Els grans projectes engegats a Reus que el nou govern tindrà sobre la taula

Actuacions engegades o anunciades aquest mandat i perseguides durant anys podrien veure la llum entre 2019 i 2023
Ajuntament de Reus | TarragonaDigital

 

Reus ha de viure un canvi de fesomia molt notable durant els pròxims quatre anys. O almenys podria ser així a jutjar pels projectes que l'anterior govern havia engegat i que ara, sigui quin sigui el futur govern de la ciutat, podrien veure's culminats. Depenent de qui acabi formant el pròxim govern municipal, les prioritats o la urgència per executar aquests projectes pendents podria canviar, i també es podria produir la circumstància que el futur equip de govern es desentengués del que havia planificat o fins i tot engegat el seu predecessor.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

S'hauran de seguir gestionant qüestions que no depenen íntegrament de l'Ajuntament, però durant aquest mandat s'han posat o reivindicat per a l'agenda política de l'administració local. Amb competències o sense, el consistori tindrà al calaix una sèrie d'inversions pendents d'executar que, si decideix mantenir-ne la reivindicació, haurà de seguir de prop. Des de l'Hospital Sant Joan al baixador de Bellissens, o la reforma del barri del Carme.

 

El llistat següent s'ordena en funció de l'administració responsable de cada projecte, sigui l'Estat, la Generalitat o l'Ajuntament. Tot i que alguns d'ells han tornat a ocupar espais als mitjans darrerament, ha estat en forma de promeses electorals i, per tant, la següent relació d'actuacions es limita a les que s'hagin anunciat o posat en marxa durant els darrers quatre anys.

1 El baixador de Bellissens

Imatge virtual del projecte del baixador de Bellissens | TarragonaDigital

 

Un dels projectes eternament reclamats des de Reus és el baixador de Bellissens, potestat de Madrid. El darrer tram del mandat, el govern municipal es va reunir amb Adif, que els va informar que posaria en marxa els tràmits previs necessaris per executar-lo. El projecte el va arribar a assumir la Generalitat, que es va comprometre a executar-lo tot i no ser la seva competència, i va presentar a Adif dues alternatives que l'empresa estatal veu amb bons ulls.

2 Els terrenys de l'estació de trens

Més de 35.000 metres quadrats de terreny propietat d'Adif a Reus | Àngel Ullate

 

També són d'Adif els terrenys abandonats del costat de l'estació de trens. Alguns partits han presentat projectes que afecten aquesta zona, abans però, l'Ajuntament de Reus ja s'havia interessat perquè Adif els destinés, per exemple, a un aparcament per a l'estació de trens. La planificació urbanística també preveu que als 35.000 metres quadrats s'hi aixequin habitatges i s'instal·lin zones verdes.

3 El pont del barri Gaudí
Pont Barri Gaudí Reus | Miguel Cabrerizo

 

La mateixa trobada entre l'Ajuntament i Adif va servir per deixar com a pendent la reforma i adequació del pont del barri Gaudí, propietat de l'empresa i que Reus considera urgent que s'hi dediquin esforços. Madrid s'ha d'encarregar de la part estructural, que ara mateix presenta goteres. El consistori ho vol compaginar amb un rentat de cara a l'espai que el doti de més llum.

4 L'Hospital Sant Joan

Imatge de recurs de l'Hospital Sant Joan de Reus | Angel Ullate

 

De les qüestions que estan a mercè de la Generalitat de Catalunya, la que més maldecaps ha portat a l'Ajuntament de Reus, sens dubte, és el traspàs de l'Hospital Sant Joan, que s'ha de materialitzar durant el 2019 segons el calendari del Departament de Salut. Després que la primera intenció —la de constituir un consorci a mitges— no passés del protocol d'intencions, la Generalitat va decidir assumir de manera íntegra l'equipament sanitari. Una nova empresa de dret públic el gestionarà íntegrament, i sense que s'hagi fet públic què falta perquè es posi en marxa, la situació financera de l'Hospital podria ser una qüestió per resoldre.

5 L'estació d'autobusos

S'han col·locat tanques a l'estació d'autobusos per evitar que es passi pel lloc del despreniment | Àngel Ullate

 

En l'àmbit de les infraestructures que depenen del Govern català, la principal és l'estació d'autobusos, on encara no han començat les obres «de xapa i pintura» que hi ha d'executar. Incloses en un paquet d'actuacions a tretze estacions d'arreu del país, Reus no ha estat una de les primeres en rebre les obres. Mesos després que hi hagués un despreniment als vidres de la marquesina, les tanques que assenyalen les zones afectades segueixen al mateix lloc.

6 La residència d'Horts de Miró
La Residència d'Horts de Miró hauria d'acollir un total de 56 avis i àvies | Google Maps

 

També en mans de la plaça de Sant Jaume hi ha la posada en marxa de la residència d'Horts de Miró. Es va acabar i inaugurar l'any 2012, però no s'ha arribat a posar mai en marxa. Després d'anys sense saber-se'n res, es va reactivar l'assignació de la meitat de les places amb les quals havia de començar a funcionar. El procediment l'ha de fer la Generalitat, que és qui en paga el concert, i la distribució de places va quedar estroncada per l'aplicació de l'article 155, sense que hi hagi hagut cap moviment des d'aleshores.

7 El desdoblament del CAP Sant Pere
Façana principal del CAP Sant Pere de Reus | Jordi Olària Gras

 

En campanya electoral de les eleccions municipals, el Departament de Salut va anunciar que tenia previst construir un nou CAP que servís per acollir un dels dos equips que ara treballen, fregant la saturació, al CAP Sant Pere. L'actuació ha de permetre dotar de més serveis i de millor qualitat a l'atenció que es dóna a l'equipament del camí de Riudoms.

8 El barri del Carme
Zona del barri del Carme on s'han dut a terme els enderrocs | Jordi Olària Gras

 

Encara entre les responsabilitats de l'administració del president Torra hi ha alguns dels solars del barri del Carme. La funció principal ha de ser l'habitatge, públic i social, però es vol executar una autèntica reforma integral del barri. Després dels enderrocs que s'han executat, Ajuntament i Generalitat compten amb diversos solars. En el cas dels municipals, almenys una part han d'anar destinats a habitatge social, unes promocions que el govern que tancarà la seva trajectòria la setmana vinent estudia impulsar per mitjà d'empreses privades.

9 La Boca de la Mina
Zona inferior del passeig de la Boca de la Mina | Jordi Olària

 

Un dels projectes estrella d'aquest mandat que ara acaba ha estat el de la Boca de la Mina. Els tràmits per millorar l'espai ja estan en marxa, i falta per veure si el futur govern acabarà d'executar tot el projecte previst inicialment o no. A més del passeig en si, s'han previst dos equipaments, un Parc de les Olors i un Jardí Agrari del Camp. Es vol fer servir per dinamitzar la zona nord de la ciutat. La previsió és que, almenys el passeig en si, estigui acabat a meiats de l'any vinent, i el Jardí i el Parc formen una segona fase del projecte.

10 El nou edifici del Tecnoparc
Les instal·lacions municipals de Redessa podrien quedar plenes a principis del 2019 | Isma Llanes

 

El govern que ara acabarà el mandat havia anunciat la construcció d'un tercer edifici municipal per a empreses —que també podria executar un promotor privat— al Tecnoparc. L'objectiu és atraure empreses, principalment, de l'àmbit tecnològic, davant la plena ocupació tant de Redessa 1, al Camí de Valls, com dels edificis Tecnoparc i Cepid.

11 El Centre Social El Roser
Vista frontal de la maqueta del Centre Social El Roser | Jordi Olària

 

El Centre Social El Roser també ha de veure la llum. Tot i que segons qui integri el futur govern, podria canviar el rumb previst, el que hi ha sobre la taula és convertir l'antiga presó i antiga escola bressol en un punt de referència per a l'atenció social. Des de menjador a llits d'urgència passant per una cafeteria pensada per a la inclusió laboral. El projecte, després de presentar-se, es va licitar, però l'oferta va quedar deserta.

12 L'entorn del Mercat del Carrilet
Mercat del Carrilet a Reus | Miguel Cabrerizo

 

L'entorn de l'estació d'autobusos podria no tenir el mateix aspecte quan acabi el mandat que començarà d'aquí a menys de dues setmanes. El govern anterior tenia previst aixecar-hi un bloc de pisos en paral·lel a la reforma del Mercat del Carrilet i d'una actuació més important a l'estació de busos. L'objectiu era dinamitzar aquesta zona de la ciutat.

13 La reforma dels Mercats de Reus
Imatge d'arxiu del Mercat central de Reus | Ajuntament de Reus

 

Encara en l'àmbit dels Mercats, tant el del Carrilet com el Central han de viure un canvi radical durant aquests quatre anys. Després que Mercats de Barcelona dugués a terme un estudi que havia de servir per dibuixar el seu futur, no se n'ha tornat a saber res més. La idea és revitalitzar-los, tant a través de reformes físiques, com repensant la manera de funcionar, com els horaris d'obertura.

14 El trasllat del CMQ
L'antic Hospital de Sant Joan. | TarragonaDigital

 

En l'àmbit sanitari s'ha d'executar el trasllat del CMQ a les instal·lacions de l'Antic Hospital Sant Joan, una operació que ja ha completat els primers tràmits previs i que ha de ser una realitat a mitjà termini. El calendari oficial situa la mudança a la tardor i ha de servir, segons ha explicat el govern sortint, per dinamitzar l'àrea del Mercat Central.

15 Les relacions institucionals
Ajuntament de Tarragona | Cedida

 

Queda també per veure quin rumb prenen altres projectes més conceptuals, com el reforç de les relacions amb Tarragona per caminar cap a una autèntica àrea metropolitana. El nou govern es trobarà també una nova junta a la Cambra de Comerç i al Centre de Lectura. Cadascú en el seu àmbit, el nou equip municipal també haurà de trobar-se amb aquestes entitats per actuar en l'àmbit econòmic i a través de Redessa o firaReus. En el cas de l'ateneu, per executar la seva ampliació.

Més notícies de la categoria Reus