La Festa Major de Sant Pere de Reus, en una imatge d'arxiu

Jornada final d'un Sant Pere virtual i adaptat a les circumstàncies

El programa reserva encara alguns actes presencials i manté el pes d'Internet i la televisió per acabar la Festa Major

Avui és 29 de juny, dia de Sant Pere, i a Reus no esclatarà cap Tronada. Acaba una Festa Major completament diferent de la que sol ser habitual. Amb la majoria d'actes suspesos, alguns d'adaptats a les circumstàncies i d'altres de pensats de nou per a l'ocasió, la Processó, traslladada a l'interior de la Prioral, és el darrer acte previst al programa juntament amb la cantada dels goigs i la mostra pirotècnica final.

Enrere quedarà una Festa Major que es recordarà com 'la del coronavirus', en la qual la Prioral de Sant Pere, i també el seu campanar, hauran estat l'escenari principal, en substitució dels actes que no s'han pogut celebrar de manera habitual als carrers de la ciutat.

Sense el Seguici Festiu anant a l'ofici de Completes, la vigília de Sant Pere es va viure, ahir, de manera més íntima. Sí que es va mantenir, amb l'aforament limitat, l'acte de Les Tres Claus per treure de l'arca de l'altar la imatge del patró. Fora de la Prioral, els Xiquets de Reusvan recordar simbòlicament el pilar caminant que solen pujar des del temple fins al Mercadal.

No ha estat l'únic moment que, tot i no formar part del programa, ha volgut recordar els actes habituals de la festa. Reemissions per televisió i xarxes socials del Sant Pere de l'any passat i concerts de gralles gairebé improvisats a la terrassa d'algun bar també han cobert la quota de nostàlgia reusenca.

Darrer dia de la Festa Major de Sant Pere

Per endavant queda el dia gros de la Festa Major, amb les matinades reduïdes, segons el programa, a l'actuació del grup de grallers Xalocs des del Campanar a les vuit del matí. A les nou l'ocuparan els Campaners, que tornaran a fer sonar el Toc de Festa, mentre des de l'Ajuntament s'avien els 29 avisos pirotècnics per acabar de despertar la ciutat.

Internet protagonitzarà el tram central de la jornada, amb l'excepció de la veneració de la imatge de Sant Pere i les misses que tindran lloc a l'interior de la Prioral durant el matí. A la tarda, a un quart de set, el Toc de Festa tornarà a sonar per darrera vegada. Un quart d'hora més tard, de nou a l'interior del temple, l'ofici i la Solemne Professó enfilaran la recta final de la festivitat.

El Toc General de Festa els acompanyarà, i quan hagin acabat i la imatge de Sant Pere s'hagi tornat a desar, una mostra pirotècnica posarà punt final a la Festa Major de Reus. Una edició molt afectada per les conseqüències de la pandèmia que els reusencs, de ben segur, no oblidaran.