar els 40 anys d'història del Carnaval de Reus. Finalment, però, la Guàrdia Urbana no va autoritzar-ho tenint en compte, van explicar, la quantitat de persones que s'apleguen actualment als passejos i que els carrers, més estrets, del centre, no podrien absorbir.