ÚLTIMA HORA

Espanya supera els 100.000 contagis per coronavirus

Els infants amb trastorns de l'espectre autista consoliden el Casal Gaudí

És el segon any que Aspercamp organitza aquest Casal Adaptat de Reus
Les activitats del Casal Adaptat Gaudí són les mateixes que a qualsevol altre casal | Jordi Olària

 

L'escola Rubió i Ors acull, aquest estiu, el Casal Adaptat Gaudí. Es tracta d'una oferta de lleure per a infants amb trastorns de l'espectre autista que, a grans trets, vol mantenir la seva rutina diària per evitar que quedi estroncada per les vacances escolars. A més, compta amb professionals especialitzats que gestionen les mateixes activitats que es poden organitzar a qualsevol altre casal, però en un ambient adequat al qual necessiten aquests infants. Es tracta del segon any que s'organitza aquest casal i es fa sota la tutela d'Aspercamp, una entitat que treballa per a les persones amb aquests tipus de trastorns i les seves famílies.

 

El Casal Adaptat Gaudí «ha estat un èxit total»

Mònica Bellido, membre de la junta d'Aspercamp, afirma que «l'any passat vam començar, no sabíem ben bé com aniria, i aquest any ha estat un èxit total, podem dir que està consolidat». Prova d'això és el ple que han aconseguit amb les 20 places que s'ofereixen cada setmana durant l'estiu, i que estan pràcticament totes ocupades. El puntal d'aquesta oferta de lleure estival és la socialització dels infants amb trastorns de l'espectre autista.

 

La socialització és el puntal del Casal Adaptat Gaudí

Mònica Bellido explica que «la socialització és importantíssima, i a l'estiu, el que es queda truncat és precisament això, aquesta interacció, la dinàmica de joc, el dia a dia i l'organització, que per aquestes persones i aquests infants són importantíssims». Aquests trastorns provoquen que les persones amb Asperger o algun grau d'algun trastorn de l'espectre autista percebin el món de manera diferent, i és aquí on rau l'única diferència que hi ha entre aquest casal i qualsevol altre tal com explica Mònica Bellido, «les activitats són bastant semblants, el que tenim és el professional qualificat per poder donar una bona atenció a aquests infants».

 

La diferència del Casal Adaptat Gaudí és la presència de professionals especialitzats | Jordi Olària

 

Tres modalitats de casal per a infants amb necessitats especials

Per als infants de Reus amb diversitat funcional en qualsevol àmbit, s'ofereixen tres modalitats diferents de participació en els casals d'estiu. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, explica que es diferencien entre «aquells nens que, les seves famílies, opten perquè puguin estar inclosos en algun dels casals que s'organitzen des de l'Ajuntament i les entitats de la ciutat; després tenim el casal adaptat per nens amb discapacitat intel·lectual i pluridiscapacitat en molts dels casos; i aquest, amb infants que, el seu trastorn del desenvolupament, fa que tinguin unes necessitats que no sempre es poden cobrir amb la modalitat d'inclusió als casals ordinaris».

 

En el cas de la inclusió, que l'han sol·licitat 25 famílies, es reforça l'equip de monitors per poder atendre les necessitats dels infants. En el cas del Casal Adaptat Gaudí, els professionals especialitzats ja coneixen les eines i recursos que tenen a l'abast a l'hora de treballar amb aquests infants. Montserrat Vilella repeteix que «ho vam fer l'any passat, va funcionar, i aquest any diem que està consolidat» perquè «entenem que dóna resposta a famílies i entitats de la nostra ciutat».

 

En aquest cas s'ha cedit, a l'entitat Aspercamp, un centre educatiu reusenc que pogués satisfer les seves necessitats. Segons explica la regidora d'Ensenyament i Política Lingüística, Maria Dolors Sardà, «hem cedit l'escola Rubió i Ors, una escola molt gran, amb molts espais, amb ombra, que de vegades ho trobàvem a faltar». D'aquesta manera es poden trobar els espais necessaris per organitzar les activitats del casal.

Més notícies de la categoria Reus