El CMQ tampoc pagarà la totalitat de les DPO del 2019

Aquest divendres s'han tancat els comptes del Centre Mèdic Quirúgic, que a més es podria veure molt afectat per la Covid-19 a llarg termini

Els treballadors del Centre Mèdic Quirúrgic de Reus no cobraran la totalitat de les DPO del 2019 segons ha pogut saber TarragonaDigital. El consell d'administració ha tancat, aquest divendres, els comptes de l'empresa municipal, uns números que quedaran equilibrats i, tal com figura al conveni, només permetran pagar el 35,66% d'aquesta part variable del sou.

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Tot plegat, a més, sumat a la incertesa sobre el trasllat de l'equipament a l'antic Hospital Sant Joan, un canvi d'ubicació que s'havia d'executar durant el primer trimestre d'enguany segons les darreres previsions. Actualment, amb l'aturada de l'activitat que havia de deixar les instal·lacions a punt, es desconeix quan es podrà dur a terme.

Les DPO, escapçades i en tràmits jurídics

Les empreses municipals del Grup Salut de l'Ajuntament de Reus compten amb convenis similars en l'àmbit de l'estructuració del sou dels treballadors. Hi ha una part del sou que, formalment, és variable i queda establerta en funció de l'estat dels números de l'empresa quan tanca l'any fiscal.

Aquesta part es paga després de comprovar si hi ha superàvit o dèficit. Així doncs, si no hi ha hagut beneficis, no es paguen aquestes DPO, i si n'hi ha hagut, es paga la proporció que correspongui fins que els comptes queden equilibrats. En aquest cas, els treballadors només cobraran el 35,66% d'aquestes DPO.

El Centre CMQ està ubicat al carrer Gaudí de Reus. | Laia Solanellas

El cas, però, és que cada vegada que la plantilla d'alguna de les empreses ha denunciat aquesta situació, la justícia els ha donat la raó. És, per tant, cada vegada que s'emet una sentència que els treballadors cobren la part que havien deixat de percebre. Això acaba afectant les DPO dels anys posteriors.

És a dir, els comptes del 2019 han previst pagar la part de les DPO que no es va fer efectiva l'any 2017, primera anualitat en la qual el CMQ va tancar en números vermells. Algunes fonts del consell d'administració apunten, a TarragonaDigital, que aquesta partida suposa que no es pugui fer efectiu el pagament íntegre de les DPO del 2019.

L'efecte de la Covid-19 en els comptes del CMQ

Algunes fonts posen sobre la taula que, la situació actual, podria tenir efectes força negatius en l'àmbit econòmic del Centre Mèdic Quirúrgic. Bona part de l'activitat que es desenvolupa al CMQ és la que hi aporten les mútues privades, uns serveis que, actualment, fa un mes que no es duen a terme.

Les instal·lacions i el personal del CMQ han quedat estipulats per atendre els pacients de l'àmbit sociosanitari i de cirurgia que es deriven des de l'Hospital Sant Joan. Fins ara no s'hauria calculat quin impacte pot tenir aquesta situació en els comptes del Centre, però es tem que pugui suposar un cop important a la comptabilitat si les circumstàncies actuals s'allarguen gaire.

"SALUT: Dilluns, dia clau per la venda de l'Hospital Sant Joan de Reus" "ATENCIÓ: Diversos casos positius per coronavirus en un sociosanitari de Reus"