ERC Reus arrenca el mandat explicant els pactes de govern

Noemí Llauradó ha volgut aclarir els rumors al respecte | La vicealcaldia impulsarà el Pla d'Acció Municipal i les complicitats amb el PSC i la CUP
ERC Reus, amb Noemí Llauradó al capdavant, explica com arrenca el mandat | Jordi Olària Gras

 

ERC Reus ha volgut començar el mandat amb totes les explicacions donades, i fent net del desgast que hagi pogut implicar el període postelectoral, les negociacions i els acords de govern tant a la ciutat com a la Diputació de Tarragona. Aquest dimecres, el grup municipal en ple —Marina Berasategui s'ha excusat per qüestions personals— ha fet costat a la seva cap de files, la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

El pacte a l'Ajuntament i a la Diputació

«Els nostres objectius eren aconseguir un govern fort i estable i de majoria republicana i independentista; amb aquesta coalició es garanteix tant un com l'altre», sentencia en relació al pacte amb Junts per Reus i Ara Reus per al govern municipal. Es tracta d'un escenari que l'aleshores cap de llista republicana havia descartat completament, i per justificar-ho ha volgut diferenciar entre la «posició de sortida» i els «objectius» que es perseguien.

 

La posició de sortida d'ERC, per tant, era assolir l'alcaldia i fer-ho amb un acord amb JxR i la CUP. «Tal com avançaven les negociacions vèiem que, si ens enrocàvem en la nostra posició de sortida, no hauríem avançat en la consecució d'aquests dos objectius, que per nosaltres són primordials», com són la necessitat d'un govern fort i de majoria independentista.

 

Noemí Llauradó exhibeix la vara que l'acredita com a nova presidenta de la Diputació de Tarragona. | ACN

 

Pel que fa a la presidència de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó ha deixat clar que «vull reblar que, en cap cas, és una moneda de canvi; que l'acord de governabilitat entre l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona són el resultat d'una mateixa lectura de la realitat nacional i del projecte nacional de cadascuna de les forces que en formen part».

 

Ha afegit, implícitament referint-se a la Diputació de Barcelona, que «els llocs on aquest pacte no ha estat possible està generant molts problemes». Per últim, ha volgut tancar la qüestió assegurant que «les negociacions han estat una lluita pel projecte i en cap cas per les cadires».

 

Foto de família del govern de Reus, establert aquest divendres | Jordi Olària Gras

 

El paper d'ERC al govern de Reus

Llauradó també ha volgut establir la manera com ERC encara aquest segon mandat al govern local. Assegura que buscaran «unanimitats o majories àmplies en les nostres propostes», i es miren amb bons ulls tant el PSC com la CUP. Tot i admetre que pot haver-hi alguna dificultat després que no culminés la seva alternativa de govern, apunta també que Andreu Martín «es va posar al servei de la ciutat» durant el ple d'investidura.

 

«Nosaltres recollim aquest guant», assegura Noemí Llauradó. Pel que fa a la CUP, «hem anat constatant que tenim moltes coincidències» que també els haurien de permetre, opina, tenir una bona relació amb els anticapitalistes. «Tenim les eines necessàries per construir aquest projecte de ciutat que ha d'implicar tota la ciutadania i tots els grups municipals, tant els del govern com els de l'oposició», afirma.

 

El grup municipal d'ERC Reus ha exposat l'evolució de les negociacions postelectorals | Jordi Olària Gras

 

La tasca i el pes de la vicealcaldia

Tot plegat, considera, «és el nostre repte i el nostre paper dins del govern amb la figura de la vicealcaldia». Pel que fa a la gestió del govern mateix, Llauradó explica que «haurem de consensuar totes les polítiques amb JxR, i el que també ens hi ajudarà molt serà el Pla d'Acció Municipal», un document que, impulsat des de la vicealcaldia, es començarà a treballar els pròxims dies.

 

El Pla d'Acció Municipal ha de servir per fixar les prioritats d'actuació del govern local en tots els àmbits. Des de les àrees on les propostes dels tres partits siguin coincidents fins a aquelles sobre les quals, les promeses electorals presentades per cadascun d'ells, siguin contradictòries. El PAM, ha apuntat la cap de files republicana, s'impulsarà des de la vicealcaldia.

 

Aquest nou càrrec ha de suposar, a parer de la formació republicana, que sigui Noemí Llauradó qui impulsi i coordini bona part de l'activitat municipal. A més d'encarregar-se de les relacions amb altres institucions i amb l'oposició, la vicealcaldessa també compta impulsar plans d'actuació en la majoria de les regidories. Aquestes prioritats programàtiques, ha explicat, ERC les presentarà al llarg del que queda de juliol regidoria per regidoria.