GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

L'escola Alberich i Casas de Reus estrena una aula multisensorial per a nens amb necessitats especials

Els alumnes podran desenvolupar els sentits i les sensacions estimulant-los amb les últimes tecnologies | És una de les poques aules d'aquestes característiques al territori
L'aula multisensorial de l'escola Doctor Alberich i Casas de Reus | Laia Riba

 

L'escola Doctor Alberich i Casas de Reus ja compta amb una nova aula multisensorial, de les poques que hi ha al territori amb aquestes característiques. Una sala que estarà destinada, tant a la vintena d'alumnes amb necessitats especials del centre, com als d'educació infantil. Aquest centre inlusiu ofereix l'oportunitat de desenvolupar els sentits i les sensacions estimulant-los amb les últimes tecnologies.

 

L'equip docent del centre ha presentat com funcionen els elements | Laia Riba

 

Una aula experimental a l'Alberich i Casas

Aquesta aula és un espai on els alumnes podran interactuar amb el medi a través de l'estimulació de sentits. Disposa d'elements d'alta tecnologia per fer treballar els sentits dels infants. 

 

El centre és una escola ordinària que a partir dels alumnes amb necessitats especials i del gran equip docent dedicat a la diversitat, es van veure amb la necessitat de tenir en les seves instal·lacions una aula amb recursos especials. L'equip directiu de l'escola va visitar altres centres que disposaven d'una sala semblant per poder elaborar el seu projecte i finalment, el van traslladar a una empresa de Valls.

 

L'aula ajudarà a desenvolupar els sentits a través dels objectes intel·ligents   | Laia Riba

 

Instal·lacions terapèutiques i estimulatives

Ara el personal docent de l'Alberich i Casas es troba en fase de formació per aprendre a utilitzar les noves màquines. L'empresa encarregada d'instal·lar els elements de la sala també és qui forma el professorat, tant en el seu funcionament com en els aspectes terapèutics als quals es poden aplicar. Aquest coneixement serà impartit al professorat d'educació social i als mestres de tot l'equip del centre.

 

Sessions curtes, individuals o en grups petits

La nova sala multisensorial serà utilitzada pels alumnes d'educació infantil i per a la vintena d'alumnes d'educació especial que compta el centre. «Som una escola inclusiva que tenim alumnes amb necessitats més concretes, per aquest motiu vam veure la necessitat de tenir una sala multisensorial», explica el director de l'escola Alberich i Casas, Francesc Xavier Torrell. Els infants d'educació social utilitzaran la sala de manera individual i amb fins terapèutics.

 

La sala tindrà una il·luminació baixa per poder treballar amb pintura fluorescent | Laia Riba

 

No obstant això, els infants d'educació infantil també podran gaudir de les noves instal·lacions, amb grups de quatre o cinc persones i amb l'objectiu d'estimular els sentits i amb una finalitat educativa. Els més petits de l'escola podran experimentar amb els diversos objectes a través de sessions de curta durada.

 

Una desena d'elements sensorials

L'espai més destacable és un llit amb un nòrdic pesant que pot arribar a altes temperatures i que s'adapta a les necessitats de l'infant. Però també hi ha una butaca terapèutica de relaxació, una zona d'audiovisuals, un cilindre de formes i llums, un espai de textures i pintures translúcides per treballar a la foscor. Aquesta sala disposarà d'una il·luminació sempre de baixa intensitat per crear un clima de tranquil·litat.

 

El llit i la butaca són intel·ligents i els principals objectes de l'aula multisensorial | Laia Riba

 

Un llit que reprodueix amb vibracions la veu

El llit, el principal element, desprèn vibracions a partir de la veu de l'infant, és a dir, el llit transmetrà a través de tremolors les freqüències de la parla de l'usuari. A més aquest objecte també allibera música i a través d'un monitor es poden regular totes les funcions. El llit sensorial és un gran dispositiu per aquells alumnes que pateixen algun tipus de trastorn d'hiperactivitat o alguna paràlisi, ja que permet que l'usuari adopti un estat de relaxació. 

 

L'Ajuntament de Reus, la Fundació Margarita Bocio i les famílies del centre han fet possible l'aula | Laia Riba

 

Aula multisensorial exclusiva al territori

Aquesta aula ha estat possible a partir del Departament d'Educació, de l'Ajuntament de Reus que ha facilitat el condicionament de l'espai, de les famílies de l'Escola Doctor Alberich i Casas i de la Fundació Margarita Bocio, nom de la qual porta l'aula multisensorial. D'altra banda al territori només hi ha sales d'aquestes característiques a l'escola Rubió i Ors, Centre d'Educació Especial Font del Lleó i a l'escola Nostra Senyora del Mar.