La CUP de Reus carrega contra les polítiques socials actuals i reclama un pla d'actuació

La formació considera que Dolors Vázquez hauria de dimitir | Critiquen que la Guàrdia Urbana gestioni problemes socials
La CUP reclama un Pla de Ciutat en matèria de Benestar Social | TarragonaDigital

La CUP de Reus reclama un Pla de Ciutat per a l'atenció social. Considera que la situació actual és més greu del que admet el govern i critica que, des del seu punt de vista, es converteixen en problemes de seguretat ciutadana situacions que s'haurien pogut arreglar a través de Serveis Socials.

Pel que fa a aquesta regidoria, considera que la seva direcció política només estableix pedaços que no solucionen res, com els allotjaments derivats des de Benestar Social a la Fonda Suïssa. És per això que reclama un pla de treball a llarg termini. En una roda de premsa duta a terme aquest dimecres, el regidor cupaire Edgar Fernández ha carregat durament contra els tres partits de govern.

Per una banda, per les polítiques socials —a càrrec de Montserrat Vilella, de JxR—, en segon lloc per la dinàmica establerta en relació amb les competències en Habitatge. —que considera que s'encavalquen entre JxR i ERC—, i per últim, ha criticat l'actitud i les declaracions de la regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez —d'Ara Reus—.

Ha carregat també contra ERC com a partit perquè considera que ha acceptat no tenir marge d'actuació durant aquest mandat i ja pensa en les eleccions del 2023. Tot i les dures crítiques, però, reclama recuperar l'actitud amb la qual s'ha establert el Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus, amb un treball conjunt entre govern, oposició i els actors implicats en cada àmbit.

Critiquen les dinàmiques de Benestar Social

«Aquest mateix matí, la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca) s'ha reunit amb Serveis Socials i la resposta ha estat dir que no hi ha més recursos, que es fa el que es pot i que s'està intentant reformar pisos per d'aquí a uns anys», ha arrencat Edgar Fernández.

Ha carregat contra Montserrat Vilella per afirmar que la situació social no és tan greu com fa uns mesos però, en canvi, exposar que no hi ha recursos per actuar davant de dos desnonaments imminents. Es tracta de dues famílies que, segons ha denunciat la PAH aquest matí, tenen la tercera ordre de desnonament pendent d'execució a principis de setembre.

La crítica principal de la CUP és que no hi hagi un pla de treball per a les persones ateses des de la regidoria, sinó que s'actuï sobre la marxa i amb actuacions temporals que no serveixen per solucionar la situació. Fernández exposa que «Serveis Socials té l'obligació no de pagar factures sinó de fer que la gent se les pugui arribar a pagar. El seu objectiu no ha de ser cronificar la pobresa i fer que la gent no es mori de gana, sinó que la gent deixi de ser pobre i que la gent deixi de viure en una situació vulnerable».

«Això es fa mitjançant un pla de treball, no posant les persones en una pensió independentment de les seves necessitats i circumstàncies». El regidor cupaire es refereix als reallotjaments de persones individuals i famílies en establiments com la Fonda Suïssa, on el govern afirma que manté «acords verbals puntuals».

Afegeix, en la mateixa línia, que «als hostals de la ciutat acaba havent-hi tota persona en situació de vulnerabilitat, cosa que dificulta el treball». Considera que s'hauria de treballar cada cas en funció de les circumstàncies, una política que, actualment, afirma que no es duu a terme.

Ha volgut aplaudir i agrair la feina del personal municipal de la regidoria i ha insistit que les crítiques van en la línia de l'actuació i les decisions polítiques. «No hi ha pla de treball per a les persones que són a la Pensió Suïssa, cosa que trenca qualsevol lògica professional dels serveis socials», ha reblat.

Un Pla de Ciutat de Protecció Social

La formació cupaire reclama tres punts al govern local. En primer lloc, una reunió amb l'alcalde, Carles Pellicer, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, i la regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez. Volen començar a plantejar com afrontar situacions que es viuen a diferents zones de Reus des del punt de vista social per evitar que puguin derivar en problemàtiques més generalitzades.

En segon lloc volen traslladar aquesta mateixa visió en una reunió amb tots els portaveus municipals per arribar a un diagnòstic comú. Per últim, aposten per convocar dos plens monogràfics, un sobre polítiques socials i un altre sobre habitatge. Fernández reclama que, si es convoquen, sigui per treballar de manera conjunta i propositiva i no per «fer-se la foto» d'un enfrontament dialèctic entre govern i oposició.

D'aquests plens n'han de sortir dos plans de treball, segons la proposta de la CUP. Per una banda en l'àmbit de l'Habitatge i, per l'altre, de la Protecció Social. Ha volgut destacar que, per la CUP, l'actitud «fàcil i còmode» seria la d'emprendre una oposició de desgast i confrontació constant contra el govern, però que consideren que la situació requereix adoptar una actitud propositiva i de treball conjunt.

Al carrer de Vallroquetes hi ha un edifici ocupat en mal estat | TarragonaDigital

Una ocupació al carrer de Vallroquetes com a exemple

Per fer més gràfiques les crítiques cap a les actuacions de Benestar Social, Fernández ha exposat el cas del carrer de Vallroquetes, entre la plaça de la Farinera i la de Catalunya. Recorda que fa mesos que hi ha un edifici ocupat i que n'han alertat el govern, però aquest no ha actuat.

Es tracta d'un immoble que fa més d'un any que es troba ocupat i on el mes de març de l'any passat s'hi va declarar un incendi. Fernández ha explicat que «està apuntalat i a punt de caure, i hi ha gent jove que hi viu des de fa temps». Assegura que la resposta que van rebre per part del govern reusenc va ser «el típic 'sí, ja ens ho mirarem, sí, ja sabem de què ens parles'».

Alguns veïns del carrer s'haurien posat en contacte amb la CUP segons ha relatat el regidor. «Ens estan dient que la situació és insostenible, les nits que ha plogut cauen trossos de paret i en qualsevol moment podem tenir un accident; el govern fa mesos que ho sap i no està fent absolutament res», critica.

La duplicitat de competències en Habitatge

L'àmbit d'Habitatge ha estat un dels cavalls de batalla de la CUP. Carles Pellicer, alcalde de la ciutat, ho ha reconegut públicament quan va afirmar que confiava comptar amb la col·laboració del partit anticapitalista per treballar aquesta qüestió durant el mandat.

En aquest cas, Edgar Fernández considera que el govern no valora de manera adequada aquest àmbit d'actuació. A la pràctica, exposa, hi ha tres regidores que poden ser interlocutores en aquesta qüestió: Montserrat Vilella pel que fa a Benestar Social i, per tant, a l'habitatge com un recurs públic; Teresa Pallarès com a regidora d'Habitatge pròpiament dita; i Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat i, per tant, al càrrec de la planificació de la ciutat.

«És normal que de vegades no hi hagi recursos», admet Fernández. «Si la CUP governés aquest Ajuntament, no podríem construir els 40.000 habitatges que calen, és evident, però sí que podríem trobar alternatives», reivindica. Ha deixat entreveure que, una de les situacions que es produeix és que la Generalitat no destina els recursos que podria destinar a Reus.

Segons ha insinuat, podria ser que des del govern local no es denunciés la situació perquè es comparteixen els colors polítics amb la Generalitat. «Si l'Ajuntament de Reus no té recursos, denunciem-ho conjuntament, i si hem de buscar alternatives que no necessitin tants recursos econòmics, les trobarem», ha sentenciat.

Un exemple d'aquesta política, ha explicat, és la dinamització de l'habitatge buit que hi ha a Reus en lloc de buscar la construcció de nous pisos, una possibilitat que admet que no està a l'abast de l'administració en la proporció que caldria. «Insistim en la nostra posició de treball conjunt per donar sortida a aquestes situacions.

La CUP considera que Vázquez hauria de dimitir

Una altra de les crítiques cupaires al govern és directament contra la regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez. Tal com ja va fer durant l'anterior ple, Fernández ha qualificat de racisme institucional les seves declaracions en relació amb la situació al barri de la Sardana.

Recorda que Vázquez va exposar «que hi havia un problema de multiculturalitat, quan al barri ningú ha parlat mai de multiculturalitat, mai, això és racisme institucional pur i dur». «Dos dies després del ple, la solució va passar per enviar la Guàrdia Urbana al barri a fer batudes; detenen dues persones, aixequen quatre actes, tres denúncies, dues multes, i feina feta», ha etzibat.

Considera que és un exemple de com, un problema «de relacions cíviques, amb veïns demanant implicació de diferents àrees de l'Ajuntament», s'ha volgut convertir en un conflicte de seguretat ciutadana. «Una regidora amb discursos racistes enviant la policia a gestionar problemàtiques socials; això és una qüestió que aquest govern no s'hauria de permetre per molt que la dreta sigui majoria», ha reblat Fernández.

«Nosaltres no voldríem que la senyora Vázquez fos regidora de Seguretat, voldríem que dimitís o que se la fes fora avui mateix», ha etzibat. Tot i això, ha repetit la crida a treballar conjuntament amb el govern «perquè la Guàrdia Urbana no gestioni problemàtiques socials».

El regidor cupaire admet que algunes situacions de vulnerabilitat social poden acabar desembocant en un conflicte. «La gent ha de gestionar la frustració, la no-solució, la no-sortida, la no-atenció per part de l'administració pública i quan hi ha conflictes i sí que es deriva en un problema de seguretat és quan s'estigmatitza els col·lectius, s'envia la Guàrdia Urbana i, un problema que és de necessitat social s'acaba convertint en un problema de seguretat».

«El marge que té ERC és nul, el seu objectiu són les eleccions»

Arran de la sentència sobre les polítiques de dretes, des dels mitjans de comunicació s'ha preguntat a Fernández pel pes i el marge d'actuació d'Esquerra Republicana dins del govern. La resposta ha estat taxativa: «Creiem que ERC aquest mandat se l'està prenent de transició amb l'objectiu de guanyar les pròximes eleccions i assumeix que, durant aquest mandat, té les limitacions que té».

Segons Fernández, aquesta no és una lectura gratuïta, sinó que es desprèn de la possibilitat d'haver governat o rebut el suport del PSC i de la CUP i haver preferit fer-ho amb JxC i Ara Reus. La conseqüència del pacte, afirma, és la reducció del pes d'ERC. Considera que l'encavalcament de regidories actual és obra de JxR, com en el cas d'Habitatge i les tres vessants diferents que l'afecten.

«Què fa la senyora Berasategui?», es pregunta Fernández respecte a la regidora d'Urbanisme i Mobilitat. «No fa res i no perquè no en sàpiga i no perquè no vulgui, sinó perquè per sobre té dues persones com són la senyora Viellla i la senyora Pallarès», ha etzibat. «El marge que té ERC és nul, ho saben des d'abans d'haver consolidat aquest govern, i el seu objectiu és guanyar les pròximes eleccions», ha sentenciat.

"Biblioteques de Reus: ja es poden tornar a agafar llibres en préstec" "Atenció: La ciutat de Reus compta amb un nou equipament esportiu"