Ara Reus reivindica, des del govern local, el Corredor del Mediterrani

El president de Ferrmed exposa l'estat actual i les previsions de futur de les infraestructures europees
Daniel Rubio i Joan Amorós a la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Reus | Jordi Olària Gras

 

El Corredor del Mediterrani és bàsic per la competitivitat de l'àrea de Tarragona, Reus inclosa. Aquest és el missatge que s'ha volgut transmetre, aquesta tarda, des de la Cambra de Comerç de la capital del Baix Camp. Ara Reus hi ha organitzat una conferència sobre infraestructures a càrrec del president de Ferrmed, Joan Amorós. L'acte l'ha presentat Daniel Rubio com a regidor de Medi Ambient i Ocupació i també de Recursos Humans de l'Ajuntament de Reus.

 

La Comissió Europea dibuixa unes previsions de futur que són òptimes, apunta Joan Amorós, però «els governs fan el que els sembla», etziba. Considera que són els principals responsables de la situació actual de les infraestructures, una matèria en la qual caldria invertir durant els pròxims anys per assolir els objectius previstos des d'Europa.

 

«No han fet res nou des dels anys '30»

El dèficit d'infraestructures a Catalunya és tan alt que, per evidenciar-ho, Joan Amorós ha explicat que els successius governs i règims de l'Estat espanyol «no han fet res nou des dels anys '30». Ha comparat, per població, superfície aproximada i orografia, Catalunya i Suïssa. Mentre que el país helvètic compta amb 3.800 quilòmetres de via, a casa nostra només n'hi ha 1.800, lamenta.

 

Equiparar la situació catalana a la suïssa requeriria una inversió de 40.000 milions d'euros. Entre altres actuacions, explica, «necessitem una corona ferroviària des de Palamós fins a Reus» per no saturar el tràfic a l'àrea metropolitana de Barcelona. Ferrmed es mostra «absolutament en contra» del desmantellament de la via de la costa entre Tarragona i l'Hospitalet de l'Infant.

 

Imatge de la conferència de Joan Amorós a la Cambra de Comerç de Reus | Ara Reus

 

L'aposta pel sector logístic de Daniel Rubio

Encara en clau local, aposta per tornar a posar en marxa l'antiga línia entre Roda de Berà i Reus, «encara que només sigui només per a mercaderies». De fet encara considera més gran la necessitat d'una línia de tren que connecti Girona i Reus. Tot plegat, ha afegit Daniel Rubio, ha de servir perquè «els sectors logístic i tecnològic ens vegin amb bons ulls».

 

Es tracta d'una tesi que ja va apuntar durant la seva conferència de ciutat a la mateixa Cambra de Comerç fa un mes. Rubio assegura que «Reus ha de liderar aquest projecte amb visió de país». Ha acabat criticant els successius governs de la Generalitat de Catalunya perquè, durant l'última dècada, «no s'ha mirat cap al sud» i, com a exemple, ha parlat de l'aeroport de Girona, convertit en quarta pista de l'aeroport del Prat per davant de Reus.

 

El 30 % del tràfic, en tren el 2030

Un dels objectius que s'ha establert és que, en aquelles zones conegudes com a corredors europeus, com el Mediterrani, l'any 2030 el 30 % del tràfic es produeixi en tren. Actualment, detalla Amorós, aquesta xifra és el 18 %, i a l'Estat espanyol, afegeix, el 4 %, «les mateixes dades que l'any 2014», rebla. Una de les alternatives que permetria potenciar el transport ferroviari seria reduir el de camions.

 

Per fer-ho, apunta, una línia que s'hauria d'implantar és que siguin els camions els que viatgin en tren. D'aquesta manera, explica, els xòfers guanyarien qualitat de vida perquè podrien limitar-se a transportar els tràilers i remolcs en àrees molt més pròximes a casa seva. «Hi ha molta feina per fer», conclou lamentant-ho. Encara en clau europea, ha volgut destacar la necessitat d'executar les obres de la part espanyola del Corredor del Mediterrani per dos motius, el corredor que acaba arribant als països del nord d'Europa, i el que es dirigeix cap a l'est des de Lió.

 

Daniel Rubio i Joan Amorós durant l'atenció als mitjans, amb la invitació a la xerrada de fons | Jordi Olària Gras

 

Conferència de govern, acte de partit

La xerrada d'aquest dimarts l'havia organitzat Ara Reus, i l'ha presentat l'alcaldable de la formació, Daniel Rubio. No ho ha fet, però, com a alcaldable, sinó com a regidor de Medi Ambient, Recursos Humans, Ocupació i Aigües de Reus segons constava a la convocatòria de l'acte.

 

Durant l'atenció als mitjans prèvia al començament de la conferència, Daniel Rubio ha criticat que la resta de partits de la ciutat no haguessin acudit a la cita després d'haver-los convidat. Alguns d'ells han negat a aquest mitjà haver rebut cap invitació, però malgrat això, consideren es tractava d'un acte preelectoral de la formació municipalista amagat darrere d'una conferència de ciutat i no pas d'una convocatòria feta de manera regular com a govern municipal.

 

La imatge que s'ha projectat per acompanyar la xerrada, de fet, presentava a Rubio com a regidor de govern i no en mencionava la seva condició d'alcaldable. Els únics logotips que hi apareixien eren el de Ferrmed i el d'Ara Reus, sense presència de l'anagrama municipal.