Imatge de la primera Tronada de Sant Pere 2019.

Reus ja està de Festa Major

Isaac Sanromà ha estat l'encarregat de pronunciar el Pregó i d'encendre la primera de les quatre Tronades de Sant Pere | Carme Latorre ha rebut el Tro de Festa visiblement emocionada

Era dilluns, però no era un dilluns qualsevol. El 24 de juny és una data marcada al calendari dels reusencs i reusenques, i és que és el dia en què arrenca la Festa Major de Sant Pere. La plaça del Mercadal ha començat a omplir-se de gent a quarts de vuit de la tarda i puntuals, a les 19.30 hores, els Gegants i la Mulassa han sortit a plaça per fer les primeres ballades. Mentrestant, l'activitat al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus també era intensa, ja que ningú es volia perdre les paraules del pregoner.

Isaac Sanromà ha estat l'encarregat de pronunciar aquest Pregó de Sant Pere 2019. El ja expresident de la Cambra de Comerç de Reus ha donat per iniciada la Festa Major amb un discurs en el qual ha recordat les seves vivències personals vinculades a la festa. Hi ha relacionat, també,  la història de la ciutat i de la plaça del Mercadal amb «l'històric empedrat que testimonia el pas del temps». Un exemple, ha afegit, en són «la numeració de les parades que s'hi ubicaven fins a meitats del segle XX».

Els Gegants Indis al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus.
Els Gegants Indis al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus. | Laia Solanellas

 

També ha parlat sobre la Llotja, vinculada a la Cambra de Comerç que ha presidit fins fa uns mesos, sobre la qual ha recordat que s'havia ubicat primer al Mercadal i després a la plaça del Prim. El tret comercial de Reus també ha tingut protagonisme en el discurs de Sanromà, que ha sentenciat que «els mercats tenen la capacitat de generar relacions indestriables entre la gent que s'hi troba».

Tornant a la Festa Major, Sanromà ha fet èmfasi en la Tronada i en el simbolisme que transmet, per exemple, en la figura de l'alcalde. «Un dels privilegis de la seva condició és el de donar l'ordre d'encesa de la Tronada de Completes», ha argumentat. Per a Sanromà, és una mostra del poder de la primera autoritat municipal. El discurs del pregoner del 2019 ha acabat demanant, en relació a la Tronada, que l'Ajuntament convidi el president d'Adif perquè n'encengui una, de nou, com a símbol de reconeixement institucional.

Carme Latorre, emocionada, quan ha sabut que era el Tro de Festa 2019.
Carme Latorre, emocionada, quan ha sabut que era el Tro de Festa 2019. | Laia Solanellas

 

Carme Latorre, Tro de Festa

Després del Pregó i abans de la Crida a la Festa des del balcó de l'Ajuntament, la responsable provisional de Cultura i regidora sortint de l'àrea, Montserrat Caelles, ha anunciat el Tro de Festa el qual ha deixat una imatge inèdita al Saló de Plens. Enguany l'ha rebut Carme Latorre visiblement sorpresa i emocionada, membre de la Colla Gegantera amb 44 anys de recorregut fent ballar els Gegants i com a homenatge els Gegants Indis han pujat al Saló de Plens i han fet un ball.

De família amb llarga trajectòria de vinculació amb la Festa Major, Carme Latorre és la dona amb més bagatge sota les faldilles d'un Gegant, una Geganta, en el seu cas, i és que se la identifica principalment com a portadora de l'Índia. Va començar el seu pas pels Gegants de Reus amb el Vitxet que ja havia portat el seu pare.

Imatge de la primera Tronada de Sant Pere 2019.
Imatge de la primera Tronada de Sant Pere 2019. | Laia Solanellas

 

Actualment s'ha convertit, també, en referent per als membres de la colla que s'hi inicien, i alguns d'ells asseguren que és ella qui els ha ensenyats ballar. Precisament a la Colla Gegantera ha agradat molt aquest homenatge a Carme Latorre, així com a bona part del teixit del Seguici Festiu, que consideren que d'aquesta manera es ret un merescut homenatge a una persona que, sense haver deixat de participar-hi, ja ha deixat petja a la Festa Major de Reus.