La CUP considera el cas Innova una «organització criminal» i demana penes de presó de fins a 18 anys

Carles Manté, Jorge Batesteza, Josep Prat i l'exalcalde Lluís Miquel Pérez podrien acabar entre reixes i inhabilitats durant 30 anys

Josep Prat al cotxe de la Guàrdia Civil després de ser detingut, l'any 2013. | delCamp.cat

 

El cas Innova va avançant. La CUP, un dels partits que opera com acusació popular en el cas, ha presentat un escrit d’acusació a les dues peces que es van unir, la principal i la dos del marocas, on acusa als imputats en el cas Manté i Batesteza com organització criminal. Des de la Candidatura d’Unitat Popular es van demanar noves diligències abans de presentar les acusacions. Després d'acceptar-se aquestes proves, que es podran fer durant el judici oral, avui, 12 de novembre, des de la CUP s’ha presentat l’escrit. Es suma a les peticions de penes que ja va fer el Fiscal.

Davant de les conclusions extretes per l’equip d’advocades de la CUP a partir del procediment d’instrucció judicial, l’acusació popular considera que Josep Prat, Lluís Miquel Pérez, Ester Ventura, Natàlia Torrell, José Vicente Gómez, Sergi Luqui, Carles Manté i Jorge Batesteza —els imputats pel jutge en aquestes dues peces, ara unificades— serien presumptes responsables de delictes de prevaricació continuada, blanqueig de capitals, falsedat, defraudació a l’administració, malversació de cabals públics —8 anys de presó—, tràfic d’influències —2 anys de presó— i organització criminal —8 anys de presó. a més de 30 anys d'inhabilitació. Aquestes dues peces investiguen el cobrament irregular de factures de l'arquitecte Batesteza durant la construcció de l'Hospital Sant Joan de Reus i les factures que Carles Manté cobrava d'Innova i que Josep Prat i Lluís Miquel Pérez autoritzaven a Innova. En aquesta peça hi també altres acusacions, que hauran de presentar els seus escrits o confirmar-los en els propers dies.

Des del partit anticapitalista, tal com han anunciat en una nota de premsa, es defensarà davant del jutge que aquestes persones siguin condemnades a aquests anys de presó, que siguin inhabilitades per exercir responsabilitats públiques, així com també, que totes aquestes persones assumeixin les responsabilitats civils pertinents, per tal que tornin els diners a l’Ajuntament de Reus, un total de 1.300.000 euros, segons recull l'escrit d'acusació de la CUP al qual ha tingut accés ReusDiari.cat.

El gabinet jurídic de la CUP ha posat en valor la tipificació del delicte d’organització criminal en l’escrit d’acusació presentat, ja que com ha defensat sempre la formació de l’esquerra independentista, el cas Innova era una organització de diferents persones de diferents institucions públiques i empreses privades per poder cometre els presumptes delictes que s’estan instruint. 

Aquest és el text de petició de penes que es fa per cada un dels imputats per part de la CUP:

«1) Pel concurs medial (art. 77 CP) de delictes continuats de prevaricació continuada (art. 401 CP), blanqueig de capitals (article 301), falsedat (art. 390), delicte de defraudació a l'administració (article 436) i malversació de cabals públics (art. 432) a la pena de 8 anys de presó, així com inhabilitació especial per 20 anys per al dret de sufragi passiu i inhabilitació absoluta per a càrrec o ocupació pública en l'àmbit local o autonòmic.

2) Delicte de tràfic d'influències (article 428): pena de presó de 2 anys, multa de 400.000 euros i inhabilitació especial per 10 anys per ocupació o càrrec públic, per l'exercici del dret de sufragi passiu per sis anys prohibició de contractar amb el sector públic i pèrdua d’obtenir beneficis o incentius fiscals, subvencions o ajudes públiques i de la Seguretat Social.

3) Delicte d'organització criminal (article 570): pena de presó de 8 anys per promoure una organització criminal, de caràcter estable, temps indefinit, formada per més de dues persones que de forma concertada i coordinada es reparteixen funcions per cometre delictes greus.»

El #casInnova, peça a peça

  

El cas Innova acumula un centenar d'imputats, milers de folis de sumari i fins al moment, catorze peces separades:

  

— Peça principal: Les factures que Carles Manté cobrava d'Innova i que Josep Prat i Lluís Miquel Pérez autoritzaven. (Pendent escrits d'acusació) 

— Peça separada 1: Cas Shirota. Investiga la creació d'una empresa avalada 100% per l'Ajuntament de Reus tot i ser de capital mixt. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 2: Cas Jorge Batesteza. Investiga el cobrament irregular de factures de l'arquitecte Batesteza durant la construcció de l'Hospital Sant Joan de Reus. (Pendent escrits d'acusació)

— Peça separada 3: Causa secreta.

— Peça separada 4: Investiga l'empresa Traiber, les seves pròtesis i les relacions entre l'empresa i l'Hospital Sant Joan de Reus. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 5: Investiga les incompatibilitats de Josep Prat quan va acumular diferents càrrecs a Innova i a empreses privades. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 6: Investigava pressions de Prat i Manté a Carles Pellicer i a Teresa Gomis (Arxivada).

— Peça separada 7: Investiga les adjudicacions de serveis d'ambulàncies a l'empresa Ambulàncies Ebre. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 8: Investiga la construcció del CAP Vila-seca. La peça es va traslladar a l'Audiència Provincial de Tarragona i es va desvincular del cas Innova després d'un recurs del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 9: Causa secreta.

— Peça separada 10: Investiga si la Generalitat va pagar la defensa de Josep Prat. S'investiguen correus entre Prat i els llavors conseller Boi Ruiz i el que llavors va ser secretari general del Govern, Germà Gordó. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 11: S'investiguen les subvencions que l'empresa Reus Esport i Lleure va pagar al CF Reus Deportiu. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 12: Causa secreta.

— Peça separada 13: Investiga la compravenda d'un solar públic per a la instal·lació d'un supermercat. (Pendent d'arxiu).

— Peça separada 14: Investiga l'adjudicació de serveis de neteja de l'Ajuntament de Reus. (Oberta, fase d'instrucció).

— Peça separada 15: Traiber. Peça separada de la 4, que investiga les afectacions en els pacients amb pròtesis Traiber.

"VÍDEO: El cas Innova, protagonista d'un curtmetratge" "SUCCESSOS: Tallen 27 connexions il·legals a Reus entre llum i aigua"