La dona que va patir un incendi emmordassada a Reus: «Els veïns m'han salvat la vida»

Explica que la seva ràpida reacció va permetre que els Bombers la traguessin amb vida de casa | Estava emmordassada i lligada i amb un incendi al domicili
Tram inferior del carrer de l'Arquitecte Caselles de Reus | TarragonaDigital

 

Divendres passat es va viure, a Reus, una situació que els Mossos d'Esquadra encara investiguen. Els Bombers de la Generalitat van actuar en un incendi en una casa del carrer de l'Arquitecte Caselles on, al pis superior, hi havia una dona a qui havien intentat ofegar i l'havien emmordassat i lligat de peus i mans. La dona va sobreviure i va patir una greu intoxicació de fum; ha volgut parlar amb TarragonaDigital per agrair als veïns la seva actuació.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

«M'han salvat la vida», assegura. «Sí, ens l'han salvat a tots», afegeix el seu marit, afectat pels incendis anteriors al de divendres al matí. Els Mossos d'Esquadra tenen una investigació oberta per aclarir les circumstàncies de tot plegat. La dona afectada per la situació de divendres al matí, que prefereix no mostrar el seu rostre, tampoc vol que es publiqui el seu nom.

 

Els Mossos d'Esquadra van precintar l'habitatge per les circumstàncies del darrer incendi | Frederic Recasens

 

La solidaritat veïnal

El matrimoni insisteix que estan enormement agraïts als veïns del carrer i del barri, i a l'Associació l'Harmonia del Carme, a qui fan responsables, directament, de seguir vius. Posen l'accent en la comunitat i la xarxa de solidaritat que s'ha teixit al barri. En alguns casos han estat els habitants del mateix carrer qui han alertat als Bombers i als Mossos d'Esquadra.

 

L'entitat veïnal ha impulsat una estructura de voluntaris amb delegats a cada carrer que, en primer terme, volia combatre les ocupacions al barri. Expliquen que és útil, i que han pogut aturar-ne diverses per la ràpida acció dels veïns a l'hora d'avisar a la Guàrdia Urbana o als Mossos d'Esquadra. Insisteixen a distingir dues menes d'ocupacions, les que s'executen per part de «màfies», que són les que volen evitar perquè, apunten, «porten problemes de convivència», i les que es fan per necessitat per part de famílies sense llar i contra les quals no es posicionen.

 

Imatge del carrer de l'Arquitecte Caselles de Reus | TarragonaDigital

 

Quatre incendis i un robatori

La dona que va ser emmordassada i lligada aquest divendres quan es va declarar un incendi a casa seva afirma que, en poc més d'un mes, han patit quatre focs provocats a casa. «El primer cop van calar foc als baixos quan teníem la porta oberta», un espai que feien servir de magatzem, però que han buidat arran dels incendis. La segona vegada l'acció es va repetir amb la porta tancada —que és de fusta—, assegura.

 

En aquest segon foc, afegeix, la seva sogra, que viu amb el matrimoni, va patir una intoxicació que la va portar a ingressar a l'UVI durant dos dies. En aquesta ocasió, relata, els van despertar els Bombers, que havien entrat al domicili per comprovar si hi havia algú dormint i, efectivament, van trobar el matrimoni dormint en una habitació i la mare d'ell en una altra.

 

El tercer incendi es va declarar la setmana passada, durant la matinada entre dijous 24 d'octubre i divendres 25, «entre les tres i les quatre», recorda. Després d'extingir el foc, i mentre eren atesos pels serveis sanitaris i presentaven una nova denúncia als Mossos d'Esquadra, afegeix, «ens van entrar a robar perquè només s'havia precintat la casa amb cinta, sense tancar amb clau».

 

Al matí el marit va sortir de casa per anar a treballar. Va ser llavors quan ella va començar a netejar i endreçar els efectes del foc. Quan era al dormitori fent el llit, va quedar-se adormida o va perdre el coneixement., explica, i quan es va despertar es va trobar emmordassada, lligada i amb un nou incendi dins de casa. Va sentir soroll de multitud al carrer i als veïns dient als Bombers que podia haver-hi persones dins de l'habitatge. 

 

El matrimoni explica que han patit quatre incendis en poc més d'un mes | TarragonaDigital

 

Emmordassada, lligada i amb foc a casa

L'avís del foc va arribar als serveis d'emergències als volts de les onze del matí. Quan ella es va despertar es va trobar lligada de mans i peus, emmordassada i amb la mata isotèrmica que havien deixat els Bombers feia tan sols unes hores tapant-li la cara i lligada amb cinta adhesiva al seu coll. «Vaig fer un forat com vaig poder, però ja m'estava ofegant», explica.

 

Els veïns que havien alertat d'aquest últim incendi van insistir als Bombers que podia haver-hi persones dins de l'immoble i, efectivament, la van treure a ella, intoxicada a causa del fum. La investigació que els Mossos d'Esquadra tenen en curs ha de servir per esbrinar què ha passat i qui hi ha implicat, però mentrestant, la parella no dorm tranquil·la.

 

«Fins que no els agafin, no estarem tranquils», sentencien. Es mostren preocupats per les circumstàncies dels fets, i més perquè «no sabem qui en pot ser responsable» ni tenen indicis ni sospites al respecte. Insisteixen a agrair als veïns la seva col·laboració, tant a l'hora d'avisar als Bombers com a l'hora d'ajudar-los a refer el domicili. «Hi ha una canonada d'aigua que havia quedat cremada i no podíem obrir la clau de pas, i ens han ajudat a canviar-la», posa d'exemple.